N-a spălat nici măcar o farfurie! Autoritățile din Costa Rica, replică la acuzațiile Elenei Udrea: Condițiile sunt DECENTE

Redactor:
Gilda Popa
N-a spălat nici măcar o farfurie! Autoritățile din Costa Rica, replică la acuzațiile Elenei Udrea: Condițiile sunt DECENTE
Oficialii din Costa Rica ripostează la acuzațiile Elenei Udrea: "N-a spălat măcar o farfurie! Condițiile sunt decente". Vezi de ce refuză Udrea să-și alăpteze fetița după gratii

Plângerile repetate în media online ale Elenei Udrea și – mai nou – ale avocatului Alinei Bica a iritat autoritățile din Costa Rica.

„Cele două (Elena Udrea și Alina Bica n.r.) sunt, după cum știți, în modulul A2 din închisoarea Vilma Curling, unde nu există supraaglomerare și fiecare dintre ele are propriul pat. Modulul este pentru 68 de persoane și nu există mai multe deținute decât permite capacitatea acestuia,” a explicat José Luis Bermúdez, directorul Departamentului Adaptării Sociale, citat de cotidianul local lateja.cr.

Bermúdez a adăugat că până în prezent nu a primit nici o plângere formală din partea oficialităților române și a dat asigurări că angajații penitenciarului au respectat în orice moment drepturile acestor femei. El susține că nu sunt probleme nici cu serviciile de curățenie, astfel încât nimeni nu a fost nici măcar în situația de a-și spăla farfuria sau de a-și face patul.

În ceea ce privește situația Elenei Udrea și a fiicei ei, directorul Adaptării Sociale a explicat că acesteia i s-a comunicat că are posibilitatea de a primi o „rezervă” cu un pat special pentru femeile cu nou născuți, dar că până în prezent, nu a cerut transferul. În plus, el a menționat că nu există niciun risc pentru fetiță, așa cum se plângea avocatul român.

„Există o zonă exclusivă în penitenciar cu pat pentru femeile care sunt aproape de momentul în care nasc și pentru cele care au deja nou născut. Aceste rezerve pot găzdui mame cu copii de până la 3 ani și e un loc curat și amenajat cu multă grijă, unde fiecare mamă are un separeu cu copilul său. Totul este echipat cu pătuțuri, scutece și, în plus, au o parte de atenție specială din partea personalului,” a adăugat el.

 

Laura Vicol: trăiesc un coșmar în închisoare

Reacțiile oficialilor din Costa Rica vin după declarațiile făcute de avocatul Alinei Bica, Laura Vicol, la un post de televiziune, care afirma că cele două femei trăiesc „un adevărat coșmar” în închisoare.

„Este cumplit, este groaznic, am înțeles că dorm câte trei-patru în pat. Este foarte multă mizerie, este foarte multă violență, sunt puțini gardieni, care nu reușesc să mențină ordinea acolo,” povestea îngrozită Laura Vicol.

Avocatul a declarat că Udrea suferă pentru că nu poate sta cu fetița sa și că a ales să nu o aducă în Centrul special de detenție deoarece !ar fi fost expusă la pericole, microbi și boli.”

„În România, Elena Udrea ar fi stat acasă cu copilul până la vârsta de 1 an. În Costa Rica, ea are un loc să-și alăpteze copilul în penitenciar. El a ales să ia copilul cât mai rar la penitenciar, deoarece îi este teamă ca nu cumva să intre în contact cu alte boli din închisoare,” a adăugat Vicol.

Atât Elena Udrea, cât și Alina Bica vor rămâne în Penitenciarul din Costa Rica cel puțin încă  o lună.

 

Inchide