Inaugurare controversată: A fost refăcut un parc, dar a rămas un club de striptease – FOTO

Publicat: 11/09/2019, 13:43

Parcul Mihai Eminescu din centrul orașului Galați este inaugurat miercuri după ce a trecut prin ample lucrări de modernizare și reabilitare. Operațiunea nu a fost ocolită de controverse în condițiile în care Primăria a tăiat mai mulți copaci bătrâni, nu a reabilitat statuia lui Mihai Eminescu și nu a reușit să demoleze o clădire care adăpostește un club de striptease.

Lucrarea a început anul trecut și, după mai multe depășiri ale termenelor impuse în contract, a fost finalizată în luna septembrie. În total au fost 14 luni, perioadă în care parcul a trecut prin ample lucrări de modernizare. În interiorul zonei de relaxare din centrul orașului au fost refăcute sau schimbate vegetația, iluminatul, aleile, podul, bazinul de apă, gardul, canalizarea, băncile și coșurile de gunoi. În plus, parcul a fost dotat cu o fântână arteziană, cu sistem de irigații și cu camere de supraveghere.

parc

„Gălățenii sunt invitați la evenimentul de inaugurare a Parcului Mihai Eminescu, din centrul orașului, unde s-au realizat lucrări ample de modernizare. Este vorba despre amenajarea zonelor verzi cu sistem de irigații, amenajarea aleilor pietonale, plantări de arbori, realizarea unei noi fântâni arteziene, împrejmuire, realizarea de instalații electrice de iluminat, instalații hidroedilitare și instalarea de mobilier urban”, a anunțat Biroul de Presă al Primăriei Galați.

Lucrarea care a costat peste patru milioane de lei a stârnit și controverse, în condițiile în care Primăria a fost amendată de Garda de Mediu pentru că a tăiat mai mulți copaci bătrâni.

Potrivit datelor oficiale, au fost tăiați nouă arbori pentru care Primăria a primit o amendă de 50.000 de lei.

parc

De asemenea, din parc nu a dispărut construcția cunoscută de gălățeni sub numele de „Casa Albă”, care adăpostește un club de striptease. Clădirea, ridicată în anii 90, în condiții suspecte, nu a putut fi demolată, deși ultimii doi primari ai orașului Galați au făcut demersuri în acest sens.

Nu în cele din urmă, statuia lui Mihai Eminescu, prima din România, nu a fost reabilitată, având mai multe fisuri.

Părerile gălățenilor care vizitează parcul sunt împărțite.

„Eu cred că de pomană au pus lumini și bănci noi dacă nu au demolat oroarea asta (n.r. clădirea în care se află clubul de striptease). Am citit în presă că nici nu a fost construită respectând legea, dar asta nu ne miră, trăim în România. Iar faptul că nu au refăcut statuia lui Eminescu este de râsul lumii. De asta se numește parcul Eminescu, pentru că avem statuia aici și ne batem joc de ea, este crăpată, îmbătrânită. În rest, totul este nou, au pus și gazon, păcat că au tăiat copacii bătrâni, ne făceau umbră”, a spus unul dintre gălățenii veniți să vadă cum arată parcul după modernizare.

parc

Alții, însă, îl contrazic.

„Nu sunt de acord cu domnul. Parcul arată foarte bine, totul este nou. Nu a fost niciodată atât de frumos. Am stat mulți ani pe băncile de aici și știu ce zic”, a spus o femeie în vârstă.

Parcul Mihai Eminescu a fost amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul orașului Galați. În anul 1911, în interior a fost montată statuia poetului Mihai Eminescu, monumentul fiind realizat din marmură de sculptorul Frederic Stork. Doi ani mai târziu, în parc au fost construite un lac, un pod rustic, o grotă cu cascadă și un pavilion, după modelul Parcului Ioanid din București.