IPS Andrei Andreicuț, despre imigranți: „Trebuie să împărțim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura posibilităților”

IPS Andrei Andreicuț, despre imigranți: „Trebuie să împărțim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura posibilităților
Publicat: 10/09/2015, 11:54
Actualizat: 10/09/2015, 12:15

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, vorbește într-un interviu acordat MEDIAFAX despre criza imigranților și despre soluțiile care sunt la îndemână pentru a-i ajuta, precum și despre construirea unei moschei la București.

Astfel, mitropolitul Clujului este de părere că forțele internaționale ar trebui să se implice mai mult în stoparea războiului din Siria și Irak, pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să își părăsească casele și țările.

În ceea ce privește numărul imigranților pe care ar trebui să îi preia România, înaltul prelat consideră că premierul și președintele știu mai bine decât Comisia Europeană ce posibilități au românii pentru primirea refugiaților, în condițiile în care „este destulă sărăcie și la noi”. Mitropolitul mai spune că „trebuie să fim buni, să împărțim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura capacității noastre”.

Prezentăm interviul acordat corespondentului MEDIAFAX de către mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț:

Reporter: Înalt Preasfinția Voastră, care este opinia dumneavoastră față de criza refugiaților? Cum ar trebui primiți și tratați imigranții care vor ajunge în perioada următoare și în România?

IPS Andrei Andreicuț: Imigranții trebuie primiți cu dragoste și cu bunătate pentru că, făcând lucrul acesta, împlinim cuvântul Mântuitorului. În Evanghelia după Matei, ni se relatează cum vom fi judecați la sfârșitul veacurilor de Domnul Nostru Iisus Hristos. Și unora, celor buni, le va spune așa: «Veniți binecuvântații Tatălui Meu de moșteniți Împărăția Cerurilor cea pregătită vouă de la întemeierea lumii, că flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc, însetat am fost și Mi-ați dat să beau, gol am fost și M-ați îmbrăcat, bolnav am fost și M-ați cercetat, străin am fost și M-ați primit». Și străinii necăjiți intră în categoriile despre care vorbește Domnul Nostru Iisus Hristos că trebuie să le tratăm cu bunătate. Așa că noi trebuie să îi tratăm cu bunătate pe cei ce vin. Chiar dacă sunt de altă religie sau confesiune. Noi, crezând în Hristos și știind că El este speranța întregii lumi, din tot sufletul am dori ca toți ceilalți să devină creștini, însă nu cu forța, ci convinși fiind că aceasta este calea cea adevărată. Până atunci, orice confesiune ar avea, sunt în primul rând oameni. Sigur, să facem totul pe măsura puterilor noastre.

Rep.: Comisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de imigranți. Premierul Ponta și președintele Iohannis spuneau însă că România nu poate primi mai mult decât capacitatea sa, de 1.500, cel mult 1.785. Ce credeți că ar trebui să facă autoritațile în cazul în care este stabilită o cotă care depășește capacitatea din centrele de refugiați?

IPS Andrei Andreicuț: Cred că premierul și președintele știu mai bine decât mine care sunt capacitățile țării în momentul acesta. Omului nu trebuie să îi pui în spate o sarcină mai grea decât o poate duce. Trebuie să se țină seama și de ceea ce spun cei care chivernisesc această țară. De asemenea, cred că premierul și președintele știu mai bine decât Comisia Europeană ce posibilități au românii pentru că, să recunoaștem, este destulă sărăcie și la noi. Trebuie să fim buni, să împărțim pâinea cu cel sărac, dar pe măsura capacității noastre. Și vreau să subliniez un lucru pe care îl consider extrem de important. Mi se pare mie că cei care ar putea nu fac totul pentru a înlătura sursa necazurilor. Adică, să nu mai fie război în Siria sau în Irak, nici în alte părți. Sunt forțe internaționale care cred eu că ar putea opri acest lucru și atunci de ce să își mai ia oamenii lumea în cap? De ce să nu trăiască în casa lor, în țara lor, în care mulți ani a fost liniște și pace între creștini și musulmani, între diferitele naționalități care viețuiau acolo și iată că, dintr-o dată, s-a declanșat acest război nebun și s-a întemeiat așa zisul Stat Islamic. Cei ce au înțelepciune și putere, cred că ar trebui să intervină să oprească nebunia, ca să poată trăi oamenii în pace și în liniște în țara lor și să nu fie nevoiți să plece cu miile și cu trenul, și pe jos, și cu vaporul, să-și ducă și bolnavii în cărucior. Mi se pare că s-ar putea face mai mult în acest sens, să fie stopat războiul.

Rep.: Fostul președinte Traian Băsescu spunea că „nu există serviciu secret în lume care să poată garanta că un procent din miile de oameni care vin din Africa, Irak și Orientul Mijlociu nu sunt finanțați de Statul Islamic”. Cât de mare credeți că este acest risc?

