Nicușor Dan anunță că poate candida independent la Primăria Capitalei, pe modelul lui Sorin Oprescu

Nicușor Dan anunță că poate candida independent la Primăria Capitalei, pe modelul lui Sorin Oprescu
Publicat: 19/12/2019, 17:55

„Dacă Alianța USR-PLUS mă susține, singurul lucru pe care nu pot să îl fac este să pun numele Alianței lângă numele meu pe buletinul de vot. Acesta e singurul lucru pe care nu pot să îl fac pentru că asta spune legea. În schimb, nimic nu împiedică Alianța sau Alianța plus alte partide în toată campania în care își anunță sprijinul pentru mine, așa cum a făcut de exemplu USL în anul 2012 pentru Sorin Oprescu, toată lumea știa că Sorin Oprescu este susținut de USL”, a afirmat Nicușor Dan, joi pentru MEDIAFAX, întrebat dacă se va înscrie în USR în contextul în care AEP a transmis PLUS că acesa nu poate candida decât dacă este membru al unuia dintre partide.

El a adăugat că interdicțiile legale se referă la banii de campanie, Alianța neputând plăti afișe sau materiale electorale pentru el.

„Din punct de vedere financiar între campanie Alianța nu e condiționată în niciun fel să spună că mă susține prin materialele ei proprii de comunicat. Deci își cheltuiește banii cum vrea pentru că nu îi decontează. Pe perioada campaniei electorale, într-adevăr, Alianța nu poate să îmi plătească mie afișe sau alte materiale, numai că pe acelea pot să mi le plătesc eu, pentru că în limita legală și pe materialele acelea de campanie pot să scriu «candidat independent susținut de Alianță». Practic nu este niciun inconvenient de ordin comunicațional ca Alianța să mă susțină”, a explicat Nicușor Dan.

Întrebat de MEDIAFAX când va fi luată decizia candidatului pe care îl va susține USR-PLUS, în condițiile în care el e susținut de USR București, iar Vlad Voiculescu de PLUS, Nicușor Dan a răspuns:

„O întrebare este dacă face Alianța sau face împreună cu partidele de opoziție. În orice caz, în oricare din variante trebuie să existe dezbateri pe canale cât mai mari de comunicare și după aceea o modalitate de alegere. Cea mai elocventă cred că e sondajul, pentru că sondajul spune exact ce vor oamenii de la care tu ceri votul”, a explicat Dan.

Chestionat mai departe de MEDIAFAX dacă sunt șanse să fie candidatul unic al Opoziției la Primăria Capitalei, în contextul în care PNL nu dă astfel de semnale, iar PMP are deja un candidat anunțat în persoana lui Theodor Paleologu, Nicușor Dan a spus că rămâne optimist.

„Oamenii vor ca Gabriela Firea să fie bătută și vor candidat unic. Când alegătorii tăi vor candidat unic și partidele, eu sunt foarte optimist că o să ajungă la o astfel de înțelegere. Bineînțeles că sunt și anunțuri care premerg unor negocieri. Tot ce se comunică săptămânile acestea sunt poziționări anterioare unor negocieri. Eu sunt optimist că o să se ajungă la o echipă unică. Aș vrea pentru că dincolo de numele primarului în mod clar o să fie o majoritate a actualei opoziții – PNL, USR, PLUS, PMP”, a conchis Nicușor Dan.

PLUS a solicitat AEP să clarifice situația cu privire la statutul candidatului pentru Primăria Capitalei. Autoritatea a răspuns că trebuie să fie membru al unuia dintre cele două partide din Alianță, candidatul, în contextul în care Nicușor Dan, susținut de USR București, nu e membru al formațiunii.

Prin urmare, AEP transmite, într-un răspuns oficial, obținut de MEDIAFAX, că Nicușor Dan nu poate fi candidat al Alianței USR-PLUS deoarece nu este membru al niciuneia dintre cele două formațiuni politice.

„Partidele politice se pot asocia în baza unui protocol de asociere, constituind o alianță politică. Referitor la solicitarea dumneavoastră, în ceea ce privește candidatul la funcția de primar susținut de alianța politică, acesta nu poate candida independent, fiind obligatoriu să facă parte dintr-un partid politic membru al alianței”, potrivit răspunsului AEP.

Raluca Turcan a afirmat, întrebată luni dacă liberalii ar susține un candidat unic la Primăria General a Capitalei, în persoana lui Nicușor Dan, că partidul este în logica alegerilor locale pentru a câștiga PNL. Ea a precizat că PNL se concentrează să trimită candidatul cu cele mai mari șanse.

Totodată, președintele PNL Ludovic Orban a afirmat că e prematur ca partidele de dreapta să vorbească despre nominalizarea unui candidat unic la alegerile locale.