Medic român din Londra: ”Este sigur un om că iese viu dintr-un salon din România?“

Medic român din Londra: ”Este sigur un om că iese viu dintr-un salon din România?“
Publicat: 19/09/2021, 10:22
Actualizat: 19/09/2021, 10:28

Roxana Hotoboc, medic român din Londra, spune că situaţia din spitalele din România s-a îmbunătăţit, însă nu suficient pentru ca sistemul de sănătate să funcţioneze aşa cum ar trebui.

Roxana Hotoboc este medic la Departamentul de Urgenţe din cadrul Spitalului „St. Thomas“ din Londra, unul dintre cele mai mari din Marea Britanie. Roxana consideră că principalii vinovați pentru nesiguranța din spitale sunt politicienii care s-au perindat la putere „dotarea spitalelor ţine de politic, de ministrul Sănătăţii, de managerii de spitale. Este foarte greu să spun dacă va fi bine. Din ce am văzut, sunt şi oameni serioşi printre ei, dar nu pot să spun despre toţi. Nu toţi au interesul sănătăţii publice“, a precizat doctorul, potrivit Adevărul.ro.

Medicul precizează că situaţia din spitalele din România s-a îmbunătăţit, însă nu cât ar trebui: „Când vezi că ia foc într-o parte şi apoi în cealaltă parte, că mor oameni din cauza lipsei de oxigen, asta nu e bine şi nu ar trebui să se întâmple. Nu ştiu unde este sursa problemei, mai ales că la conducerea ministerului au venit oameni de la toate partidele. Ce s-a schimbat în bine? Este sigur un om că intră într-un salon şi iese viu?“.

În ceea ce privește tinerii medici români, Roxana spune că „trebuie să-şi aleagă drumul pe care-l consideră cel mai potrivit pentru ei. Nu le spun nici să stea în ţară, dar nici să plece. Eu nu ştiu cum va fi în spitalele din România. Este clar că este mai bine de cum era atunci când am plecat eu, din toate punctele de vedere – salariile au crescut incomparabil faţă de cum erau când am ales să plec în Marea Britanie“.

„A fost foarte greu să îţi rupi viaţa în două şi să o iei de la capăt”

Aceasta a plecat din România la vârsta de 47 de ani, după ce ocupase şi postul de director al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, fiind înlocuită din funcţie pe criterii politice. Ea a decis să emigreze ca urmare a mai multor dezamăgiri profesionale pe care le-a trăit. „A fost foarte greu să îţi rupi viaţa în două şi să o iei de la capăt. Nu pot să văd Marea Britanie drept «acasă», am plecat târziu. Însă nu acelaşi lucru pot să-l spun despre copiii mei, care au plecat acolo atunci când erau adolescenţi şi care s-au integrat mult mai uşor. Eu aştept să mă întorc în ţară, dar copiii mei aşteaptă să vină în concedii acasă. Îmi doresc să trăiesc ultimii ani ai vieţii acasă, în comuna Turcineşti – aici este locul meu“.

„Nu mă aşteptam să fiu apreciată în acest fel”

„Nu mi-a fost greu să răzbesc acolo. M-am simţit bine la locul meu de muncă. Am fost relaxată. Îmi place să muncesc, îmi place ceea ce fac şi îmi place profesia pe care am ales-o. Nu mă aşteptam să fiu apreciată în acest fel. Ştiam că departamentul unde îmi desfăşor activitatea este mulţumit de munca mea şi că cei de acolo se bazează foarte mult pe mine, pentru că îmi transmit acest lucru“, a mărturisit Roxana Hotoboc.

Pacientul poate depune plângere împotriva medicului

Aceasta a povestit cum se comportă medicii din Londra cu pacienții lor. „Există un cod de conduită. Acolo nu este permis să nu fii respectuos sau calm cu pacienţii şi trebuie să arăţi compasiune faţă de boala pe care o au – face parte din educaţie şi aşa sunt formaţi. Nu contează că sunt prost dispuşi, că-i doare capul sau că au avut vreo supărare acasă. Când vin la serviciu, toţi trebuie să fie respectuoşi, să zâmbească, să fie calmi şi foarte compasionali cu pacienţii. Pacientul este primordial şi poate depune plângere dacă nu-i place cum te porţi, cum i-ai vorbit sau cum l-ai consultat“, a povestit Roxana Hotoboc.

În cazul în care simt că nu au fost tratați corespunzător, pacienții pot depune plângere: „Noi, cadrele medicale, suntem extrem de expuse, pentru că nu te poţi apăra împotriva părerii unui pacient. Dacă a spus că nu i-ai vorbit frumos, este imposibil ca tu să ai dreptate. Este un risc. Eu nu am primit vreo plângere, dar ştiu colegi care s-au confruntat cu probleme de acest fel. Acolo, să te porţi frumos este o formă de a te proteja“, a subliniat medicul gorjean.

Serviciile trebuie să fie de cea mai bună calitate

Pacienţii sunt încurajaţi să-şi exprime feedback-ul pentru că doar aşa punctele slabe sunt cunoscute şi pot fi corectate. În Marea Britanie se merge pe ideea de a face tot ceea ce este bine pentru pacient, iar serviciile să fie de cea mai bună calitate“, a mai adăugat românca.

Dr. Hotoboc a mai spus că în România exista ideea că medicul este ca un zeu, iar acest lucru este de zeci de ani. Eu când am făcut Facultatea de Medicină exista ideea că medicul este ca un zeu şi se ştia că trăieşte bine indiferent unde îşi desfăşura activitatea, la ţară sau la oraş. Este o idee care s-a perpetuat, din păcate“. Aceasta consideră că acest mod de a-l privi pe medic trebuie să se schimbe: „Medicul nu este un zeu. Ai făcut o facultate şi ai învăţat, dar asta a fost alegerea ta, iar dacă îţi faci meseria şi îi salvezi pe oameni eşti plătit pentru asta. Plus că astăzi doctorii sunt plătiţi foarte bine comparativ cu salariile din trecut. Trebuie schimbată această optică“.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii