Iohannis: Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți și slugi / Despre cazul din Caracal: Deficiențe grave. Atitudine refractară a lucrătorilor poliție / Vasilca, eliberat din funcție – VIDEO

Iohannis: Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți și slugi / Despre cazul din Caracal: Deficiențe grave. Atitudine refractară a lucrătorilor poliție / Vasilca, eliberat din funcție - VIDEO
Publicat: 30/07/2019, 18:18

„Am condus astăzi ședința CSAT în care am analizat rapoartele MAI și STS referitoare la modul în care au gestionat evenimentul tragic de la Caracal. Această dramă ne arată unde este dus statul cu instituțiile lui atunci când pe primul loc sunt puse salvarea și protejarea infractorilor și când deschiderea porților închisorilor devine grijă decidenților politici. Modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări, recursul compensatoriu toate au generat grave vulnerabilitățil la adresa siguranței naționale cu efecte dramatice. Am ajuns aici pentru că în ultimii ani guvernele au umplut țara de prea mulți incompetenți”, a spus Klaus Iohannis.

„Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au pus slugi și oameni incapabili. Corupția și incompetența distrug statul”, a acuzat Iohannis.

„Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a clasei politice. Cetățeanul trebuie să își recâștige încrederea în stat și în instituții, iar un prim pas obligatoriu e eliminarea definitivă din sistem a celor care nu își fac această datorie”, a mai spus președintele.

Iohannis, despre raportul pe Caracal: Deficiențe grave. Atitudine refractară a lucrătorilor poliție

Președintele a declarat că rapoartele STS și MAI pe cazul Caracal, prezentat în CSAT, au arătat deficiențe grave, inclusiv atitudinea refractară a lucrătorilor poliției față de victimă, președintele catalogând întârzierile drept „criminale”.

„Am cerut instituțiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă privind cazul de la Caracal. Datele prezentate în rapoarte reflectă o serie de deficiențe grave, dintre care amintesc:

– întârzieri nejustificate în declanșarea investigațiilor; deși dispariția a fost raportată în data de 24.07, ora 20:30, acestea au debutat în dimineața zilei de 25.07, ora 08:30;

– nerespectarea procedurilor interne privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanșarea și funcționarea mecanismului național „Alertă Răpire Copil”, precum și a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind declanșarea și funcționarea mecanismului național „Alertă Răpire Copil”;

– atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliției față de victimă, aceștia neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locului unde se afla aceasta;

– problemele de sistem și cooperarea interinstituțională, începând cu relaționarea operatorilor din Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență cu apelanții acestui sistem, pe fondul pregătirii deficitare a acestora și al unei proceduri care nu prioritizează apelurile în funcție de gravitatea lor;

– lipsa dotărilor, atât cu mijloace de deplasare, comunicații, cât și cu privire la tehnica în domeniul IT;

– dimensionarea deficitară a structurilor operative și încadrarea necorespunzătoare cu specialiști, precum și lipsa pregătirii continue a acestora”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului spune că una dintre cauzele principale „de deprofesionalizare a instituțiilor a constituit-o și numirile în funcțiile de conducere pe criterii politice, nu pe cele de competență profesională”.

„Din analiza foarte serioasă făcută în cadrul ședinței CSAT, s-a constatat că instituțiile care au responsabilități în domeniul securității cetățenilor nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să asigure un drept fundamental prevăzut de Constituția României, dreptul la viață și la integritate fizică și psihică. În aceste zile, m-am consultat cu specialiștii din zona de siguranță publică și din justiție pentru a pune la punct soluțiile concrete. Nu am atribuții executive decât în cadrul CSAT, însă voi transmite tuturor instituțiilor soluțiile pe care eu le propun, pentru ca astfel de tragedii să fie prevenite”,a afirmat Iohannis.

Președintele spune că a solicitat Guvernului României ca, până la finalul lunii august, să elaboreze o serie de măsuri.

„Proceduri de reacție rapidă și corelare a tuturor instituțiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situații precum cea de la Caracal să nu mai existe întârzieri criminale în acțiunea organelor statului. De asemenea, am solicitat Guvernului să analizeze în regim de urgență legislația actuală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, contra persoanei, în special în situațiile în care sunt afectate viața, libertatea și integritatea corporală, identificarea modalităților de optimizare a localizării, prin implementarea transmiterii prin SMS a coordonatelor geografice ale terminalului și analiza situației Sistemului de urgență actual 112. Am solicitat în cadrul ședinței de astăzi identificarea unor proceduri stricte cu privire la modul în care cei care răspund la 112 trebuie să ofere sprijin celor aflați în nevoie”, a mai spus Iohannis.

CSAT a emis hotărârea pentru eliberarea din funcția de director STS al generalului Vasilca

Klaus Iohannis a declarat că, marți, Consiliul Suprem de Apărare al Țării a emis hotărârea de eliberare din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a generalului Ionel Vasilca. Iohannis a cerut STS un control atent și serios privind procedurile sale.

„CSAT a emis astăzi hotărârea pentru eliberarea din funcția de director al STS a generalului Vasilca. Am cerut STS un control atent și serios cu privire la procedurile sale pentru a identifica soluțiile pentru o mai bună funcționare de acum înainte. Este nevoie de profesionalism, competență și seriozitate pentru că discutăm de răspunderi enorme”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT.

Șeful statului a mai transmis că „oamenii din fruntea acestor instituții trebuie să fioe respectați pentru abordarea lor profesionistă și pentru orientarea lor democratică”.

Ionel-Sorinel Vasilca, director al STS, a anunțat, luni, că a înaintat președintelui Klaus Iohannis, demisia sa din funcție. Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituției, a spus acesta.

Iohannis: Le cer partidelor de la putere și din Opoziție să schimbe abordarea față de funcția publică

Președintele le-a solicitat partidelor aflate la guvernare, dar și celor din Opoziție să își schimbe abordarea față de funcția publică. Șeful statului a adăugat că statul român trebuie resetat, fiind nevoie de profesioniști, iar acest lucru se poate realiza prin depolitizare.

„România puternică înseamnă consolidarea instituțiilor statului, iar eu pun acest obiectiv în prim-plan. Statul român trebuie resetat cu profesioniștii pe care îi are și pe care îi poate atrage și cu o conducere politică ce înțelege care ăi este rolul, acela de a întări statul, nu de a-l slăbi. De a îmbunătății serviciile publcie și de a proteja cetățenii. Pe termen mediu soluția este de a depolitiza tot aparatul de stat în zonele în care este nevoie de profesioniști. Aceasta nu este o prioritate pentru un partid, ci pentru toate. Le cer și celor care sunt acum la putere, dar și celor din opoziție să își schimbe abordarea față de funcția publică, pentru că altfel se va continua la nesfârșit cu mecanimsul pleacă ai noștri, vin ai noștri, iar cei competenți sunt ținuți pe margine sau alungați din țară”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul ședinței CSAT.

Șeful statului a afirmat că profesioniștii români din sistemul de stat trebuie să fie ținuți de disputele cu mize politice.

„Oamenii din fruntea acestor instituții trebuie să fie respectați pentru abordarea lor profesionistă și pentru orientarea lor democratică. Statul român are astfel de experți, iar rolul nostru este să le dăm ocazia de a lucra la cel mai înalt nivel. Este important ca profesioniștii români din sistemul de stat, indiferent de funcție, să fie încurajați să își facă meseria și să fie ținuți departe de disputele cu mize politice”, a adăugat Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc