Giorgia Meloni și-a revendicat victoria la alegerile din Italia: „Oamenii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fratelli d’Italia”

Publicat: 26 09. 2022, 09:26
Actualizat: 26 09. 2022, 10:12
Sursă Foto - Theguardian.com

Liderul partidului Frații Italiei este pe punctul de a devenit prima femeie premier din istoria Italiei. Giorgia Meloni și-a revendicat victoria la alegerile din Italia și a promis că va guverna pentru toți italienii după ce exit-poll-urile au oferit coaliției sale de dreapta o majoritate clară.

Viitorul prim-ministru va putea crea cel mai de dreapta guvern de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Rezultatele complete vor fi anunțate luni, iar liderul urmează să fie prima femeie prim-ministru și de asemenea, un model pentru partidele naționaliste din Europa.

Este un rezultat surprinzător deoarece Italia este unul dintre cele șase state membre fondatoare ale Uniunii Europene.

Primele exit-poll-uri au dat coaliției de dreapta 41%-45%, în timp ce coaliția de stânga a obținut 25,5%-29,5%.

Partidul de stânga și-a recunoscut înfrângerea

Luni dimineață, Meloni a transmis că alegătorii italieni i-au dreptul a forma următorul guvern și a cerut unitate pentru a ajuta la confruntarea cu numeroaselor probleme a țăiri.

„Aceasta este o noapte de mândrie pentru Fratelli d’Italia, dar este un punct de plecare, nu o linie de sosire”, a spus ea susținătorilor săi.

„Dacă suntem chemați să guvernăm această națiune, vom face acest lucru pentru toți italienii, cu scopul de a uni poporul, de a exalta ceea ce îl unește mai degrabă decât ceea ce îl divizează”, a mai spus Meloni reporterilor.

Principalul grup de centru-stânga al Italiei, Partidul Democrat(PD), a recunoscut înfrângerea.

„Este o seară tristă pentru țară”, a declarat Debora Serrachini, un deputat senior al PD.

„(Dreapta) are majoritatea în parlament, dar nu în țară”, a continuat ea.

Dacă exit-poll-urile sunt corecte, președintele italian, Sergio Mattarela, este de așteptat să-i înmâneze lui Meloni un mandat pentru a forma un guvern până la sfârșitul lunii octombrie, Theguardian.com.

Vă recomandăm să citiți și: