ÎPS Iustinian Chira, arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului, a murit la 95 de ani

ÎPS Iustinian Chira, arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului, a murit la 95 de ani
Publicat: 30/10/2016, 13:17
Actualizat: 30/10/2016, 14:03

„Consiliul Eparhial al EpiscopieiOrtodoxe a Maramurșului și Sătmarului, cu mare durere sufletească, anunță trecerea în veșnicie a întâistătătorului eparhiei noastre Înaltpreasfinția Sa Arhiepiscop Justinian Chira, duminică 30 octombrie 2016, ora 10.30 , în urma unui infarct miocardic acut, după 95 de ani de viață pământească”, se arată într-un comunicat al Espiscopiei Ortdoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

ÎPS Iustinian Chira i-au fost conferite de-a lungul vremii 4 titluri de Doctor honoris causa, de către Universitatea de Vest din Oradea (23.05.2001), Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia (20.10.2009), Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad (12.03.2010) și Universitatea de Nord din Baia Mare (27.05.2010).

A publicat 22 de titluri de carte, un volum în colaborare, precum și un număr de peste 150 de studii și articole în reviste de specialitate sau în presa locală.

Distincții bisericești și civile:

Arhiepiscop onorific – ridicat în rang de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, 2009;
„Steaua României” – conferită de Președinția României, 2011;
Titlul de Cetățean de Onoare – conferit de Consiliul Județean Maramureș și de peste 40 de Primării de municipii, orașe și comune din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului;
Titlul de Omul anului 2009 – conferit de Consiliul Județean Maramureș.

Date biografice:

S-a născut din părinții Ilie și Maria, la data de 28 mai 1921, în satul Plopiș, comuna Șișești, județul Maramureș, având numele de botez Ioan.

În zorii zilei de 12 martie 1941 închide ușa casei din satul natal, iar pe seară întră pe poarta Mănăstirii „Sf. Ana” din Rohia. După un an, la 2 martie 1942 este tuns în monahism și primește numele Justinian.

La 15 august 1942, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Episcopul Nicolae Colan al Vadului, Feleacului și Clujului îl hirotonește diacon pe seama Mănăstirii „Sf. Ana” din Rohia.

Neținându-se cont de faptul că monahii nu aveau (și nu au și n-au avut vreodată) obligații militare, ierodiaconul Justinian este recrutat și încorporat de către ocupanții maghiari, fiind soldat în armata maghiară – compania antiaeriană de la Miskolc – în perioada 22 noiembrie 1942 – 10 martie 1943.

La puțin timp după lăsarea la vatră, este hirotonit preot pe seama Mănăstirii „Sf. Ana” din Rohia, la data de 17 aprilie 1943, de către Episcopul Nicolae Colan.

După ce starețul Nifon Matei a trecut la cele veșnice, în locul lui este numit, la data de 25 iunie 1944, tânărul ieromonah Justinian Chira, care, la vârsta de 23 de ani, a preluat această funcție într-o perioadă foarte grea pentru mănăstiri. În anul 1948 este ridicat la rangul de protosinghel, iar în anul 1967, la propunerea Episcopului Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului și Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la rangul de arhimandrit.

Tot la propunerea Episcopului Teofil Herineanu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la treapta de arhiereu, la data de 9 iunie 1973, fiind hirotonit ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, la 9 septembrie 1973, și primind supranumele de „Maramureșeanul”.

După revoluția din 1989 s-a reînființat Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului. Cine putea să fie mai potrivit pentru a ocupa scaunul de titular al acestei noi eparhii? Nimeni altul decât Preasfințitul Justinian, fiul acestor meleaguri. Astfel că, la data de 22 septembrie 1990, Adunarea Națională Bisericească îl alege episcop în fruntea acestei eparhii, iar la 11 noiembrie 1990 este întronizat la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare (vechea Catedrală), de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Antonie Plămădeală – Mitropolitul Ardealului.

Ca episcop titular a înființat secția de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultății de Litere din Baia Mare, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, revista eparhială „Graiul Bisericii Noastre” și a pus piatra de temelie la zeci de biserici de enorie și de mănăstiri.

Dacă la întronizarea Înaltpreasfinției Sale erau 3 mănăstiri, după 26 de ani de activitate pastorală, în eparhia noastră sunt astăzi 30 de mănăstiri și 10 schituri.

La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific,de către Preafericitul Părinte Dr. Daniel Ciobotea – Patriarhul României, în Catedrala „Sf. Treime” din Baia Mare.

Formare educațională (studii) :

Cursurile școlii primare le face în satul natal Plopiș, între anii 1928-1934, apoi a frecventat cursurile Liceului Ortodox de băieți „Simion Ștefan” din Cluj, iar studiile în teologie le-a absolvit la Institutul Teologic Ortodox de Grad Universitar din Sibiu, în anul 1966, susținându-și licența în teologie cu teza Mănăstirea „Sf. Ana” – Rohia .

Hirotonii și hirotesii :

Din anul 1973 și până în prezent a hirotonit peste 400 de preoți și diaconi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern