Ministrul Daniel Constantin vrea să prelungească interdicția de vânzare a terenurilor către străini

Ministrul Daniel Constantin vrea să prelungească interdicția de vânzare a terenurilor către străini
Publicat: 16/05/2012, 15:05
Actualizat: 30/01/2019, 16:44

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că va încerca să prelungească interdicția străinilor de a cumpăra terenuri în România și după finele anului 2013, dar că nu știe dacă va reuși, termenul în vigoare fiind impus prin Tratatul de aderare la UE.

„În ceea ce privește liberalizarea pieței funciare de la 1 ianuarie 2014, așa cum arată Tratatul de aderare, așa cum a fost semnat de președinte în 2005, nu putem să ridicăm această interdicție după 1 ianuarie 2014. Este adevărat că e o preocupare a mea pe două direcții: prima direcție, fără să-mi iau un angajament, pentru că nu știu dacă se va putea acest lucru, este să încercăm să prelungim acest lucru”, a spus Constantin.

El a afirmat că, din câte știe, Polonia este singura țară care a prelungit această interdicție și că, pe de altă parte, trebuie sprijinită comasarea terenurilor, astfel ca valoarea acestora să fie mai mare.

Cu cât este mai fărâmițat terenul, cu atât valorează mai puțin, iar comasarea va duce la obținerea unui preț mai mare, în eventualitatea vânzării către cetățeni străini, a spus Constantin.

„Avem nevoie de investitori, dar să nu vină și să profite oarecum de această slăbiciune și să meargă pe o posibilă speculație pe această piață”, a mai spus ministrul.