Ministrul Agriculturii anunță cum vor fi oferite subvențiile la hectar din 2015

Redactor:
Silviu Bănilă
Ministrul Agriculturii anunță cum vor fi oferite subvențiile la hectar din 2015
Vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat sâmbătă, la Bistrița, că, începând din 2015, cei care dețin mai mult de cinci hectare de teren agricol vor primi o subvenție pe suprafață mai mare, de 210 euro pe hectar. Constantin speră să încurajeze, în acest fel, asocierea în domeniul agricol.

„Încercăm să avem o plată stimulativă. În continuare se vor primi subvenții de la un hectar în plus, fără niciun fel de limită, dar vor fi mai multe categorii de forme de sprijin. Prima categorie, 1-5 hectare, în anul 2015 vor primi 170 de euro pe hectar; la a doua categorie, 5-30 hectare, încercăm să introducem acea plată redistributivă, stimulativă, de 40 de euro suplimentar față de cei 170 de euro pe care îi primesc cei din prima categorie. Pentru că, deși lucrurile au evoluat pozitiv după ce am introdus plata pe suprafață (…), încă mai aveam, ca și structură, o dimensiune medie a exploatațiilor destul de mică. Și vrem, după 25 de ani în care, din păcate, doar ne-am propus în programele politice, aveam ocazia acum, avem posibilitatea prin fonduri europene să stimulăm, nu doar să încercăm să-i convingem pe oameni să se asocieze”, a spus ministrul Agriculturii, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Constantin a mai precizat că, începând cu 2016, cei care vor lucra mai mult de 5 hectare și vor miza pe producție, generând exploatații viabile, vor primi 120% din plata pe suprafața pentru cinci ani.

Ministrul Agriculturii a subliniat că plata pe suprafață a dus la creșterea suprafețelor de teren agricol lucrate, de la 8 milioane ha în urmă cu 7 ani la aproape 10 milioane ha în prezent, terenurile nelucrate diminuându-se la circa 300.000 ha.

 

Inchide