IPS Andrei Andreicuț: Nu știu ce a spus dânsul, însă posibil ar fi ca și dintre cei ce susțin Statul Islamic să fie prezenți printre refugiați. Dar nu numai printre refugiați, ci și printre cei care muncesc în Europa, pentru că în diferite locuri apar fundamentaliști. Pentru că sursa fundamentalismului și a răutăților încă nu s-a epuizat. Dar trebuie să facem noi lucrarea lui Dumnezeu cu bunătate și nu poți răspunde răului cu rău ca să escaladezi fărădelegea. Zice Domnul Nostru Iisus Hristos: Iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine celor care vă fac rău.

Rep.: Cum s-ar putea implica Biserica Ortodoxă Română, dar Mitropolia Clujului pentru a-i ajuta pe imigranți? Ce ar putea face concret pentru ei – le-ar putea pune la dispoziție locuri de cazare sau le-ar putea asigura masa?

IPS Andrei Andreicuț: Atunci când, în mod concret, ni se va cere ajutorul vom încerca. Va trebui să facem și colecte în bani sau în alimente sau în alte lucruri pentru ei. În ceea ce privește cazarea lor, cred că este în mâna statului posibilitatea de a face acest lucru, în mâna conducerii orașelor care le pot pune spații la îndemână. Biserica nu are proprietăți enorme, noi, la Arhiepiscopia Clujului nu avem multe clădiri ca să fim în stare să le punem la dispoziție.

Rep.: Credeți că sunt încercări pentru omenire aceste tensiuni, aceste crize, cum este și cea a imigranților, în vremurile pe care le trăim?

IPS Andrei Andreicuț: Dumnezeu le îngăduie, toate necazurile ar trebui să îi facă pe oameni să devină mai buni. Nu cred că le planifică și le transmite în mod expres peste noi, dar le îngăduie. Acestea sunt o școală. Zice Sfântul Maxim Mărturisitorul că Dumnezeu ne conduce înspre țintă cu ajutorul a două mijloace – pronia, pe de-o parte, și judecata, de cealaltă parte. Dumnezeu ne răsfață cu toate cele necesare pentru trai și încearcă să ne ducă înspre capătul căii noastre dându-ne toate cele necesare. Dar dacă noi nu suntem înțelepți și mereu ne împotrivim voiei lui Dumnezeu, atunci se folosește și de judecată. Adică îngăduie să vină peste noi necazuri cu caracter pedagogic și din care să și învățăm.

Rep.: Ce mesaj adresați tinerilor? Cum ar trebui ei să se comporte, să reacționeze la această criză?

IPS Andrei Andreicuț: Cred că tinerii noștri ar trebui să fie foarte conștienți că sunt moștenitorii unei spiritualități extraordinare, unei spiritualități creștine pe care să și-o cunoască, să o poată transmite și să o poată pune și în practică. Fiind față în față cu imigranții, să poată vedea cei care vin că tinerii noștri sunt niște oameni deosebiți, niște buni creștini, și să îi admire pentru acest lucru. La Cluj-Napoca s-a desfășurat, recent, Întâlnirea tinerilor ortodocși din Europa, la care au fost prezenți tineri din țări europene, dar și din Iordania, Siria, Palestina. Te doare sufletul când îi auzi vorbind pe tinerii veniți din aceste țări mai îndepărtate și povestind tot necazul pe care îl au și faptul că plaiurile lor sunt părăsite și că, în primul rând, sunt nevoiți să plece de acolo creștinii. Ținta predilectă a răutăților sunt creștinii. În Siria, de când peste o parte a țării este stăpân Statul Islamic, se dărâmă biserici, se distrug monumente de artă, se distrug valori. Noi am făcut această întâlnire și pentru ca tinerii să se încurajeze, să devină mai buni, să devină misionari ai lui Hristos într-o lume rea dar, în același timp, și ca noi, cei care avem un număr de ani, să ne contaminăm de vigoarea, entuziasmul și optimismul lor. Tinerii prezenți ne-au impresionat pozitiv cu cumințenia lor, cu modul lor de a se comporta.

Rep.: În București se plănuiește construirea unei moschei. Credeți că este un proiect binevenit, care va uni sau va duce la dezbinare religioasă, la crearea de tensiuni?

IPS Andrei Andreicuț: Personal, cred că musulmanii care trăiesc în București au nevoie de o moschee. Însă de una normală, nu de una supradimensionată, care să epateze, care să te strivească, adică de o moschee pentru rugăciune, pentru viața lor spirituală. Nu știu dacă în jurul acelei moschei se prevede construirea unei școli musulmane, dar eu cred că nu este nevoie de așa ceva. Și acum în București este o moschee, probabil că numărul musulmanilor este mai mare acum, și de aceea spun că o moschee, din punct de vedere duhovnicesc, nu ar deranja. Și trebuie să fie asigurată și o reciprocitate, pentru că și românii își doresc o biserică în Istanbul, iar corect ar fi să o poată construi.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului