„Îmi este frică”. Lucrătoarele sexuale se confruntă cu sărăcie și boală în pandemia coronavirusului

„Îmi este frică”. Lucrătoarele sexuale se confruntă cu sărăcie și boală în pandemia coronavirusului
Publicat: 04/08/2020, 12:37
Actualizat: 04/08/2020, 12:38

Prostituția nu este ilegală în Italia și nici nu este reglementată ca o ocupație oficială. Dar coronavirusul a forțat mulți lucrători sexuali să accepte anumite riscuri pentru a evita sărăcia.

Muncă sexuală nereglementată pune pe „toată lumea în pericol”

Când primarul din Modica, un oraș sicilian cunoscut pentru ciocolatele și bisericile sale, a aflat că un lucrător sexual din zonă s-a testat pozitiv pentru coronavirus, a început imediat să se îngrijoreze din cauza aparitiei unui posibil focar.

El a făcut un apel public frenetic pentru ca clienții să fie testați, asigurându-i că soțiile lor nu vor afla. Dar urmărirea contactelor s-a dovedit a fi dificilă, deoarece primarul, Ignazio Abbate, a început să primească apeluri telefonice anonime de la bărbați  care cereau detalii despre cum arăta lucrătorul sexual.

Secretul și stigmatul în jurul muncii sexuale nereglementate pun pe „toată lumea în pericol”, a spus domnul Abbate.

Modica nu a cunoscut până acum un nou focar, însă, în timp ce lucrătorul sexual s-a recuperat într-un spital din Perugia luna trecută, știrile despre situația și ocupația acesteia s-au răspândit în toată țara, subliniind modalitățile prin care pandemia a afectat unii dintre cei mai vulnerabili și comunitățile marginalizate din Italia și pericolele menținerii muncii sexuale la umbre.

„Bineînțeles că sunt speriat”, a spus Fernanda Ponciano, o lucrătoare de sex în vârstă de 31 de ani din Torre del Lago, în Toscana. Doamna Ponciano a început să ia din nou clienți după trei luni de blocaj. Ea lucrează ca menajeră dimineața și ca lucrătoare de sex după-amiază, a spus ea. De asemenea, își susține mama, sora și o nepoată din Brazilia.

„Teama de a ajunge fără adăpost este mai mare decât cea a lui Covid”, a spus doamna Ponciano.

În Italia, prostituția nu este ilegală și nici nu este reglementată ca o ocupație oficială, ceea ce face ca cei 70.000 de lucrători sexuali din țară să nu poată beneficia în mare parte de ajutor economic. Mulți au fost nevoiți să-și asume șansele revenind la muncă pentru a evita sărăcia.

Mery Sommella, o lucrătoare de sex în vârstă de 54 de ani din Bologna, a încetat să mai ia clienți la mijlocul lunii martie. Până la începutul lunii aprilie, nu a putut să plătească alimentele și a început să se bazeze pe pungi cu mâncare de la o instituție de caritate locală. Ea a spus că este prea speriată să se întoarcă la muncă.
„Timp de 40 de ani pe stradă am fost atât de atent să mă protejez de viruși”, a spus ea.

Organizațiile care promovează drepturile lucrătorilor sexuali italieni au încercat să atragă atenția

În mai, organizațiile care promovează drepturile lucrătorilor sexuali italieni au încercat să atragă atenția guvernului și să obțină sprijin, argumentând că pandemia a arătat dezavantajele forțării muncii sexuale în subteran.

În alte țări europene, precum Olanda și Germania, lucrătorii sexuali pot încheia contracte formale cu clienții lor. În timpul blocajului, cei care au fost înregistrați oficial la guvern au fost eligibili pentru ajutor economic.

Scoția a inclus și lucrători sexuali în programele sale de ajutor. În Grecia, în cazul în care prostituția este legală și reglementată, bordelurile au fost autorizate să se redeschidă pe 15 iunie, cu condiția ca lucrătorii sexuali să păstreze numele clienților și datele de contact ale acestora timp de patru săptămâni în scopuri de urmărire.

În Italia, diverse organizații de caritate și asociații au strâns bani pentru alimente, medicamente, facturi și chirii pentru a beneficia de lucrătorii sexuali din țară. În mare parte, lucrătorii sexuali italieni, care sunt adesea din comunități de imigranți, au fost nevoiți să se apere pentru ei înșiși.

În martie, Regina Satariano, o lucrătoare de sex în vârstă de 60 de ani din Toscana, a început să audă despre colegii care nu mâncaseră și despre un proprietar care amenințase să evacueze un grup de 17 gospodari, toți lucrătorii sexuali care nu aveau de lucru.

Doamna Satariano și-a pus economiile și a cumpărat saci cu paste, sos de roșii, pui și săpun pentru a distribui colegilor. Dar, fără sprijin din partea statului, a spus ea, mulți lucrători sexuali vor continua să moară de foame. Dacă oficialii nu schimbă lucrurile acum, a adăugat ea, „nu o vor face niciodată”.

Un raport recent al rețelei de drepturi pentru lucrătorii sexuali și Comitetul internațional pentru drepturile lucrătorilor sexuali din Europa a arătat că mulți lucrători sexuali au sfidat regulile de blocare pentru a lucra, punându-și atât pe ei cât și pe clienții lor în pericol.

A doua zi după ce lucrătorul sexual de la Modica a fost internat la Perugia, o tânără din regiunea Veneto, despre care autoritățile au spus că este implicată în prostituție, a fost, de asemenea, internată cu Covid-19. Rapoartele s-au răspândit curând despre un alt lucrător sexual cu virusul de lângă Veneția.

Luna trecută, Antonio Guadagnini, consilier conservator în regiunea Veneto, a declarat că redeschiderea bordelurilor – ilegale în Italia din 1958 – și reglementarea prostituției va proteja societatea. În Sicilia, Ruggero Razza, cel mai important oficial de sănătate regional, a declarat că autoritățile ar trebui să reflecte asupra modului de prevenire a răspândirii coronavirusului în ocupații neregulate cu risc ridicat, cum ar fi munca sexuală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?