Mai multe parcele de pădure care figurau ca împădurite nu au niciun copac plantat pe suprafața lor (Recorder)

Mai multe parcele de pădure care figurau ca împădurite nu au niciun copac plantat pe suprafața lor (Recorder)
Împăduririle din România / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 11/05/2021, 20:08
Actualizat: 11/05/2021, 20:09

România este la coada clasamentului țărilor europene în ceea ce privește suprafața împădurită. În ultimii ani, politicienii și-au asumat campanii ample de împădurire, fără prea mult succes, arată publicația Recorder, într-o investigație de unde reiese că mai multe parcele de pădure care figurează ca plantate nu au pe suprafața lor niciun copac.

În umră cu un an Costel Alexe, la acea vreme ministru al Mediului, a lansat campania „O pădure cât o țară”, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis.

Seria de evenimente a fost declarată „cea mai mare campanie de împădurire din ultimii zece ani”.

Recoder a analizat evidențele statului și cifrele reale ale împăduririlor și a verificat la fața locului dacă situația s-a îmbunătățit, însă ceea ce există în teren nu corespunde cu ce arată registrul online de împădurire.

Mai precis, dacă în registrul online mai multe zone figurează ca fiind împădurite cu puieți, la fața locului niciun copac nu este plantat.

Ce spune ministrul Mediului, Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre situația prezentată de Recorder, prin care se analizează programul «O pădure cât o țară». Potrivit acestuia, informațiile prezentate de publicație ar putea fi eronate.

Barna a spus că la începutul anului, Ministerul Mediului a lansat un program de împădurire fără precedent, un program care a încercat să implice la acel moment atât ONG-urile cât și foarte mulți activiști de mediu, foarte mulți voluntari, motiv pentru care s-a realizat o hartă națională cu toate șantierele de împădurire, care au fost localizate prin cod GPS și afișate pe un site unde s-au făcut publice toate locațiile unde s-au făcut împăduriri în 2020.

Potrivit acestuia, s-a preconizat o suprafață de 11.000 de hectare, mergându-se pe un număr mediu de puieți pe hectar, ajungându-se la 55 de milioane de puieți plantați.

Ministrul mai spune că are dovezi cum că împăduririle ar fi fost realizate.

„Din materialul pe care l-am vizionat parțial, (…), două poziții sunt împădurite, acolo cred că e vorba de o amplasare eronată a punctului de pe hartă, e o distanță de 100 de metri între locul unde s-a făcut verificarea și locul unde s-a făcut plantarea efectivă.

Avem și noi dovezi, s-au făcut împăduririle. Celelalte trei poziții nu sunt împădurite, dar nici nu sunt raportate. Ulterior acestui plan, Ministerul a făcut o urmărire, o monitorizare a împăduririlor, ajungându-se la 11.300 de hectare împădurite”, a mai spus ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase