LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 156: Zelenski: ”Nimeni nu investeşte mai mult în terorism decât Rusia”

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 156: Zelenski: ”Nimeni nu investeşte mai mult în terorism decât Rusia”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa Foto: Facebook
Publicat: 29/07/2022, 08:25
Actualizat: 29/07/2022, 08:25

Volodimir Zelenski declară că nimeni nu investeşte mai mult în terorism decât Rusia. Forţele ruse au atacat mai multe oraşe din regiunile Kiev, Doneţk şi Kropyvnytskyi.

UPDATE 08:20 Zelenski: Nimeni în lume nu investeşte în terorism mai mult decât Rusia, iar acest lucru necesită un răspuns legal

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis în mesajul zilnic adresat poporului ucrainean că armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev, Kropyvnytskyi şi a lovit Mykolaiv.

”Astăzi, am sărbătorit pentru prima dată Ziua Statului Ucrainean. Şi m-am bucurat să văd cât de mulţi oameni au perceput cu căldură această sărbătoare, s-au felicitat pentru ea, au zâmbit şi au fost mândri de Ucraina”, a spus preşedintele ucrainean.

Zelenski a arătat că vrea să le mulţumească ”senatorilor americani care au aprobat în unanimitate rezoluţia prin care se solicită Departamentului de Stat al SUA să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului”.

”Puteţi lua orice zi din Ucraina – astăzi sau oricare alta după 24 februarie – pentru a vedea că nimeni în lume nu investeşte în terorism mai mult decât Rusia. Acest lucru chiar are nevoie de un răspuns juridic la nivel global. Şi nu există niciun motiv raţional pentru care o astfel de reacţie nu ar trebui să aibă loc, în special în Statele Unite”, mai afirmă el, relatează news.ro.

UPDATE 08:00 Lavrov va „acorda atenţie” solicitării de convorbire a lui Blinken, atunci când „timpul îi va permite”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va „acorda atenţie” solicitării Departamentului de Stat al SUA de a vorbi cu secretarul de stat Antony Blinken atunci când „timpul o va permite”, a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, potrivit agenţiei ruse de stat RIA Novosti, citată de CNN.

Zakharova a adăugat: „Acum are un program încărcat cu contacte internaţionale: Consiliul ministerial al OCS de la Taşkent, întâlniri bilaterale”.

Un atac cu rachete asupra oraşului Bahmut s-a soldat cu 3 morţi şi 3 răniţi Trupele ruse au bombardat, joi, oraşul Bahmut aflat în regiunea Doneţk.

În urma atacului au fost ucise trei persoane, iar alte trei au fost grav rănite, conform declaraţiei şefului administraţiei militare din regiunea Doneţk.

„Ştim deja despre cel puţin trei morţi şi trei răniţi. Şase clădiri de apartamente şi şase case au fost avariate”, a anunţat şeful administraţiei militare din regiunea Doneţk, Pavlo Kyrylenko, pe Telegram.