Gheorghe Mărmureanu a afirmat că în România ar putea avea loc un cutremur de peste 7 grade

Gheorghe Mărmureanu a afirmat că în România ar putea avea loc un cutremur de peste 7 grade
Gheorghe Mărmureanu a afirmat că în România ar putea avea loc cutremur de peste 7 grade / Sursă Foto: Captură
Publicat: 17/01/2022, 22:54
Actualizat: 17/01/2022, 22:54

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a afirmat, la DCNews, că în următorii ani, în România ar putea avea loc un cutremur cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter.

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu.

Seismologul a vorbit și despre cutremurul din 1802, care a avut cea mai mare anvergură, însă la care nu a murit nimeni.

„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a mai afirmat seismologul.