Ministrul Pricopie anunță data de la care funcțiile din Educație vor fi ocupate prin concurs

Ministrul Pricopie anunță data de la care funcțiile din Educație vor fi ocupate prin concurs
Publicat: 21/08/2014, 17:25
Actualizat: 19/05/2015, 07:02

Pricopie a declarat, într-o conferință de presă, că primele concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere în sistemul de învățământ vor fi în ianuarie 2015, după ce intervalul septembrie-decembrie va fi unul de stabilire a procedurilor, de clarificări, dezbatere publică și depunere a candidaturilor.

El a spus că din ianuarie vor începe concursurile pentru ocuparea funcțiilor de inspectori școlari, inspectori școlari generali și inspectori școlari generali adjuncți, apoi vor urma concursurile pentru posturile de director și director adjunct din licee, iar în final vor fi organizate concursuri pentru funcțiile de conducere din școli, grădinițe, cluburi școlare și sportive.

„Practic, obiectivul nostru este ca la 1 septembrie 2015 toate funcțiile de conducere să fie ocupate sau în marea lor majoritate să vorbim despre funcții de conducere ocupate prin concurs”, a spus Pricopie.

El a precizat că în sistemul de educație sunt peste 10.000 de funcții de conducere care vor fi ocupate prin concurs și a explicat că nu au putut fi organizate concursuri pentru funcțiile de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar întrucât consiliile de administrație ale acestora funcționau după vechea lege și nu se puteau constitui după Legea 1/2011.

„Vă informez că aproape 40 la sută din consiliile de administrație ale unităților de învățământ din România funcționau după legea veche, pentru că nu se puteau constitui după legea nouă, respectiv Legea 1/2011, pentru că acolo avem reprezentanți ai Consiliului Profesoral al școlii, ai autorităților locale, reprezentant al primarului, observatori din partea sindicatului și elevilor”, a spus Pricopie, arătând că în multe situații primăriile nu și-au trimis reprezentanții în aceste consilii.

Ministrul Educației a mai spus că o altă prevedere a Legii 1/2011 precizează că o ședință a consiliului de administrație al unității de învățământ nu se poate desfășura dacă nu întrunește un cvorum de două treimi.

„În multe situații, primăria nu a trimis reprezentanți, gândiți-vă că Bucureștiul are aproape 500 de unități de învățământ, dacă trimiți 1-2-3 reprezentanți, depinde de structură, dacă școala e mai mare trebuie să trimiți mai mulți reprezentanți, dacă e mai mică, mai puțini. Vorbim de aproximativ 1.000 de persoane pe care numai Bucureștiul trebuie să le desemneze în CA, în majoritatea cazurilor s-a întâmplat în București, dar sunt alte localități în țară unde nu s-a întâmplat acest lucru”, a precizat Pricopie.

El a arătat că în procesul de desemnare a directorului unei unități consiliul de administrație este „fundamental”, întrucât dacă nu este constituit acesta nu se poate organiza concursul.

„Ceea ce am făcut prin Ordonanța 49 a fost să deblocăm acest lucru. Nu am schimbat regulile, dar am mai introdus o regulă că dacă nu se întrunește cvorum la prima ședință, se poate convoca o a doua ședință, unde cvorumul este jumătate plus unu. În felul acesta se deblochează și cazurile în care nu s-a putut întruni până acum”, a spus ministrul.

Pricopie a precizat că a fost realizat un proiect de Ordin de organizare și funcționare a consiliilor de administrație care urmează să fie supus dezbaterii publice și aprobat în următoarele săptămâni, apoi vor fi aprobate și metodologiile pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar, inspector școlar general și inspector școlar general adjunct.

„Eu cred că în această toamnă reușim să clarificăm toate aceste lucruri și să declanșăm concursurile”, a spus Pricopie.

El a subliniat că ultimele concursuri s-au organizat în sistemul de educație în perioada în care era secretar de stat în minister și președinte al Comisiei de Dialog .

„Iată, după șapte ani, sunt iar în situația de a declanșa concursurile în învățământ și cred că vom face un lucru bun”, a mai spus ministrul Educației.

Remus Pricopie a participat, joi, la Suceava la festivitatea de deschidere a lucrărilor celui de-al 34-lea congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România – AGIRo, care se va desfășura până în 28 august la Suceava, Cernăuți, Chișinău și Eforie Sud.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...