MAE: Amenințarea cu folosirea unui bombardier rus, de către Rogozin, declarație foarte gravă

MAE: Amenințarea cu folosirea unui bombardier rus, de către Rogozin, declarație foarte gravă
Publicat: 10/05/2014, 16:07
Actualizat: 30/03/2019, 02:11

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de postarea de astăzi, 10 mai 2014, de către vicepremierul guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul său, conform căreia «România la cererea SUA și-a închis spațiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160». Ministerul Afacerilor Externe apreciază că amenințarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declarație foarte gravă, în actualul context regional, în care Federația Rusă a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, iar forțe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin”, se arată în comunicatul transmis sâmbătă de MAE.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților de la Moscova, ministerului rus de externe, „să precizeze public dacă afirmațiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru UE și NATO”.

„În același timp, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că România a susținut, susține fără echivoc și respectă întru totul regimul de sancțiuni instituit de Uniunea Europeană în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

MAE precizează că, „potrivit articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea «Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei și de către persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figurează în anexă» (s.n), anexa conținând lista persoanelor sancționate”.

„Vicepremierul guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin se regăsește în anexa conținând lista persoanelor sancționate”, menționează sursa citată.

„La solicitarea Statelor Unite, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, afirmă vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, din Transnistria, citat de agenția Itar-Tass.

Rogozin încearcă să revină din Transnistria – unde a participat vineri la ceremonii cu ocazia Zilei Victoriei – la Moscova.

„Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, afirmă Rogozin, subliniind că sancțiunile nu-l vor determina să-și anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

De asemenea, în ultima sa postare pe Facebook, vicepremierul rus afirmă că România i-a închis spațiul aerian în legătură cu sancțiuni impuse de către Uniunea Europeană”, potrivit Itar-Tass.

Vicepremierul a acuzat probleme cu transportul și joi, la venirea în regiunea separatistă moldoveană, unde a asistat la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anunțat, tot pe Twitter, că avionului său, care se îndrepta către Chișinău, capitala Republicii Moldova, nu i s-a permis să traverseze spațiul aerian al Ucrainei și că a fost nevoit să ocolească prin Bulgaria și România.

Ministerul ucrainean de Interne a dezmințit joi seara că ar fi interzis tranzitul avionului vicepreședintelui rus Dmitri Rogozin prin spațiul aerian al Ucrainei, afirmând că nu există obstacole pentru zborul avioanelor rusești, potrivit agenției Interfax.

„Se pare că vom merge la Chișinău prin Bulgaria și România, zborul va dura 4-5 ore. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spațiul său aerian”, a scris Rogozin joi, în mesajul postat pe Twitter. „Bine că Ucraina nu este ca Rusia (de mare), altfel ocolirea ar dura aproximativ 20 de ore”, adăuga el.

După ce avionul lui Rogozin a aterizat, pilotul a declarat că a fost întrebat de către controlori de trafic aerian din Bulgaria și România dacă avionul transportă „un pasager (supus) unei interdicții”.

„Au intenționat s trimită avioane de interceptare”, a mai scris Rogozin.

Departamentul Politic, [email protected]

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple