Guvernul a descoperit peste 20 de nereguli la instituții de control ale statului

Guvernul a descoperit peste 20 de nereguli la instituții de control ale statului
Serviciile județene de control, precum comisariatele Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare și inspectoratele în construcții, încalcă peste 20 de reguli de lucru, depozitând bunurile confiscate în săli de sport și având acte de control întocmite greșit care permit firmelor amendate să câștige procesele.
Publicat: 15/02/2012, 11:49
Actualizat: 07/05/2012, 16:06

Serviciile județene de control, precum comisariatele Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare și inspectoratele în construcții, încalcă peste 20 de reguli de lucru, depozitând bunurile confiscate în săli de sport și având acte de control întocmite greșit care permit firmelor amendate să câștige procesele. Neregulile au fost descoperite de către inspectorii Departamentului de Control al Guvernului (DCG) în urma unor verificări efectuate, la sfârșitul anului trecut, la serviciile deconcentrate cu atribuții de control din județele Bacău, Dolj, Galați, Prahova, Argeș, Buzău, Brașov și Vâlcea.

La secțiile județene ale Gărzii Financiare, inspectorii au descoperit, printre altele, că raportul zilnic de control este întocmit sumar, fără să fie însușit prin semnătură de către comisari și fără viza comisarului șef de divizie, că bunurile confiscate sunt depozitate în spații diverse, precum săli de sport, fără să fie aranjate pe loturi distincte și etichetate conform normelor obligatorii de lucru și că nu există un compartiment distinct care să primească, să înregistreze și să soluționeze petițiile.

Departamentul de Control al Guvernului a mai descoperit că inspectorii oficiilor județene pentru protecția consumatorului au aplicat în multe cazuri "avertismente", considerând ca faptele sancționabile sunt de o gravitate redusă, dar fără să aplice astfel prevederile legale conform cărora respectivele abateri sunt sancționate cu amendă contravențională, iar unele acte de control întocmite de către inspectori conțin vicii de formă, situație ce permite firmelor să le conteste și să câștige în instanță procesul.

În cazul direcțiilor sanitar-veterinare s-a descoperit că operațiunile de control privind conformitatea datelor declarate pe proprie răspundere la Oficiul Registrului Comerțului de către firmele nou-înființate sunt derulate cu întârziere, că un număr foarte mare de amenzi contravenționale aplicate de inspectorii de control au fost transformate de instanțele de judecată în "avertisment" și că aceste direcții nu au organizat activitatea de primire, evidențiere și rezolvare a petițiilor.

La secțiile județene ale Gărzii Naționale de Mediu, inspectorii au constatat că echipele de control nu au specificat întotdeauna în mod clar sancțiunile aplicate, că la dosarele privind activitatea firmelor nu se regăsesc întotdeauna documente din care să rezulte că acestea au rezolvat ulterior neregulile constate și că o serie de procese verbale de control întocmite de comisari nu îndeplinesc condițiile legale de formă ale documentului.

La Inspectoratul Județean în Construcții s-a descoperit că notele de control au fost încheiate, în unele cazuri, fără să fie redactate și procese verbale de constatare a contravenției. În alte cazuri, s-a constatat că astfel de note de control nici nu mai fost întocmite, ca și situații în care acțiunile de control au fost efectuate de către o singură persoană.

Șeful DCG a precizat că scopul verificărilor este de a propune măsuri pentru remedierea deficiențelor, fiind "un instrument de îndreptare a disfuncționalităților", și a anunțat că în acest an vor fi controlate și serviciile deconcentrate cu atribuții de control din celelalte județe.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...