VIDEO | Val de indignare în Italia, după ce un politician s-a filmat lângă o femeie de etnie romă și a spus: „Votaţi cu noi şi nu o s-o mai vedeţi niciodată”

Publicat: 07/09/2022, 14:11
Actualizat: 25/09/2022, 07:43

Un videoclip publicat pe rețelele de socializare de un politician din Italia a generat un val de furie în peninsulă. Consilierul de extremă dreapta Alessio Di Giulio s-a filmat lângă o femeie de etnie romă în Florența și a afirmat: „Votaţi cu noi şi nu o s-o mai vedeţi niciodată”.

El a sugerat că dacă partidul din care face parte va fi ales, Italia va scăpa de romii de pe străzi.

Alessio Di Giulio, consilierul din Florența parte a partidului Liga, s-a filmat alături de o femeie de etnie romă și a făcut o „promisiune” ce a stârnit indignare, atât în Italia, cât și la nivel internațional.

Di Giulio a realizat clipul în timp ce mergea pe o stradă aglomerată din centrul Florenței, iar femeia i-a făcut cu mâna fericită înainte de a-și da seama ce spune politicianul. „Nu, nu spune asta”, a răspuns ea.

Liga, condusă de Matteo Salvini, face parte dintr-o coaliție tripartită, care include „Fratelli d’Italia” și „Forza Italia” a lui Silvio Berlusconi, care se preconizează că va câștiga alegerile.

Reprimarea comunității de romi prin efectuarea unui recensământ și expulzarea celor care trăiesc ilegal în Italia a fost printre angajamentele lui Salvini la votul național din 2018.

VIDEO | Val de indignare în Italia, după ce un politician s-a filmat lângă o femeie de etnie romă și a spus: „Votaţi cu noi şi nu o s-o mai vedeţi niciodată” / Sursa foto: captură video Twitter
VIDEO | Val de indignare în Italia, după ce un politician s-a filmat lângă o femeie de etnie romă și a spus: „Votaţi cu noi şi nu o s-o mai vedeţi niciodată” / Sursa foto: captură video Twitter

„Se întâmplă lucruri șocante”

Videoclipul lui Di Giulio a fost condamnat de Enrico Letta, liderul Partidului Democrat de centru-stânga.

„Se întâmplă niște lucruri șocante în această campanie electorală”, a spus Letta, referindu-se și la Giorgia Meloni, liderul Fraților Italiei și posibil viitor prim-ministru al țării, care a distribuit luna trecută un videoclip cu o femeie ucraineană violată de un solicitant de azil în un oraș italian. „Cât mai departe vor merge?”

Di Giulio s-a apărat de acuzațiile de rasism ale Dario Nardella, primarul Florenței, argumentând că are o iubită nigeriană și că pur și simplu a vrut să denunțe „infracțiunea de cerșetorie”. Deși există unele restricții, nu este ilegal să cerși în Italia.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase