Lider PNL: Pesta porcină africană, răspândită de oameni NEINFORMAȚI și FĂRĂ ÎNCREDERE în autorități. Un europarlamentar cere 110 MILIOANE DE EURO de la UE pentru fermierii afectați

Lider PNL: Pesta porcină africană, răspândită de oameni NEINFORMAȚI și FĂRĂ ÎNCREDERE în autorități. Un europarlamentar cere 110 MILIOANE DE EURO de la UE pentru fermierii afectați

Adrian Oros, medic veterinar de profesie, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că virusul pestei porcine a fost adus în Satu Mare și Tulcea de către mistreții din Ucraina.

„Virusul pestei porcine a trecut și trece dintr-un județ într-altul nu prin mistreți, ci prin oameni sau prin mijloace de transport. Oamenii nu au avut încredere în autorități. Primul focar din acest an a apărut în 10 iunie în Tulcea și abia în 28 iunie s-a convocat Centrul Național de Combatere a Bolilor, și abia atunci au ieșit public șeful ANSVSA și ministrul Agriculturii. Oamenii au ascuns faptul că aveau în gospodării animale bolnave, le-au sacrificat și au vândut animalele, le-au transportat dintr-un județ în altul, astfel că pesta porcină africană a cuprins 7 – 8 județe. Mistreții da, au adus boala din Ucraina în Satu Mare anul trecut, și în Tulcea, dar răspândirea bolii s-a făcut de către om pentru că oamenii nu au fost informați și nu au avut încredere”, a spus Oros.

Întrebat de corespondentul Mediafax ce efecte au măsurile de dezinfectare prin instalarea de covorașe pe drumuri și spălarea roților autovehiculelor cu diferite substanțe, Adrian Oros a spus că acestea au efect, dacă pe drum trec doar autovehicule.

„Dar dacă în portbagaj sunt animale vii din zone în care evoluează pesta porcina africană sau sunt produse din carne sau carne din animale sacrificate după ce au prezentat semnele de boală, virusul va trece. Autoritățile sunt incapabile să gestioneze problema pestei porcine africane iar măsurile tardive și incomplete trădează incompetența Guvernului și alte interese”, a conchis deputatul liberal.

„Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a depus astăzi două amendamente la Proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2019 prin care solicită alocarea, în total, a 110 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectați de pesta porcină africană, inclusiv fermierii din România”, a transmis europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, într-un comunicat remis Mediafax.

Europarlamentarul PNL cere în cele două amendamente depuse ca 100 de milioane de euro să fie destinați fermierilor afectați, iar 10 milioane de euro să meargă la Fondul privind măsurile de urgență legate de sănătatea animalelor și plantelor.

„Astfel, primul amendament al lui Siegfried Mureșan prevede alocarea a 100 de milioane de euro către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană. În cel de-al doilea amendament, deputatul european solicită creșterea cu 10 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 60 de milioane de euro, a alocărilor pentru Fondul privind măsuri de urgență legate de sănătatea animalelor și a plantelor din cadrul Programului pentru Produse și Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeană”, se arată în comunicatul primit.

După depunerea amendamentelor, Siegfried Mureșan a prezentat situația României, explicând necesitatea aprobării bugetului cerut.

„Numărul focarelor de pestă porcină africană din România crește de la o zi la alta. Avem deja 10 județe din România în care s-au identificat focare și alte 7 județe cu risc crescut de contaminare. Epidemia a cauzat până acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii români, iar această sumă continuă să crească. De aceea, am cerut astăzi, prin două amendamente, alocarea a 110 milioane de euro din Bugetul Uniunii Europene de anul viitor pentru măsuri privind sprijinirea fermierilor europeni afectați de pesta porcină, inclusiv fermierii din România”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după depunerea amendamentelor.

Europarlamentarul mai spune că este necesară stoparea răspândirii pestei porcine, pentru a fi alocați banii, pentru că, până în acest moment „ autoritățile române nu au luat nici măcar măsurile recomandate de Comisia Europeană pentru prevenirea apariției pestei porcine”.

„Dar condiția principală pentru ca acești bani să fie alocați și să ajungă la fermierii români afectați este ca Guvernul României și autoritățile române să stopeze răspândirea pestei porcine africane, lucru pe care autoritățile române nu l-au făcut la timp. Mai mult, autoritățile române nu au luat nici măcar măsurile recomandate de Comisia Europeană pentru prevenirea apariției pestei porcine. Dovada acestui fapt este raportul de audit al Comisiei publicat în septembrie 2017. De aceea, cer Guvernului și autorităților române abilitate să aplice de urgență măsurile necesare pentru stoparea răspândirii focarelor tocmai pentru ca fermierii români să poată beneficia anul viitor de fondurile europene pe care le-am solicitat. Guvernul nu trebuie să fie un obstacol în accesarea acestor fonduri de către fermieri”, a adăugat deputatul european.

Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2019 urmează a fi adoptat de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene până la finalul lunii noiembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Schimbare pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Decizia finală a fost luată chiar acum...
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina
×