GÂNDUL NEWS. Tarifele RCA ar putea fi plafonate

Publicat: 18/02/2022, 20:30

În fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 20:30, vezi cele mai importante știri ale zilei, la GÂNDUL NEWS, o emisiune digitală menită să îți aducă în față cele mai interesante cinci subiecte ale momentului.

Români prinși în cleștele de foc de pe mare

29 de compatrioți se aflau la bordul feribotului Olympia care a luat foc în Marea Mediterană, în apropiere de insula Corfu. 288 de oameni, între care 51 de membri ai echipajului, se aflau la bordul pachebotului Euroferry Olympia, care făcea legătura între portul grecesc Igumenița și cel italian Brindizi. 14 persoane sunt date dispărute, iar alte două au rămas blocate pe puntea unde erau parcate mașinile, iar pentru evacuarea lor a fost necesară intervenția unui elicopter. Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis că toți românii care se aflau pe ambarcațiune au fost preluați în siguranță. Din primele informații, focul ar fi pornit de la instalația frigorifică, la aproximativ două ore de la plecarea din portul grecesc. (Mai multe detalii aici…)

Noi scumpiri

Am putea plăti mai mult pe biletele de tren, de la 1 iulie. Creșterea prețurilor la combustibili și energia electrică afectează și transportul feroviar. CFR Călători susține că va avea cheltuieli și cu 200% mai mari pentru energie, iar costurile pentru întreținerea vagoanelor se vor mări. În acest sens, compania a făcut o solicitare către guvern ca prețul unei călătorii cu trenul să se scumpească. Ultima majorare a fost făcută în 2013, iar atunci a fost diferențiată, cea mai mare fiind de 10 procente. Majorarea se va face doar dacă Ministerul Transporturilor va aproba solicitarea. (Mai multe detalii aici…)

Tarifele RCA ar putea fi plafonate

Autoritatea de Supraveghere Financiară și Consiliul Concurenței au înaintat Guvernului propunerea de plafonare pentru o perioadă de 6 luni care vizează sprijinirea românilor care plătesc polițe RCA. Potrivit ASF, prețurile ar urma să fie limitate la tariful de referință, care va fi maximal. În funcție de clasa de bonus, acesta va scădea.

Noi vrem să intervenim în scopul protejării consumatorilor. De aceea am înaintat Guvernului o propunere de hotărâre de Guvern prin care s-ar limita pentru o perioadă determinată de timp tarifele RCA. Ceea ce înseamnă că din momentul în care vom avea o astfel de hotărâre de Guvern, consumatorii din piață vor fi protejați în fața unor tendințe inflaționiste sau speculative. (Mai multe detalii aici…)

Veniturile care se raportează la indicele social de referință, mai mari de la 1 martie

Astfel, indemnizațiile pentru creșterea copilului, venitul minim garantat și alocațiile pentru copii se vor mări cu puțin peste 5 procente. În prezent, indicele are valoarea de 500 de lei și a rămas la aceeași valoare încă din 2008, iar din luna martie va ajunge la 525,5 lei. Tot de la această dată se va mări și ajutorul de șomaj și cel pentru încălzire. (Mai multe detalii aici…)

Desființarea Secției Speciale, votată de deputații din Comisia Juridică

S-au înregistrat 18 voturi „pentru” şi şapte „împotrivă”. Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Justiţiei, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi. Proiectul de lege urmează să intre săptămâna viitoare la dezbatere şi vot în plenul Camerei Deputaţilor. (Mai multe detalii aici…)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase