Ministrul de Interne Nicolae Moga a demisionat, după doar șase zile de mandat / Un motiv posibil: „Trebuie să apeși pe un buton. Polițistul habar nu avea” / Lider PSD: A fost clar că un om presat în halul acesta nu mai putea rezista

Ministrul de Interne Nicolae Moga a demisionat, după doar șase zile de mandat / Un motiv posibil: „Trebuie să apeși pe un buton. Polițistul habar nu avea / Lider PSD: A fost clar că un om presat în halul acesta nu mai putea rezista
Publicat: 30/07/2019, 14:00

13:50 Buzatu, despre demisia lui Moga: A fost clar că un om presat în halul acesta nu a mai rezistat

Liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu a declarat că este posibil ca demisia lui Nicolae Moga din funcția de ministru de Interne să fi venit ca urmare a presiunilor mediatice, precizând că a fost destul de clar că „un om culpabilizat în halul acesta” să cedeze.

„Într-un anumit context, acesta al unei presiuni mediatice, al unei presiuni fără precedent inclusiv asupra persoanelor, culpabilizarea unui om care a preluat o funcție de două zile este clar că poate să conducă și la o demisie. Eu nu cred că Nicolae Moga trebuia să își dea demisia pentru că nu incapacitatea sau capacitatea redusă a lui Nicolae Moga a determinat acțiunea criminalului. Trebuie poate să încetăm cu asemenea, să devenim serioși, să vedem profesionalism oamenilor care lucrează în (…), în justiție, etc. și după aceea să acționăm cu toată răspunderea asupra acestora, dacă este nevoie de schimbat legi, până acum s-au invocat 100 de legi care trebuie schimbate dar care poate în mare parte au fost judecate în ultimii ani și modificate de nenumărate ori. Sigur că în orice țară poliția are tot felul de cazuri și e dramatic că un asemenea lucru s-a întâmplat la noi dar nu înseamnă că este vinovat PSD de această chestiune”, a afirmat Dumitru Buzatu, marți la Digi 24.

Președintele PSD Vaslui Dumitru Buzatu a întrebat retoric dacă PSD deține toate pârghiile STS sau ale poliției, ca să poat fi învinovățit partidul pentru cazul din Caracal.

„Când aud asemenea lucruri că te culpabilizează pe tine ca om pentru orice se întâmplă în țara asta, vă întreb și eu cum să reacționez cu calm? Deține PSD toate pârghiile STS, deține pârghiile poliției, care polițist este PSD-ist ca să culpabilizăm acum PSD? Nu am înțeles (de ce a demisionat – n.r.), dar eu cred că a fost destul de clar că un om presat în halul acesta, un om culpabilizat care nu a venit nici de două zile probabil că nu a mai rezistat”, a conchis social-democratul.

13:33 Moga a demisionat. Un motiv posibil: „Trebuie să apeși pe un buton. Polițistul habar nu avea”

Nicolae Moga, ministru de Interne 6 zile, a decis să demisioneze, urmare a modului în care s-a acționat la Caracal. Un posibil motiv poate să fie ceea ce a relatat vicepreședintele Comisie de Apărare, și anume, că polițistul din cazul Alexandrei nu a știut să apese pe un buton să deschisă aplicația.

„Aplicația 112 are ramificații pe pompieri, SMURD, Salvare și pe poliție. Ei au niște terminale în față. În momentul în care operatorul primește telefonul urgență vede unde ești, în localitatea cutare și automat îl comută în timpul convorbirii, anunță dispeceratul Poliției, marchează acolo s-a marcat caz cu prioritate maximă. Polițistul a văzut în față ce a discutat operatorul cu victima, adică și rezumatul respectiv. În momentul în care comuți spre dispeceratul local, acela vede și ce s-a discutat înainte, prin notițele făcute în timp real de către operator, ce s-a făcut în timp real de operatori, vede gradul urgenței și are facilitatea instantanee de a vizualiza sectorul acela GSM de unde s-a făcut apelul.

