MAE anunță: Aproximativ 100 de români au fost transferați de pe Insula Samothrakis

Redactor:
Diana Grigore
MAE anunță: Aproximativ 100 de români au fost transferați de pe Insula Samothrakis
Ministerul de Externe transmite că miercuri au fost efectuate șase curse de transport pe ruta Insula Samothrakis-Alexandroupolis. Instituția precizează că 25 de mașini și aproximativ 100 de români au fost transferați până în prezent pe partea continentală a Greciei, iar demersurile continuă.

„În continuarea informațiilor privind situația din insula Samothraki, Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: În cursul zilei de 14 august 2019, au fost efectuate șase curse de transfer dinspre insula Samothraki, dintre care două exclusiv pentru autoturisme. Consulul General al României la Salonic aflat în portul Alexandroupoli din data de 14 august a asistat pe parcursul nopții la desfășurarea demersurilor de evacuare a cetățenilor români dinspre insula Samothraki, fiind singurul diplomat străin prezent în port. Conform datelor estimative comunicate de diplomatul român, precizăm că un număr de 25 autovehicule și aproximativ 100 cetățeni români au fost transferați, până la acest moment, pe partea continentală a Republicii Elene, familiile cu copii și persoanele cu dizabilități având prioritate la îmbarcare”, transmite Ministerul de Externe.

Instituția precizează că „navele de transport își vor continua programul de funcționare, conform următorului grafic estimativ comunicat de autoritățile locale: Nava Zephiros, pentru pasageri cu plecare estimată la ora 11:00; Nava Andrus Jet pentru pasageri și autoturisme și nava Anax pentru autoturisme vor continua să circule și astăzi, orele de plecare urmând a fi comunicate pe parcursul zilei”.

„Românii pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728879 și +30 210 6744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al misiunii: +30 6978996222″, mai transmite ministerul.

MAE amintește că au fost emise două atenționări de călătorie pentru Republica Elenă cu privire la existența unui risc ridicat de incendii de vegetație pentru data de 15 august în Insulele Ionice, precum și pentru prognoză meteorologică de vreme nefavorabilă în Macedonia (Chalkidi, în special în data de 16 august 2019), Tracia (Samothraki), Thessalia (Insulele Sporades-în special în data de 16 august 2019), care pot fi consultate la: www.mae.ro/node/49787>, www.mae.ro/node/49789>.

Feribotul „SAOS II” care făcea legătura între insula Samothraki și orașul Alexandroupolis din Grecia continentală s-a defectat săptămâna trecută, iar nava trimisă să suplinească lipsa feribotului s-a stricat și ea.

Problema s-a remediat miercuri, 14 august.

Autoritățile au permis unor turiști să doarmă în clădiri ale administrației locale, iar unii turiști și-au instalat corturi în apropierea portului.

Inchide