Ministrul Culturii vrea un pact pe cultură. Care este procentul din PIB pe care îl dorește Vulpescu

Ministrul Culturii vrea un pact pe cultură. Care este procentul din PIB pe care îl dorește Vulpescu
Publicat: 13/01/2015, 16:59

Membrii Comisiei pentru cultură din Senat s-au întâlnit, marți, cu ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, pentru a discuta despre proiectele instituției culturale pentru anul 2015.

„Într-o zonă foarte sensibilă, vedeam astăzi (marți, n.r.) că s-a semnat un acord, pe care îl salut, în ceea ce privește bugetul Apărării. M-aș bucura ca și ceea ce înseamnă zona de cultură, care spune ceva despre noi, în lumea aceasta foarte complicată și globală, să existe o înțelegere a tuturor formațiunilor politice. S-a folosit cuvântul «pact». Poate un pact pe cultură, vom vedea, aici este de discutat, ca să mergem spre impresionanta cifră de 1% din PIB, un prag pe care Uniunea Europeană (UE) îl cere. Suntem încă sub acest prag”, a declarat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

De asemenea, el a precizat că „s-a bucurat” că a reușit, în colaborare cu membrii Comisiilor pentru cultură din Parlament, să obțină la Comisiile de buget-finanțe o suplimentare pentru susținerea proiectului de consolidare și restaurare a Muzeului Național de Istoriei a României (MNIR).

„Pe de altă parte, (am reușit, n.r.) să avem banii suficienți astfel încât marile festivaluri care sunt chiar în prima parte a anului – Festivalul Internațional de Film de la Cluj, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – să aibă susținerea financiară care să permită și în acest an să fie niște ediții la nivelul anilor anteriori”, a completat acesta.

Vulpescu a subliniat că rolul său, cel de ministru al Culturii, este de a schimba percepția asupra acestei instituții și asupra acestui domeniu, iar cultura să fie cu adevărat „un obiectiv fundamental, strategic”.

„Lipsește în acest domeniu extrem de delicat, extrem de important, o strategie națională. Nu există așa ceva, în 25 de ani nu s-a făcut. (…) Cred că într-un dialog, cu uniunile de creație, comisiile din Parlament, cu cei care fac cultură, cred că ar trebui să ne gândim dacă nu cumva la o strategie care să treacă dincolo de ciclul electoral și care să nu fie apanajul unui ministru, pe câteva idei fundamentale să susținem de-a lungul câtorva mandate”, a spus ministrul Culturii.

Vulpescu a subliniat că trebuie repoziționată ideea de cultură în societate, precizând că sunt „discrepanțe uriașe între sat și oraș”. „Sunt foarte puțini la democratizarea accesului la cultură. Este foarte important și este un obiectiv pe care îl asum. S-a discutat că trebuie să susținem revistele de cultură. (…) Am vrut să citesc revistele culturale care sunt în minister, am constatat că nu există în ministerul Culturii nici măcar o publicație culturală. Nu există un singur abonament la nicio revistă culturală, noi spunem că susținem și vrem să susținem, dar ar trebui să începem cu noi înșine pentru nu a fi într-o situație absolută ridicolă. Abonamentul l-am rezolvat, să vedem cum rezolvăm problema de fond, de a susține publicații de tradiție”, a completat Vulpescu.

Pe de altă parte, Ionuț Vulpescu a declarat că legea cinematografiei trebuie amendată pentru a fi o lege modernă. „Ea se află în dezbatere publică, încă nu s-a dus până la capăt și poate 2015 este un an care să ne aducă clarificări necesare în acest ton”, a mai spus ministrul Culturii.

Membrii Comisiei pentru cultură din Senat se vor întâlni miercuri cu directorii generali și managerii instituțiilor de cultură din municipiul București aflate în subordinea Ministerului Culturii (MC) și în subordinea Primăriei Capitalei.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...