MAI: A existat un mod defectuos de utilizare a tabletelor care a dus la o discrepanță între sistem și realitate

MAI: A existat un mod defectuos de utilizare a tabletelor care a dus la o discrepanță între sistem și realitate
Publicat: 26/05/2019, 19:58

„Datele centralizate la nivelul MAI cu două ore înainte de încheierea votării arată că până la acest moment procesul de vot s-a desfășurat în condiții de normalitate fără a fi perturbat de incidente grave. De la deschiderea secțiilor de votare, structurile MAI au înregistrat 282 de sesizări, dintre care 144 nu s-au confirmat, de posibile contravenții sau infracțiuni în legătură cu procesul electoral, în afara celor semnalate prin Sistemul Informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal și despre care am explicat în declarația precedentă că sunt rezultatul unor posibile erori în operarea tabletelor din secțiile de vot de către operatorii acestora”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Potrivit sursei citate, din cele 6.700 de semnalări venite din SIMPV, s-au efectuat verificări până acum pentru 1.780, iar în 923 de cazuri, aspectele au fost infirmate. Angajații MAI vor verifica și celelalte situații sesizate, însă „dinamica acestor sesizări ne întărește convingerea că a existat un mod defectuos de utilizare a tabletelor de către operatorii din unele secții de votare fapt ce poate conduce la o discrepanță între ce înregistrări au fost făcute în sistemul SIMPV și realitatea din secțiile de votare”.

Totodată, Dajbog a declarat și că președinții secțiilor de votare au obligația de a lua măsurile necesare pentru a se asigura că nu vor fi epuizate buletinele.

„Astfel, președintele secțiilor care rămân fără buletine trebuie să semnaleze acest fapt către BEJ, iar BEJ-ul poate solicita redistribuirea de buletine de vot de la alte secții de votare ce vor fi transportate în condiții legale prin grija Prefecților”, a mai spus Dagboj.

Potrivit reprezentantului MAI, situația privind incidentele din țară se arată în felul următor:

În Prahova au fost semnalate microbuze care ar aduce alegători la vot, dar în urma verificărilor semnalările nu s-a confirmat.

În Slănic Moldova și în municipiile Brăila și Focșani s-au întocmit dosare penale pentru furt după dispariția a câte unei ștampile de vot.

Poliția din Gorj a fost sesizată prin 112 de o femeie că la o secție de votare, angajați ai primăriei deschid buletinul de vot al asistaților social. Cele sesizate nu se confirmă, apelanta fiind sancționată contravențional cu amendă de 500 de lei.

În Giurgiu, polițiștii au întocmit dosar penal pentru violarea confidențialității votului, după ce un alegător a reclamat faptul că​ un cetățean s-a uitat într-unul din buletinele sale de vot. Tot în Giurgiu, patru susținători ai unei formațiuni politice au fost audiați de polițiști după ce s-a primit o sesizare că ar fi influențat alegătorii. Sesizarea nu s-a confirmat.

În Mureș, un cetățean a fost sancționat contravențional pentru că ar fi sfătuit alegătorii cum să voteze.​

În Vaslui, s-au întocmit două dosare pentru fraudă la vot pe numele a două persoane care au încercat să voteze deși erau sub efectul unor hotărâri judecătorești definitive de interzicere a drepturilor electorale. În Arad, o persoană arestată preventiv a votat prin intermediul urnei speciale deși nu avea dreptul. Acum are un nou dosar penal.

Un alt dosar penal a fost deschis în Mehedinți, după ce un post tv local a sesizat faptul că un alt post ar fi acreditat 20 de persoane, pe lângă BEJ, care nu lucrează de fapt pentru postul respectiv, în schimb sunt înscrise într-un partid politic.

Alte trei dosare penale au fost întocmite în urma primirii unor sesizări cu privire la faptul că trei cetățeni străini ar fi votat fără respectarea prevederilor legale care prevăd obligația înscrierii în listele speciale.

În total polițiștii fac verificări în prezent în 48 dosare reprezentând posibile fapte cu caracter penal în legătură cu alegerile de astăzi. Vă mulțumesc!”

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Ce se întâmplă în Rusia după masacrul de la sala de concerte din Moscova. Bilanțul...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii