Medic român din Londra: ”Este sigur un om că iese viu dintr-un salon din România?“

Medic român din Londra: ”Este sigur un om că iese viu dintr-un salon din România?“
Publicat: 19/09/2021, 10:22
Actualizat: 19/09/2021, 10:28

Roxana Hotoboc, medic român din Londra, spune că situaţia din spitalele din România s-a îmbunătăţit, însă nu suficient pentru ca sistemul de sănătate să funcţioneze aşa cum ar trebui.

Roxana Hotoboc este medic la Departamentul de Urgenţe din cadrul Spitalului „St. Thomas“ din Londra, unul dintre cele mai mari din Marea Britanie. Roxana consideră că principalii vinovați pentru nesiguranța din spitale sunt politicienii care s-au perindat la putere „dotarea spitalelor ţine de politic, de ministrul Sănătăţii, de managerii de spitale. Este foarte greu să spun dacă va fi bine. Din ce am văzut, sunt şi oameni serioşi printre ei, dar nu pot să spun despre toţi. Nu toţi au interesul sănătăţii publice“, a precizat doctorul, potrivit Adevărul.ro.

Medicul precizează că situaţia din spitalele din România s-a îmbunătăţit, însă nu cât ar trebui: „Când vezi că ia foc într-o parte şi apoi în cealaltă parte, că mor oameni din cauza lipsei de oxigen, asta nu e bine şi nu ar trebui să se întâmple. Nu ştiu unde este sursa problemei, mai ales că la conducerea ministerului au venit oameni de la toate partidele. Ce s-a schimbat în bine? Este sigur un om că intră într-un salon şi iese viu?“.

În ceea ce privește tinerii medici români, Roxana spune că „trebuie să-şi aleagă drumul pe care-l consideră cel mai potrivit pentru ei. Nu le spun nici să stea în ţară, dar nici să plece. Eu nu ştiu cum va fi în spitalele din România. Este clar că este mai bine de cum era atunci când am plecat eu, din toate punctele de vedere – salariile au crescut incomparabil faţă de cum erau când am ales să plec în Marea Britanie“.

„A fost foarte greu să îţi rupi viaţa în două şi să o iei de la capăt”

Aceasta a plecat din România la vârsta de 47 de ani, după ce ocupase şi postul de director al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, fiind înlocuită din funcţie pe criterii politice. Ea a decis să emigreze ca urmare a mai multor dezamăgiri profesionale pe care le-a trăit. „A fost foarte greu să îţi rupi viaţa în două şi să o iei de la capăt. Nu pot să văd Marea Britanie drept «acasă», am plecat târziu. Însă nu acelaşi lucru pot să-l spun despre copiii mei, care au plecat acolo atunci când erau adolescenţi şi care s-au integrat mult mai uşor. Eu aştept să mă întorc în ţară, dar copiii mei aşteaptă să vină în concedii acasă. Îmi doresc să trăiesc ultimii ani ai vieţii acasă, în comuna Turcineşti – aici este locul meu“.

„Nu mă aşteptam să fiu apreciată în acest fel”

„Nu mi-a fost greu să răzbesc acolo. M-am simţit bine la locul meu de muncă. Am fost relaxată. Îmi place să muncesc, îmi place ceea ce fac şi îmi place profesia pe care am ales-o. Nu mă aşteptam să fiu apreciată în acest fel. Ştiam că departamentul unde îmi desfăşor activitatea este mulţumit de munca mea şi că cei de acolo se bazează foarte mult pe mine, pentru că îmi transmit acest lucru“, a mărturisit Roxana Hotoboc.

Pacientul poate depune plângere împotriva medicului

Aceasta a povestit cum se comportă medicii din Londra cu pacienții lor. „Există un cod de conduită. Acolo nu este permis să nu fii respectuos sau calm cu pacienţii şi trebuie să arăţi compasiune faţă de boala pe care o au – face parte din educaţie şi aşa sunt formaţi. Nu contează că sunt prost dispuşi, că-i doare capul sau că au avut vreo supărare acasă. Când vin la serviciu, toţi trebuie să fie respectuoşi, să zâmbească, să fie calmi şi foarte compasionali cu pacienţii. Pacientul este primordial şi poate depune plângere dacă nu-i place cum te porţi, cum i-ai vorbit sau cum l-ai consultat“, a povestit Roxana Hotoboc.

În cazul în care simt că nu au fost tratați corespunzător, pacienții pot depune plângere: „Noi, cadrele medicale, suntem extrem de expuse, pentru că nu te poţi apăra împotriva părerii unui pacient. Dacă a spus că nu i-ai vorbit frumos, este imposibil ca tu să ai dreptate. Este un risc. Eu nu am primit vreo plângere, dar ştiu colegi care s-au confruntat cu probleme de acest fel. Acolo, să te porţi frumos este o formă de a te proteja“, a subliniat medicul gorjean.

Serviciile trebuie să fie de cea mai bună calitate

Pacienţii sunt încurajaţi să-şi exprime feedback-ul pentru că doar aşa punctele slabe sunt cunoscute şi pot fi corectate. În Marea Britanie se merge pe ideea de a face tot ceea ce este bine pentru pacient, iar serviciile să fie de cea mai bună calitate“, a mai adăugat românca.

Dr. Hotoboc a mai spus că în România exista ideea că medicul este ca un zeu, iar acest lucru este de zeci de ani. Eu când am făcut Facultatea de Medicină exista ideea că medicul este ca un zeu şi se ştia că trăieşte bine indiferent unde îşi desfăşura activitatea, la ţară sau la oraş. Este o idee care s-a perpetuat, din păcate“. Aceasta consideră că acest mod de a-l privi pe medic trebuie să se schimbe: „Medicul nu este un zeu. Ai făcut o facultate şi ai învăţat, dar asta a fost alegerea ta, iar dacă îţi faci meseria şi îi salvezi pe oameni eşti plătit pentru asta. Plus că astăzi doctorii sunt plătiţi foarte bine comparativ cu salariile din trecut. Trebuie schimbată această optică“.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Generalul Ben Hodges laudă România pentru „cel mai recent exemplu de contribuție la apărarea...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
A murit iubitul tenismenei Aryna Sabalenka! S-a stins din viață subit la doar 42 de...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Vești cumplite de la ANM. Iarnă peste România, cât de frig va fi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Filmarea autentică cu Kate Middleton și printul William după acuzațiile de infidelitate la adresa prințului...
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci...
De ce dăm vina pe victime?