„Ne îndreptăm spre un dezastru cultural, iar mediul rural este cel mai expus” / Senatorul USR Dan Lungu trage un semnal de alarmă: 4.000 de biblioteci închise în ultimii 20 de ani

Redactor:
Alexandra Mortu
„Ne îndreptăm spre un dezastru cultural, iar mediul rural este cel mai expus” / Senatorul USR Dan Lungu trage un semnal de alarmă: 4.000 de biblioteci închise în ultimii 20 de ani
Senatorul USR Dan Lungu trage un semnal de alarmă în ceea ce privește situația bibliotecilor din România, anunțând că în ultimii 20 de ani au fost închise 4.000 de unități în întreaga țară.

„Din anul 2000, până în prezent, numărul bibliotecilor funcționale la nivel național a scăzut drastic, aproximativ 4.000 de biblioteci fiind tăiate de pe listă în cursul a numai 20 de ani. Astfel, dintr-un total de 13.422, au rămas deschise cititorilor doar 9.479 de astfel de unități administrative. Lucrurile nu stau mai bine nici la nivel local, pentru că în județul Iași au fost închise, în aceeași perioadă, 173 de biblioteci”, se menționează într-un comunicat remis Gândul.info

Datele obținute de senatorul USR Dan Lungu au rezultat dintr-o serie de statistici publicate de Institutul Național de Statistică din România (INS), „care a monitorizat anual rețeaua bibliotecilor din țară”.

De asemenea, în comunicat se mai menționează faptul că doar în 2018 au fost închise mai mult de 100 de bibliteci în România: „Dintre acestea, patru au fost biblioteci ale institutelor de învățământ universitar, cinci au fost specializate, adică au deservit instituțiile publice și agenții economici, 47 au fost biblioteci școlare și 59 au fost biblioteci publice”.

„Raportat la numărul de locuitori, se evidențiază că, în anul 2018, la o bibliotecă publică au revenit în medie 8.849 de locuitori, iar unui locuitor i-au revenit, în medie, 2 volume din colecțiile acestora”, au precizat reprezentanții INS.

Situația bibliotecilor închise nu este foarte clară, însă de-a lungul timpului tot mai multe astfel de unități au fost desființate, de exemplu, numai în județul Iași numărul acestora a scăzut cu 100 de unități în doar 10 ani, astăzi existând aproximativ 450.

„Ce se întâmplă cu toate aceste biblioteci e un mister; de ce în loc să insistăm să deschidem filiale noi în satele din comunele în care există deja biblioteci noi tot trecem în catastif anual alte câteva zeci sau sute de biblioteci care-și închid ușile este inexplicabil. Când vom realiza că trebuie să avem grijă ca toate să rămână deschise, ca fondul de carte să fie adecvat numărului de locuitori iar ca bibliotecarii să fie pregătiți și implicați în viața comunității locale – abia atunci vom vedea cum lucrurile, treptat, vor începe să se schimbe în comunitate. Momentan, ne îndreptăm spre un dezastru cultural, iar mediul rural este cel mai expus”, a menționat Dan Lungu, Senator USR.

Foto: Pixabay

 

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Marcel a agățat-o pe Ionela pe Facebook, fermecat de poza ei de profit. Când a...
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Orban șochează! Răspuns tranșant atunci când a fost întrebat dacă se vaccinează anti-covid
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
CIA: China face experimente pe oameni pentru a crea super-soldați. „Beijingul nu mai are limite...
Marcel a agățat-o pe Ionela pe Facebook, fermecat de poza ei de profit. Când a...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
ULTIMĂ ORĂ! Klaus Iohannis desființează un anumit tip de PENSII!? Pensionarii sunt furioși!
ȘOC! Ce se va întâmpla pe 21 decembrie 2020. E clar, astrele au ”vorbit”!
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Lidia Buble a mărturisit ce simte pentru Fuego! „Nu mai pot după el, îl iubesc!”....
Inchide