Von der Leyen cu ochii „pe prietenii lui Putin.” Președinta Comisiei Europene bagă Italia în corzi înainte de alegerile de duminică. „Avem instrumente să reacționăm” / Matteo Salvini, contraatac dur: „Asta e aroganță!”

Von der Leyen cu ochii pe prietenii lui Putin. Președinta Comisiei Europene bagă Italia în corzi înainte de alegerile de duminică. Avem instrumente să reacționăm / Matteo Salvini, contraatac dur: Asta e aroganță!”
Ursula von der Leyen / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25/09/2022, 14:51
Actualizat: 25/09/2022, 14:55

Averisment dur al Ursulei von de Leyen, președinta Comisiei Europene. Acesta a avertizat că, dacă viitoarea guvernare a Italiei, care se prefigurează a fi formată de extrema dreaptă care și-a declarat simpatia pentru Putin, „va merge într-o direcție dificilă”, Comisia Europeană ar putea suspenda fondurile europene alocate italienilor. Milioane de italieni sunt așteptați, duminică, la urne. Alegerile ar putea aduce la putere cel mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar pentru prima dată o femeie ar putea fi premier în peninsulă.

În replică, politicienii din Italia i-au cerut președintei CE să nu intervină în treburi de politică internă, informează Politico.

În timpul unei conferințe la Universitatea Princeton din SUA, în replică la afirmațiile unui participant care a spus că „personaje apropiate de Putin” se află pe listele de candidați pentru alegerile care au loc duminică în Italia, Ursula von der Leyen a reacționat prompt, făcând aluzie la posibilitatea tăierii fondurilor alocate țărilor membre când acestea nu respectă criteriile statului de drept.

„Vom vedea. Dacă lucrurile o iau într-o direcție dificilă, și am vorbit despre cazurile Ungaria și Polonia, avem instrumente să reacționăm.”

Reamintim că săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus tăierea a 7,5 miliarde de euro alocate Ungariei.

„Ce e asta? O amenințare? Asta e aroganță”, a răspuns Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga. El i-a cerut lui von der Leyen „să respecte votul liber, democratic și suveran al poporului italian”.

Salvini a declarat la un post de televiziune din Italia că „dacă cineva de la Bruxelles se gândește să taie banii Italiei din cauză că Liga va câștiga alegerile, atunci trebuie să regândim această Europă”, adăugând că este vorba despre „bullying instituțional”.

Italia este cel mai mare beneficiar al fondurilor și Matteo Renzi, liderul partidului pro european Italia Viva, i-a cerut lui von de Leyen „să nu se amestece în treburile Italiei”. Extrema dreaptă din Italia se prefigurează ca învingător al alegerilor care au loc duminică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase