Guvernul începe din iulie „Loteria bonurilor fiscale”, cu extrageri lunare

Guvernul începe din iulie Loteria bonurilor fiscale, cu extrageri lunare
Publicat: 21/01/2015, 13:52

Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată și ocazional, după minimum 15 zile de la sfârșitul intervalului calendaristic participant la Loterie, și va consta în extragerea aleatorie de numere, respectiv un număr cuprins în intervalul dintre 1 și 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, și o dată calendaristică reprezentând ziua emiterii bonului fiscal, aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care este organizată Loteria, în vederea acordării de premii în bani, relevă proiectul obținut de MEDIAFAX.

Extragerile vor fi organizate de Loteria Română și sunt publice, iar prima extragere lunară va fi în luna iulie 2015, fiind văzută de Guvern ca măsură pentru combaterea evaziunii fiscale și reducerea economiei subterane.

Cum va funcționa loteria fiscală

La extragerile lunare vor participa bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizării extragerii, iar la extragerile ocazionale participă bonurile fiscale emise în intervalul calendaristic anterior organizării extragerii, stabilit prin ordin al ministrului Finanțelor.

„Un bon fiscal este considerat câștigător dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții: a) a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcționează în conformitate cu OU 28/1999, sunt lizibile toate informațiile obligatorii, așa cum sunt prevăzute de OU 28/1999, are valoarea totală fără subdiviziunile leului, exprimată în monedă națională, egală cu valoarea extrasă, a fost emis în ziua extrasă, nu are menționat, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului și a fost emis pentru vânzarea de bunuri și/sau prestări de servicii către persoane fizice”, se arată în document.

Premiile vor fi revendicate prin depunerea bonului fiscal câștigător, în original, la orice unitate teritorială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), alături de copia actului de identitate sau a pașaportului titularului bonului și de o declarație al cărei model va fi aprobat prin ordin al ministrului Finanțelor, până la 30 aprilie 2015. Revendicarea va fi posibilă în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentând termenul de decădere din dreptul de a revendica premiul.

În termen de 10 zile de la expirarea perioadei, unitățile teritoriale transmit către ANAF lista persoanelor care au revendicat premiile.

Care vor fi premiile

Premiile vor fi virate de către Ministerul Finanțelor în cont bancar deschis la o instituție de credit din România pe numele câștigătorului, în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu până la 60 de zile, în situațiile în care există suspiciuni de fraudă.

O persoană va putea revendica un singur premiu aferent unei extrageri, iar premiile vor putea fi revendicate doar de persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani.

Ministerul Finanțelor va stabili fondul anual de premiere pentru Loterie, precum și repartizarea lunară a acestuia.

„În vederea obținerii valorii câștigătoare pentru un bon fiscal, după centralizarea situației bonurilor fiscale câștigătoare revendicate în termen, se împarte fondul lunar de premiere la numărul total al bonurilor fiscale câștigătoare revendicate în termen, iar suma astfel obținută se rotunjește la leu în favoarea câștigătorului. În cazul în care într-o lună calendaristică nu există niciun câștigător, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare”, este procedura pregătită de Guvern.

Astfel, valoarea câștigătoare aferentă unui bon va rezulta prin împărțirea fondului de premiere la numărul bonurilor fiscale câștigătoare revendicate în termen.

La finele anului trecut, Ministerul Finanțelor aprecia că la extragerile lunare vor fi acordate un număr de 160 de premii egale, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a ANAF, valoarea preconizată a fiecărui premiu fiind de 1.200 lei.

Conform documentului, pentru acest an, Ministerul Finanțelor va majora, în una sau mai multe tranșe, bugetul propriu cu 10 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru Loteria bonurilor fiscale.

„În domeniul comerțului cu amănuntul și al serviciilor prestate direct către populație, există un nivel ridicat de evaziune fiscală, una din modalitățile concrete de eludare a plății impozitelor și taxelor datorate statului, fiind neemiterea bonurilor fiscale de către operatorii economici care au această obligație. În acest context, apare ca bine-venit un mijloc suplimentar, în sprijinul unei mai bune colectări a veniturilor bugetare, mijloc bazat pe cointeresarea, implicarea și responsabilizarea cetățenilor, ca beneficiari direcți ai serviciilor sociale”, consideră Executivul.

Guvernul susține totodată că Loteria bonurilor fiscale, deși presupune, similar activităților de natura jocurilor de noroc, selectarea aleatorie a unor rezultate cu utilizarea unor mijloace de joc de tipul urnelor, roților (mijloace de joc de tip loteristic) în vederea desemnării unor câștigători cărora li se atribuie premii în bani, nu este un joc de noroc, întrucât dreptul de participare nu este condiționat de plata unei taxe.

ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Loredana Groza și Andrei Boncea divorțază după 22 de ani? Ce spune renumitul producător despre...
De unde are Emma Răducanu cicatricea urâtă de pe picior!
Revine carantina de noapte din acest weekend! Marele oraş afectat de restricţie
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Dieselgate 2.0: Se anunță mari probleme pentru Volkswagen și motorul Diesel
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Nu vom scăpa de facturile mari nici în 2026: acum s-a aflat totul
ELEV bătut cu BESTIALITATE, la LICEUL SPORTIV din CONSTANŢA
Bărbatul misterios pentru care Kelly din „Familia Bundy” l-a părăsit pe Brad Pitt în tinerețe
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Klaus Iohannis e în stare de ȘOC! Ce i se pregătește președintelui României. Se întâmplă...
Un actor legendar din România a părăsit scena. Explicații surprinzătoare
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...