Alegeri legislative în Italia: Cine este Giorgia Meloni, prima femeie care ar putea ocupa funcția de premier în peninsulă și legăturile sale fasciste

Alegeri legislative în Italia: Cine este Giorgia Meloni, prima femeie care ar putea ocupa funcția de premier în peninsulă și legăturile sale fasciste
Giorgia Meloni / Sursa foto: AP/Mediafax Foto
Publicat: 25/09/2022, 07:47
Actualizat: 25/09/2022, 14:54

Milioane de italieni sunt așteptați, duminică, la urne. Alegerile ar putea aduce la putere cel mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial și pentru prima dată o femeie ar putea fi premier în peninsulă.

Conform celor mai recente sondaje, alianța de dreapta condusă de Giorgia Meloni – Fratelli d’Italia – ar urma să câștige alegerile legislative. Meloni ar fi candidatul evident la funcția de prim-ministru în calitate de lider al unei alianțe care include și partidul Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, scrie Reuters.

„În Europa, toţi sunt îngrijoraţi să o vadă pe Meloni la guvernare (…) Petrecera s-a terminat, Italia va începe să-şi apere interesele naţionale”, a avertizat ea în timpul campaniei. Giorgia Meloni este creditată ca favorită în sondaje, de la 4% în 2018 la 25%.

UPDATE ora 15.00 – Averisment dur al Ursulei von de Leyen, președinta Comisiei Europene. Acesta a avertizat că, dacă viitoarea guvernare a Italiei, care se prefigurează a fi formată de extrema dreaptă care și-a declarat simpatia pentru Putin, „va merge într-o direcție dificilă”, Comisia Europeană ar putea suspenda fondurile europene alocate italienilor.

Milioane de italieni sunt așteptați, duminică, la urne. Alegerile ar putea aduce la putere cel mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar pentru prima dată o femeie ar putea fi premier în peninsulă.

În replică, politicienii din Italia i-au cerut președintei CE să nu intervină în treburi de politică internă, informează Politico.

În timpul unei conferințe la Universitatea Princeton din SUA, în replică la afirmațiile unui participant care a spus că „personaje apropiate de Putin” se află pe listele de candidați pentru alegerile care au loc duminică în Italia, Ursula von der Leyen a reacționat prompt, făcând aluzie la posibilitatea tăierii fondurilor alocate țărilor membre când acestea nu respectă criteriile statului de drept.

„Vom vedea. Dacă lucrurile o iau într-o direcție dificilă, și am vorbit despre cazurile Ungaria și Polonia, avem instrumente să reacționăm.”

Reamintim că săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus tăierea a 7,5 miliarde de euro alocate Ungariei.

„Ce e asta? O amenințare? Asta e aroganță”, a răspuns Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga. El i-a cerut lui von der Leyen „să respecte votul liber, democratic și suveran al poporului italian”.

Giorgia Meloni / Sursa foto: AP/Mediafax Foto
Giorgia Meloni / Sursa foto: AP/Mediafax Foto

Giorgia Meloni, legată de trecutul fascist al Italiei

Giorgia Meloni și-a îmbunătățit imaginea, dar este legată de trecutul fascist al Italiei. Susține sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și și-a atenuat retorica privind Europa, dar încă îmbrățișează vechiul slogan fascist „Dumnezeu, patria și familia”, s-a pronunțat împotriva „lobby-ului LGBT” și a cerut o blocadă navală a Libiei pentru a opri migrația.

Secțiile de votare se deschid în toată Italia la ora 07:00 și se închid la ora 23:00, când sondajele la ieșirea de la urne vor da o idee despre cine a câștigat.

Până la începutul lunii august, partidele de stânga și de centru din Italia intenționau să lanseze o provocare comună împotriva alianței Meloni. Dar nu au reușit să ajungă la un acord, iar cel mai mare rival al lui Meloni în sondajele de opinie – liderul de centru-stânga al Partidului Democrat, Enrico Letta – se confruntă acum cu o luptă dificilă, scrie Mediafax.

Giorgia Meloni / Sursa foto: AP/Mediafax Foto
Giorgia Meloni / Sursa foto: AP/Mediafax Foto

Italienii aleg două camere ale parlamentului

Italienii aleg două camere ale parlamentului – Camera și Senatul – și, conform noilor reguli, mărimea acestora a fost redusă cu o treime, astfel încât Camera are 400 de locuri, iar Senatul 200.

Acest lucru este probabil să ajute cel mai mult alianța câștigătoare, atunci când este combinat cu sistemul electoral mixt din Italia. Mai mult de o treime din mandate sunt câștigate în urma unui scrutin uninominal pe circumscripții și peste 60% prin reprezentare proporțională în întreaga Italie.

Orice alianță care obține 40% din voturi ar putea obține până la 60% din mandate, consideră comentatorii italieni. Chiar dacă Fratelli d’Italia ajunge în fruntea voturilor, iar aliații Giorgiei Meloni îi oferă o majoritate, nu ei decid cine devine prim-ministru. Această decizie îi va reveni președintelui Sergio Mattarella, care joacă un rol important în Constituția Italiei.

În cursa pentru Senat se află una dintre cele mai prețuite vedete ale trecutului Italiei, Gina Lollobrigida. Acum în vârstă de 95 de ani, fosta actriță de la Hollywood a câștigat o serie de premii în anii 1960 și a sfidat o fractură de femur pentru a lupta în alegerile de duminică.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom