Mii de sindicaliști, prezenți la protestul Sanitas din fața Guvernului

Publicat: 26/04/2018, 17:02
Actualizat: 26/04/2018, 17:57

10.000 de oameni participă, la ora transmiterii știrii, la protestul Sanitas din fața Palatului Victoria, nemulțumiți de reducerile salariale cauzate de plafonarea sporurilor. În acest context, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, transmite, în contextul protestelor Sanitas din fața Palatului Victoria, că nu s-a putut ajunge la o soluție cu sindicatele în ceea ce privește regulamentul de sporuri, iar dacă nu era asumat cel discutat, fără anexa 10, nu se puteau plăti sporurile în aprilie.

O delegație formată din patru sindicaliști ai Federației Sanitas, condusă de Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas, a intrat în sediul Guvernului, pentru negocieri cu membrii Executivului.

„Legea făcută de doamna Vasilescu nu este corectă. În sanătate, nu existe doar medici. Este inacceptabil plafonul de 30 la sută din sporuri. Mie mi-a scăzut venitul foarte mult din cauza acestei legi care nu este făcută cum trebuie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Angela Lupu, asistent social din Argeș.

„Luna trecută am luat mai puțin cu 900 de lei la salariu. Mi-au tăiat foarte mult. Nu mai am cu ce să plătesc ratele. Vreau să facem grevă generală, să nu ne lăsăm. Își bat joc de noi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marian, angajat la radiologie.

Angajații din sănătate susțin că pe 11 mai vor ieși în stradă într-o grevă generală.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, transmite, în contextul protestelor Sanitas din fața Palatului Victoria, că nu s-a putut ajunge la o soluție cu sindicatele în ceea ce privește regulamentul de sporuri, iar dacă nu era asumat cel discutat, fără anexa 10, nu se puteau plăti sporurile în aprilie.

„Am așteptat încă din luna septembrie a anului trecut Regulamentul de sporuri, dar nu se putea ajunge la nicio soluție cu sindicatele. Când se negocia cu reprezentanții medicilor, ei solicitau sporuri mai mari pentru medici și raportate la noul salariu, când se discuta cu cei care reprezintă personalul TESA, aceștia cereau sporuri mai mari pentru această categorie și mai mici pentru medici, motivând că „oricum, le-au crescut salariile”. Discuțiile au fost purtate până în ultima săptămână din martie, fără a se ajunge la vreun compromis în privința Anexei 10, care a fost solicitată de sindicate, pentru ca, apoi, tot sindicatele să ceară eliminarea ei, iar azi, să ne transmită că o vor din nou. Ca la români! Pentru că exista riscul de a nu se mai putea plăti deloc sporurile în aprilie, în absența unui Regulament de sporuri și în condițiile în care mai era doar o săptămână pentru calcularea noilor salarii, Guvernul și-a asumat să adopte Regulamentul de sporuri în forma discutată cu sindicatele, adică fără Anexa 10″, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Anexa 10 făcea referire la menționarea sporurilor clare, însă nu a existat un consens între sindicate și autorități pe aceste prevederi.

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii, plafonul de 30% sporuri exista și în vechea Lege a salarizării, și anume în Legea cadru nr. 284/2010, care, la art. 22, alin. 1, prevede: „Suma sporurilor, compensațiilor, primelor și indemnizațiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăși 30% din salariul de bază (…)”.
Mai mult decât atât, vechea lege a salarizării prevedea, la alin. 2 al art. 22, chiar și faptul că „suma sporurilor, compensațiilor, primelor și indemnizațiilor individuale nu va depăși 30% din salariul de bază (…)”.
Legea 153/2017, astăzi în vigoare, nu mai prevede și o limitare individuală pentru toate categoriile, fiind introduse excepții pentru sistemul sanitar, cel de apărare, ordine publică și securitate națională.

„Sporurile din Sănătate nu au depășit plafonul de 30% până la derogarea dată prin OUG 9/2017, însă și aceasta prevedea că ele trebuie să se încadreze în prevederile bugetare alocate. Derogarea a fost făcută tocmai pentru ca veniturile personalului să fie satisfăcătoare, până la intrarea în vigoare a Legii 153/2017 și a Regulamentului de sporuri, care a fost elaborat ulterior de ministerul de resort. Numai că, în practică s-a constatat că, în unele unități, diverși angajați, nu întotdeauna cei implicați în actul medical, au primit sporuri care au ajuns și la 115%. Astfel, dacă în anul 2016, spre exemplu, cuantumul total al sporurilor pentru condiții de muncă a fost, în sistemul de sănătate, de 29%, în 2017 s-a ajuns la o medie de 45%, iar dacă includem și cuantumurile aferente gărzilor și asigurării continuității, atunci procentul este de 57%. Ceea ce înseamnă aproape dublu de cât prevedea fosta Lege a salarizării 284/2010. Chiar și în aceste condiții, în urma aplicării Legii 153/2017, salariile medicilor și cele ale asistentelor medicale au înregistrat creșteri spectaculoase începând cu drepturile aferente lunii martie a anului 2018”, mai arată sursa citată.

Ministerul Muncii transmite că salariile angajaților pe funcții similare din alte sectoare de activitate sunt, în prezent, mult mai mici decât cele din Sănătate și că acestea se vor egaliza abia la aplicarea definitivă a legii, în anul 2022.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Moscova, atacată cu drone. Cel mai mare atac ucrainean de până acum
Calcul complet. Câți ani trebuie să ai pe cartea de muncă, pentru a primi la...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Iadul roșu din România socialistă. O poză cu cozile „Epocii de Aur” a devenit virală...
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Horoscop săptămânal 11-18 noiembrie 2024 cu Mihai Voropchievici. Zodiile care dau lovitura pe toate planurile
„Planuri pentru cel mai rău scenariu”. Pentagonul se pregătește pentru ordine controversate ale lui Trump
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește...
Cele mai sexy vedete din România trecute de 50 de ani. Au pozat și-n reviste...
Cod galben de viscol la munte, vânt puternic în sud-est, temperaturi scăzute în Bucureşti. Cum...
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum...
MAE: Încă trei români au fost confirmați decedați, în urma inundațiilor din Spania. Alte trei...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Germania marchează 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului
S-a găsit un tunel INTERSTELAR lângă Pământ și se știe EXACT unde duce
România a pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost o emblemă a...
Băsescu, victimă unei scheme pe internet. Ce se întâmplă, de fapt
Ce părere are soția lui Adrian Nartea despre scenele romantice jucate de soțul ei. Cum...
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Sanda Țăranu a rupt prietenia cu Marina Voica: "Asta e viața. Nu pot să dau...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Renovarea bucătăriei ar putea reduce poluarea aerului din locuințe