Klaus Iohannis: ”Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD iresponsabil ar împovora bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB”/ ”Mă bucură că Avocatul General al CJUE are aceeași opinie pe care am avut-o și eu”

Klaus Iohannis: ”Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD iresponsabil ar împovora bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB”/ ”Mă bucură că Avocatul General al CJUE are aceeași opinie pe care am avut-o și eu”
Klaus Iohannis despre organizarea alegerilor parlamentare în contextul recordului de noi cazuri Covid-19 înregistrat astăzi: "E important să aibă loc alegerile"Sursă foto: presidency.ro
Publicat: 23/09/2020, 19:25
Actualizat: 24/09/2020, 14:01

În cadrul conferinței de presă, șeful statului a intrat în dialog cu jurnaliștii, răspunzând la o serie de întrebări, înaintea alegerilor locale și în ziua cu un record absolut de la debutul pandemiei în ţara noastră. Astfel, Klaus Iohannis a precizat că promulgarea legii privind majorarea punctului de pensie cu 40% ”ar impovora bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB”. Cât despre propunerea Avocatului General al CJUE, Iohannis spune că ”se bucură, pentru că a emis aceeași opinie în trecut”

Vasile Marcu, jurnalist A3: Veți promulga legea care presupune majorarea salariilor profesorilor cu 25% și a punctului de pensie cu 40%?

Klaus Iohannis: Este de dorit să creasca pensiile, salariile profesorilor. Sunt lucruri pe care eu și guvernul ni le dorim. Salariile au fost crescute cu 14%, alocațiile pentru copiii cu 20%. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem de contextul în care ne aflam, bugetul de stat este sub presiuni uriașe. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD iresponsabil ar impovora bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB. Ar trebui să luăm bani din altă parte. Așadar, chiar dacă ne dorim că aceste creșteri să între în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic, care acum nu este.

Digi FM: Se poate ajunge la o guvernare cu FMI, dacă majorarea pensiilor intră în vigoare, în cazul în care CCR va da dreptate Parlamentului?

Klaus Iohannis: Noi tocmai asta vrem să evităm, majorarea taxelor și vrem o creștere economică sănătoasă. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI.

Florentina Peia, jurnalist Agerpres: Avocatul General al CJUE a decis că procedurile naționale în ceea ce privește înființarea Secției Speciale nu este în concordanță cu legile UE. Când va fi rezolvată?

Klaus Iohannis: Este o propunere. Decizia va fi luată de CJUE, dar aceste propuneri sunt, și nu intamplator, lucruri pe care le-am spus și eu, și PNL, societatea civilă când PSD s-a apucat să distrugă legile justiției. Mă bucură că Avocatul General al CJUE are aceeași opinie pe care am avut-o și eu. Este o încurajare pentru noi și am spus acum câteva săptămâni că legile justiției trebuie să fie reparate în această toamna.

Radio România: La ce prezență la vot vă așteptați?

Klaus Iohannis: Nu m-aș aventură în a evalua prezența la vot, dar sper foarte mult să fie comparabilă cu alte alegeri de acest tip.

Loredana Diacu, Epoquetimes: Instanța se pronunță mâine în dosarul de corupție în care este acuzat soțului șefei DIICOT. Veți cere revocarea sa?

Klaus Iohannis: Dacă apare o condamnare cu siguranță nu va rămâne fără urmări. Mai remarc ceva, ați invocat acel aviz al CSM. Dacă are cineva curiozitatea să citească avizul, el nu s-a bazat pe acest lucru. Această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menționată în aviz, și totuși dacă se ajunge la acest scenariu nu voi stă sa aștept să miște alții rotițele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor