Maior, după audierea la SIIJ: Nu am sesizat aspecte care să facă cumva obiectul vreunei infracțiuni / Le-am explicat circumstanțele operațiunii / Despre rechemarea în țară: Nu a existat o discuție cu Meleșcanu

Publicat: 30/08/2019, 15:03

George Maior, despre rechemarea sa în țară: Nu a existat o discuție cu Meleșcanu

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat, vineri, după audierea sa la Secția de anchetă în dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa, că nu a avut nicio discuție cu fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu despre rechemarea sa în țară.

„Probabil că a existat (o cerere de rechemare în țară -n.r.), acum întrebați, eu am fost informat de televizuni în legătură cu acea..”, a declarat George Maior.

Întrebat dacă nu a existat nicio discuție cu Meleșcanu pe această temă, fostul șef SRI a replicat: „Nu, nu a existat, am fost informat de televiziuni”.

Joi, Viorica Dăncilă a declarat că nu a primit niciun document privind rechemarea lui George Maior din funcția de ambasador al României în SUA de la fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu. Premierul a adăugat că va discuta despre subiect cu Ramona Mănescu.

George Maior este ambasadorul României în Statele Unite din iunie 2015 și a fost șef al SRI în perioada 2006-2015. Recent a fost implicat într-un scandal cu privire la rechemarea sa în țară, după ce un raport al Comisiei de control al SRI arăta modul discreționar în care Maior a folosit Serviciul.

Raportul Comisiei de control SRI, de la jumătatea lunii aprilie 219, privind colaborarea dintre SRI și ANI arată că faptele fostului șef al Serviciului, George Maior, „se circumscriu unor acțiuni de poliție politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obține influență politică nelegitimă”.

Președintele Klaus Iohannis nu a luat încă o decizie cu privire la solicitarea de rechemare a lui George Maior din funcție.

Știrea inițială. „Le-am explicat circumstanțele realizării acestei operațiuni, repet, extrem de importantă pentru statul român, care viza probleme de securitate națională din ceea ce s-a petrecut în România anilor 2000, a fost o discuție foarte bună cu doamna procuror, cred că am acoperit în calitate de martor tot contextul în care SRI s-a implicat, pe bună dreptate, în această operațiune de succes alături de alte state. Tot în calitate de martor, am precizat că nu am sesizat aspecte care să facă cumva obiectul vreunei infracțiuni din partea unor persoane care au fost implicate concret, deci chiar a fost cred o audiere lămuritoare și foarte bună. Eu nu pot să comentez ce spune domnul Sebastiam Ghiță, eu precizez lucruri pe care le știu în calitate de director al SRI și în aceste context SRI a fost extraordinar de eficient și de competent”, a declarat George Maior, la ieșirea de la audiere.

Întrebat ce a discutat cu Laura Codruța Kovesi referitor la extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia, fostul șef SRI a replicat: „Extrădarea s-a realizat în contextul clar legal definit de legislația românească și rolul Ministerului Public este clar definit în acea legislație. Dumneavoastră deja faceți o afirmație dincolo de acele discuții, ați făcut o afirmație, bineînțeles s-a realizat în contextul unui task force interinstituțional, lucru care sper să se mai realizeze și acum în alte situații care implică… V-am precizat exact ideea de task force și de legătură instituțională, comunicare pur instituțională”.

Chestionat ce au căutat cei doi ofițeri SRI în aeronava cu care a fost adus Nicolae Popa, respectiv „așa zisul doctor și translator”, George Maior a răspuns: „Bine că faceți caracterizări, toate explicațiile necesare au fost date în contextul acestei audieri și se precizează exact cum s-a implicat SRI pentru realizarea acestei operațiuni de succes inclusiv prin oamenii săi”.

Întrebat dacă era o practică ca SRI să participe la extrădări, fostul șef SRI a transmis: „Au o politică națională bună, spun eu, că orice cetățean român care suferise o condamnare și domnul Popa suferise o condamnare și mai ales pe ce situație, care a traumatizat 300. 000 de cetățeni români să vină în țară. Politică afirmată inclusiv de fostul președinte al României și sper că e o politică care va rămâne în vigoare și actualmente”.

George Maior a fost audiat timp de aproape trei ore la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia, în care Laura Codruța Kovesi are calitatea de inculpat.

Fostul director SRI s-a prezentat vineri după ce a fost citat pentru a treia oară, ambasadorul României în SUA fiind citat anterior pe 23 iulie și pe 23 mai, dar neprezentându-se. Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că pe 23 iulie, George Maior a motivat că are alt eveniment, iar pe 23 mai, a invocat motive care țin de sănătatea sa.

În acest dosar, au fost audiați deja fostul ministru de Interne Gabriel Oprea și fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, ambii în calitate de martor.

În dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, Laura Codruța Kovesi are calitatea de inculpat, fiind acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață