Ministrul Culturii vrea un pact pe cultură. Care este procentul din PIB pe care îl dorește Vulpescu

Ministrul Culturii vrea un pact pe cultură. Care este procentul din PIB pe care îl dorește Vulpescu
Publicat: 13/01/2015, 16:59

Membrii Comisiei pentru cultură din Senat s-au întâlnit, marți, cu ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, pentru a discuta despre proiectele instituției culturale pentru anul 2015.

„Într-o zonă foarte sensibilă, vedeam astăzi (marți, n.r.) că s-a semnat un acord, pe care îl salut, în ceea ce privește bugetul Apărării. M-aș bucura ca și ceea ce înseamnă zona de cultură, care spune ceva despre noi, în lumea aceasta foarte complicată și globală, să existe o înțelegere a tuturor formațiunilor politice. S-a folosit cuvântul «pact». Poate un pact pe cultură, vom vedea, aici este de discutat, ca să mergem spre impresionanta cifră de 1% din PIB, un prag pe care Uniunea Europeană (UE) îl cere. Suntem încă sub acest prag”, a declarat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

De asemenea, el a precizat că „s-a bucurat” că a reușit, în colaborare cu membrii Comisiilor pentru cultură din Parlament, să obțină la Comisiile de buget-finanțe o suplimentare pentru susținerea proiectului de consolidare și restaurare a Muzeului Național de Istoriei a României (MNIR).

„Pe de altă parte, (am reușit, n.r.) să avem banii suficienți astfel încât marile festivaluri care sunt chiar în prima parte a anului – Festivalul Internațional de Film de la Cluj, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – să aibă susținerea financiară care să permită și în acest an să fie niște ediții la nivelul anilor anteriori”, a completat acesta.

Vulpescu a subliniat că rolul său, cel de ministru al Culturii, este de a schimba percepția asupra acestei instituții și asupra acestui domeniu, iar cultura să fie cu adevărat „un obiectiv fundamental, strategic”.

„Lipsește în acest domeniu extrem de delicat, extrem de important, o strategie națională. Nu există așa ceva, în 25 de ani nu s-a făcut. (…) Cred că într-un dialog, cu uniunile de creație, comisiile din Parlament, cu cei care fac cultură, cred că ar trebui să ne gândim dacă nu cumva la o strategie care să treacă dincolo de ciclul electoral și care să nu fie apanajul unui ministru, pe câteva idei fundamentale să susținem de-a lungul câtorva mandate”, a spus ministrul Culturii.

Vulpescu a subliniat că trebuie repoziționată ideea de cultură în societate, precizând că sunt „discrepanțe uriașe între sat și oraș”. „Sunt foarte puțini la democratizarea accesului la cultură. Este foarte important și este un obiectiv pe care îl asum. S-a discutat că trebuie să susținem revistele de cultură. (…) Am vrut să citesc revistele culturale care sunt în minister, am constatat că nu există în ministerul Culturii nici măcar o publicație culturală. Nu există un singur abonament la nicio revistă culturală, noi spunem că susținem și vrem să susținem, dar ar trebui să începem cu noi înșine pentru nu a fi într-o situație absolută ridicolă. Abonamentul l-am rezolvat, să vedem cum rezolvăm problema de fond, de a susține publicații de tradiție”, a completat Vulpescu.

Pe de altă parte, Ionuț Vulpescu a declarat că legea cinematografiei trebuie amendată pentru a fi o lege modernă. „Ea se află în dezbatere publică, încă nu s-a dus până la capăt și poate 2015 este un an care să ne aducă clarificări necesare în acest ton”, a mai spus ministrul Culturii.

Membrii Comisiei pentru cultură din Senat se vor întâlni miercuri cu directorii generali și managerii instituțiilor de cultură din municipiul București aflate în subordinea Ministerului Culturii (MC) și în subordinea Primăriei Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?