Guvernul pregătește o nouă AMNISTIE FISCALĂ pentru personal neclerical

Guvernul pregătește o nouă AMNISTIE FISCALĂ pentru personal neclerical
elevilor de a păstra contactului cu disciplina şcolară „Religie” prin intermediul emisiunii "Ora de Religie", care va fi difuzată la Trinitas TV
Publicat: 28/10/2014, 22:12
Actualizat: 27/09/2018, 20:36

Curtea de Conturi a descoperit mari prejudicii rezultate din sumele plătite de primării personalului neclerical, în completarea salariului, și a cerut recuperarea banilor cu majorări de întârziere, dar Guvernul va decide că banii au fost acordați legal, iar beneficiarii vor fi exonerați de la plată. Este vorba despre personal neclerical aferent unui număr de șase culte religioase, atât din unități de cult, cât și din unități de învățământ teologic acreditate.

Aceste măsuri sunt prevăzute într-o ordonanță de urgență pregătită de Guvern și obținută de MEDIAFAX.

În baza unei ordonanțe din 2001, de la bugetele locale este acordat, la cerere, un sprijin financiar pentru 18.951 persoane din categoria personalului neclerical angajat în unitățile ce aparțin cultelor religioase din România. Sprijinul a fost reglementat legal sub formă de contribuție lunară la nivelul salariului minim brut pe economie, dar în 2010, în contextul crizei economice, acest indicator a fost înlocuit cu valoarea de referință de 600 lei, fără să fie modificată direct ordonanța din 2001, dar cu mențiunea că sunt abrogate „orice alte dispoziții contrare”.

În proiectul de ordonanță redactat acum de Guvern se arată că, urmare a „reglementărilor neclare”, Curtea de Conturi, în controalele efectuate la mai multe unități administrativ-teritoriale, a stabilit prejudicii foarte mari pe anii 2011-2014, la care se adaugă majorările de întârziere până la data recuperării prejudiciului. În plus, pentru recuperarea prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi, instituțiile publice au blocat acordarea sumelor cuvenite personalului neclerical pentru lunile octombrie-decembrie 2014.

„Astfel, în această perioadă, prin blocarea sumelor care urmează a fi transferate la unitățile de cult pentru sprijinul financiar al personalului neclerical de către instituțiile publice cărora li s-au emis dispoziții de recuperare de către instituții publice cu atribuții de control, un număr de 473 persoane nu vor mai primi salariile pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie. Considerăm că neplata salariilor, în condițiile în care cultele religioase recunoscute nu le pot acoperi din fonduri proprii, creează probleme sociale determinate de prevederile legale diferite de acordare a contribuțiilor pentru personalul neclerical”, se arată în document.

Considerând că neluarea de urgență a măsurilor pentru exonerarea la plată a personalului neclerical are efecte negative în ceea ce privește nivelul de trai al acestei categorii de personal, Guvernul va decide exonerarea de la plată, de către instituțiile publice care trebuiau să asigure finanțarea, a sumelor reprezentând contribuții pentru personalul neclerical acordate în anii 2011-2014, care trebuie să fie restituite la cererea Curții de Conturi și va hotărî că banii au fost acordați legal.

„Sprijinul financiar pentru personalul neclerical acordat de la bugetele locale, în temeriul prevederilor Ordonanței 82/2001, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se consideră a fi acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se arată în actul normativ.

În același timp, la data intrării în vigoare a ordonanței, va înceta plata sumelor reprezentând contribuții pentru personalul neclerical, pentru care Curtea de Conturi a constatat că au fost acordate cu crearea de prejudicii, ordonatorii principali de credite având obligația să recalculeze contribuțiile prin eliminarea din cuantumul acestora a drepturilor constatate că sunt necuvenite.

La sfârșitul lunii iulie, printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a modificat Ordonanța 82/2001 privind sprijinul financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor recunoscute de stat. La acel moment, Executivul a definit personalul neclerical ca fiind personalul auxiliar al unui cult religios, în această categorie fiind inclusă și categoria de cântăreț bisericesc sau de cantor, aceștia beneficiind de sprijin de la bugetul de stat și de la bugetele locale. Gândul relata că actul normativ viza aproximativ 19.000 de cântăreți bisericești cărora le fusese sistată plata salariilor ca urmare a controalelor Curții de Conturi care constatase că plățile au fost ilegale.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”