Ideea este că trebuie să dechizi, să apeși butonul acela și să scoți nenorocirea aceea de sector. Sectorul este felia aceea de pizza, pleacă cu vârful ascuțit din stâlpul GSM și îi arată operatorului aria pe care o acoperă stâlpul respectiv din interiorul căruia s-a efectuat apelul. În momentul în care noi apelăm, prin mobil pentru o convorbire suntem recepționați de stâlpul GSM. Acel stâlp are între trei și șase sectoare, fiecare acoperă o zonă, dar împreună acoperăm 360 de grade, în funcție de putere, dacă e mediu rural sau urban. Operatorul de telefonie mobilă îți dă acces și îți spune că stâlpul respectiv e acea bucățică de sector, orientată așa și care are putere de atâția kilometri în profunzime”, a explicat deputat USR Ionel-Bogdan Rodeanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare.

Acesta spune că problema a apărut în momentul în care polițistul nu a știut să folosească aplicația pentru activarea localizării.

„Ca faci asta trebuie să apeși pe un buton. Ăștia nici măcar nu s-au uitat acolo. Au sunat înapoi la dispecerat, la 112 și au întrebat cum fac chestia asta. Nu pot să spun că e ad literam dar ceea ce a spus STS în cadrul comisiei este că s-a solicitat sprijinul operatorilor 112 pentru a deschide acea aplicație, adică acea bucățică de sector. Polițistul habar nu avea, mai pe românește. Dacă cer ajutorul și eu sunt pus acolo să răspund pe urgențele la poliție din zona 112 și nu știu să operez sistemul, atunci ce am făcut?”, a mai spus unul dintre vicepreședinții Comisiei pentru Apărare.

Nicolae Moga a anunțat, marți, că a informat-o pe Viorica Dăncilă că a ales să se retragă din funcia de ministru de Interne. Nicolae Moga a fost învestit în funcția de ministru de Interne miercuri, 24 iulie, după ce Carmen Dan a demisionat din funcție.

Nicolae Moga este ministrul de Interne cu cel mai scurt mandat din istoria MAI, el ocupând această funcție vreme de doar șase zile, după ce și-a dat demisia marți. Un mandat la fel de scurt a avut și fostul lider PSD Liviu Dragnea, care a fost la conducere 12 zile.

„Am luat această hotărâre pentru a salva o parte din prestigiul puternic afectat al acestei instituții în urma activității deficitare a unor angajați ai săi care au fost destituiți sau urmează să fie sancționați. Retragerea în această demnitate trebuie să fie văzută ca un nou început pentru minister. În cele 6 zile în care am condus MAI, am dispus toate controalele posibile pentru identificarea vinovaților în cazul tragediei de la Caracal. Toate aceste cercetări vor continua. Am încredere în oamenii onești și profesioniști din Minister, că vor reuși să ducă la bun sfârșit munca pe care am început-o împreună și le mulțumesc pentru colaborare”. a spus Nicolae Moga.

Știrea inițială. „În urma unei discuții pe care am avut-o cu premierul am decis să mă retrag din funcția de ministru de Interne. Retragerea din această demnitate trebuie văzută ca un nou început pentru minister. Toate aceste cercetări vor continua. Am încredere în oamenii onești și profesioniști din minister. Îi mulțumesc doamnei premier pentru încredere și trebuie ca astfel de evenimente să nu mai fie posibile pe viitor”, a spus Nicolae Moga.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată pentru a „salva o parte din prestigiul puternic afectat” al Ministerului de Interne.

„Am luat această hotărâre pentru a salva o parte din prestigiul puternic afectat al acestei instituții în urma activității deficitare a unor angajați ai săi care au fost destituiți sau urmează să fie sancționați. (…) În cele 6 zile în care am condus MAI. Am dispus toate controalele posibile pentru identificarea vinovaților în cazul tragediei de la Caracal. Toate aceste cercetări vor continua”, a mai precizat Moga.

Nicolae Moga, a depus, miercuri, jurământul în funcția de ministru al Afacerilor Interne.

Nicolae Moga este ministrul cu cel mai scurt mandat din istoria MAI, el ocupând această funcție vreme de doar șase zile.

Un mandat la fel de scurt a avut și fostul lider PSD Liviu Dragnea, care a fost la conducere 12 zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...