Noi focare de pestă porcină în două sate din Olt. Peste 1.000 de animale ucise în județ anul acesta

Noi focare de pestă porcină în două sate din Olt. Peste 1.000 de animale ucise în județ anul acesta
Publicat: 06/08/2019, 12:19

Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt a aprobat, marți, planurile de măsuri pentru controlul pestei porcine, după confirmarea a cinci cazuri de boală în localitățile Gostavățu și Stoenești, potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Olt.

Planurile aprobate stabilesc zonele de restricție, protecție și supraveghere precum și măsurile de restricție pentru mișcarea animalelor în acele zone.

„În total, de la începutul anului 2019, în județul Olt au fost înregistrate 32 de focare de Pestă Porcină Africană (din care un focar stins la Șerbănești). Pentru combaterea bolii au fost ucise 1.069 capete suine în gospodăriile populației. Până la această dată a fost despăgubit un singur proprietar (focar din comuna Șerbănești, închis în data de 13 mai 2019), valoarea plății fiind de 7.370 lei. Pentru restul proprietarilor din Cilieni și Gostavățu, unde acțiunea de ucidere a porcilor s-a încheiat recent, urmează să se acorde, în cel mai scurt timp, despăgubiri”, se arată în comunicat.

Autoritățile reamintesc că, pentru a putea beneficia de despăgubiri în cazul apariției bolii, animalele din gospodării trebuie să fie înregistrate în baza națională de date.

De asemenea, orice suspiciune de boală trebuie anunțată de către proprietari imediat, medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Olt sau autorităților locale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase