Judecătoarea Maria David de la ICCJ a leșinat de mai multe ori înainte de audierea denunțătorilor. Ea este acuzată că ar fi cerut 200.000 de euro pentru achitarea unui condamnat

Judecătoarea Maria David de la ICCJ a leșinat de mai multe ori înainte de audierea denunțătorilor. Ea este acuzată că ar fi cerut 200.000 de euro pentru achitarea unui condamnat
Publicat: 01/06/2012, 14:04
Actualizat: 05/06/2012, 18:31

Judecătoarea Maria David de la Secția civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție – judecată pentru fapte de fapte de corupție – a leșinat, vineri, de mai multe ori în sala de judecată, înainte să înceapă audierea denunțătorilor ei de către colegii săi magistrații de la Secția penală a ICCJ.

La termenul de vineri al procesului, judecătorii instanței supreme aveau stabilită audierea omului de afaceri Petru Blanda, condamnat definitiv în urma unui proces pentru care judecătoarea Maria David ar fi pretins peste 200.000 de euro, în schimbul intervenției de a-l scăpa de închisoare.

Totodată, trebuia audiat vineri și șoferul lui Blanda, care a denunțat de asemenea faptele judecătoarea David.

Înainte ca instanța să înceapă audierea celor doi denunțători, judecătoarei Maria David i s-a făcut rău și a leșinat în boxa acuzaților. În acest context ședința de judecată a fost suspendată, fiind solicitată prezența medicului de la cabinetul instanței.

Cei prezenți la ședința publică de judecată au fost evacuați din sala de ședință, iar ulterior pentru că magistratul ar mai fi leșinat încă o dată s-a decis amânarea audierii denunțătorilor pentru data de 11 iunie.

Procurorii anticorupție au reținut-o, în 28 februarie, pe judecătoarea Maria David, pentru că ar fi pretins 200.000 de euro de la o persoană pentru a interveni pe lângă foștii săi colegi de la Curtea de Apel Ploiești să admită o contestație pentru anularea unei condamnări.

David a fost judecător în Târgoviște, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploiești, iar din 2009 este magistrat la instanța supremă.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie – decembrie 2009, judecătoarea Maria David a pretins și primit de la un denunțător, în trei tranșe, prin intermediar, suma de 200.000 euro. În schimbul banilor, Maria David a promis că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea unui dosar al Curții de Apel Ploiești, astfel încât aceștia să admită o contestație în anulare, să desființeze hotărârea inițială de condamnare a denunțătorului și să pronunțe o hotărâre de achitare a acestuia. Inițial, denunțătorul fusese condamnat la pedeapsa de trei ani închisoare cu executare pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală.

La data de 10 decembrie 2009, Curtea de Apel Ploiești a admis în principiu contestația în anulare formulată în dosarul respectiv și a dispus suspendarea deciziei inițiale de condamnare pronunțată de aceeași instanță, până la soluționarea pe fond a contestației în anulare.

În luna ianuarie, Maria David i-ar fi promis aceluiași denunțător că, în schimbul unor sume de bani pe care i le va preciza ulterior, va interveni pe lângă judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești, astfel încât aceștia să pronunțe o soluție favorabilă acestuia într-un dosar având ca obiect recursul declarat de acesta împotriva unei sentințe penale prin care Judecătoria Târgoviște îi respinsese o cerere de revizuire. Cererea de revizuire fusese formulată împotriva aceleiași decizii penale prin care denunțătorul fusese condamnat la pedeapsa de trei ani închisoare cu executare pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală. În perioada ianuarie-februarie 2012, Maria David a primit de la denunțător, în mod repetat, suma totală de 4.000 euro și 3.800 lei.

În 21 februarie, Maria David i-a mai pretins denunțătorului 110.000 de euro, spunându-i că îi va remite judecătorilor pentru a rezolva favorabil doar „prima etapă”, respectiv admiterea recursului, admiterea cererii de revizuire și rejudecarea acesteia, urmând ca pentru etapa a doua, constând în anularea hotărârii prin care a fost condamnat, să-i dea o altă sumă de bani al cărei cuantum i-l va preciza.

La termenul din 27 februarie, Curtea de Apel Ploiești a respins ca nefondat recursul declarat de denunțător împotriva sentinței penale pronunțată de Judecătoria Târgoviște.

Surse judiciare susțin că judecătoarea David ar fi avut o relație foarte apropiată cu omul de afaceri pe care îl cunoștea din timpul facultății, iar denunțarea ei de către Blanda a fost un teribl șoc pentru magistrată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Pensiile pe luna iunie. Banii vor fi livrați mai târziu
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cât de inteligent era T-Rex? Se pare că nu foarte