Inundații în mai multe județe din țară. Circulația feroviară oprită, zeci de persoane evacuate

Inundații în mai multe județe din țară. Circulația feroviară oprită, zeci de persoane evacuate
Publicat: 03/06/2016, 11:02
Actualizat: 25/03/2019, 20:21

Peste 170 de gospodării din județul Vrancea, 50 de case din 3 orașe și 11 comune au fost afectate de inundații, de joi până vineri, iar circulația pe un drum național și o magistrală feroviară este închisă în urma ieșirii din matcă a râului Trotuș

Purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, locotenentul Paul Bîndar, a declarat, vineri, că, în noaptea de joi spre vineri, începând cu ora 3.00 a fost închisă circulația pe Drumul Național 2 (European 85), sectorul Domnești-Adjud, între kilometrii 224-227, ca urmare a ieșirii din matcă a râului Trotuș.

De asemenea, începând cu ora 4.42 a fost închisă circulația feroviară pe Magistrala 500 București-Suceava, între km. 239+100 – 239+700.

Pe raza comunei Cîmpineanca a fost închis Drumul Comunal 142, după ce pârâul Pietroasa a ieșit din matcă și a inundat carosabilul.

Totodată, 175 de gospodării și 50 de case din 11 comune (Bolotești, Broșteni, Câmpuri, Răcoasa, Homocea, Tănăsoaia, Jariștea, Țifești, Vârteșcoiu, Cîmpineanca, Ruginești) și orașele Adjud, Odobești și Mărășești) din județul Vrancea au fost afectate de inundații.

Potrivit ISU, cele mai mari cantități de precipitații s-au înregistrat la Adjudul Vechi (134,8 litrei pe metrul pătrat), Vidra (61 litrei pe metrul pătrat) și Fitionești (51,5 litrei pe metrul pătrat).

„La Vârteșcoiu s-a intervenit pentru evacuarea apei care a inundat curtea căminului de bătrâni, iar în momentul de față se acționează pentru evacuarea apei din gospodării în municipiul Adjud și comunele Vârteșcoiu și Răcoasa”, a declarat locotenentul Paul Bîndar.

El a adăgat că, pe raza județului Vrancea, nu au existat localități rămase fără curent electric.

„Situația este la fel și la această oră, apele încă nu s-au retras. Pentru limitarea efectelor inundațiilor, autoritățile au intervenit cu 245 de oameni, 202 din cadrul MAI și 45 din cadrul Comitetelor locale pentru situații de urgență, și 74 de mijloace – autospeciale, utilaje, motopompe”, a spus locotenentul Paul Bîndar.

În continuare, în județul Vrancea, rămâne în vigoare până la ora 18.00 avertizarea hidrologică de cod roșu pe râurile din bazinul hidrografic Putna.

„Se monitorizează evoluția fenomenelor meteorologice, precum și a situației operative, iar instituțiile care asigură funcții de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea sunt pregătite să intervină, cu personal și tehnică specifică în sprijinul cetățenilor și autorităților publice locale, dacă situația va impune”, a conchis locotenentul Paul Bîndar.

Stuația este gravă și în Harghita

Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat, vineri, că în zonă se intervine și cu saci cu nisip la capetele podului care trece peste râul Mureș astfel încât să nu mai deverse apele acestuia.

„În urma ploilor torențiale căzute, joi, în comuna Ciumani au fost înregistrate inundații, fiind afectate peste 500 de pivnițe, 200 de anexe gospodărești, 565 de grădini și curți și 950 de hectare de terenuri arabile. Echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Gheorgheni intervin, vineri dimineață, în zonă, cu autospeciale și motopompe pentru evacuarea apei. De asemenea, se intervine cu saci cu nisip la capetele podului care trece peste râul Mureș astfel încât să nu mai deverse apele acestuia”, a spus Ciubotariu.

Potrivit acesteia, traficul feroviar între Miercurea Ciuc și Comănești rămâne, vineri dimineață, închis din cauza aluviunilor aduse de pe versanți și se lucrează pentru degajarea căii ferate, dar și pentru evacuarea apei din câteva subsoluri și pivnițe afectate.

Traficul feroviar pe ruta Miercurea Ciuc – Comănești, între Ghimeș și Lunca de Mijloc, este blocat de joi seară din cauza aluviunilor aduse de pe versanți de ploile torențiale.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Oana Brânzan, declara, joi seara, că au fost afectate două trenuri de călători, ai căror pasageri au fost transbordați cu mijloace auto.

Zeci de persoane evacuate în Bacău

Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu, a declarat, vineri, că pompierii militari băcăuani au acționat pentru salvarea a 41 de persoane, din care 20 de copii, dar și pentru evacuarea a 79 de persoane și a bunurilor acestora din comunele Helegiu și Livezi, din cauza creșterii debitului râului Tazlău.

El a spus că toate persoanele evacuate au fost cazate la rude și prieteni, pompierii militari fiind sprijiniți în acțiunile lor pentru evacuarea persoanelor de jandarmii din cadrul IJJ Bacău.

Potrivit lui Grecu, circulația rutieră pe Drumul European E85 a fost afectată, joi seara, de aluviunile aduse de ape, pe raza localității Valea Seacă și s-a intervenit timp de trei ore, împreună cu echipe de la Secția de Drumuri Naționale Bacău, reprezentanți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență Valea Seacă, dar și polițiștii pentru decolmatarea aluviunilor pe o distanță de aproximativ 400 de metri.

Vineri dimineața nu mai erau drumuri cu circulația închisă în județ, dar transportul se desfășoară cu dificultate în zona comunei Helegiu, pe Drumul Național DN11.

Totodată, de joi seara pe calea ferată circulația se desfășoară pe tronsonul Faraoani – Valea Seacă cu restricție de viteză pe un singur fir.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău a adăugat că vineri dimineața în județ erau nealimentate parțial cu energie electrică cartierul Văsâiești din municipiul Moinești, comuna Dofteana, zona Salina a orașului Târgu Ocna și comuna Ghimeș, fiind afectați 252 consumatori.

Pompierii militari din Bacău au intervenit și în județul Vrancea, în satul Feldioara din comuna Tănăsoaia pentru evacuarea apei din două gospodării.

Pentru limitarea efectelor, alături de pompieri au acționat 144 polițiști, 46 jandarmi și 49 de voluntari, a menționat Grecu care a subliniat că în județ a fost operaționalizată Grupa Operativă Integrată cu personal din cadrul structurilor MAI-ISUJ, IJJ, GMJ, IPJ-, dar și cu reprezentați din cadrul Instituției Prefectului Bacău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Noi informații despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Mesajul îndrăgitului actor
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!