Noi proteste la Ministerul Muncii

Noi proteste la Ministerul Muncii
Publicat: 20/10/2015, 13:38

Confederația Națională Sindicală (CNS) „Cartel Alfa” a reluat, marți, protestele la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, unde zeci de sindicaliști au participat la un pichet de două ore.

Protestatarii au afișat în fața ministerului un banner mare inscripționat cu „Dreptul de a negocia nu se negociază! Ponta, respectă angajamentul și modifică Legea dialogului social!”.

Președintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că astfel de acțiuni de protest vor fi organizate zilnic, timp de o lună, iar, dacă revendicările sindicaliștilor nu vor fi soluționate până la sfârșitul anului, protestele ar putea fi reluate, sub o altă formă, de la începutul anului viitor.

CNS „Cartel Alfa” acuză Guvernul de lipsă de interes față de problemele lucrătorilor, pentru că, deși s-a angajat că va modifica Legea dialogului social, nu a făcut niciun demers.

„Această lege, care a blocat negocierile colective și a făcut aproape imposibilă reprezentarea salariaților de către sindicate, a fost adoptată în 2011 prin asumarea răspunderii de catre guvernul Boc, fără nicio dezbatere publică sau consens între partenerii sociali. Guvernul actual, deși a promis și a semnat un acord prin care s-a angajat că va aduce legislația la situația inițială, corectând prevederile care prejudiciază salariații, acum pretinde consensul părților ca și condiție prealabilă modificării: toate sindicatele și toate patronatele, autohtone sau multinaționale. Este de fapt o strategie tipică de a întârzia la infinit niște modificări pe care realitatea relațiilor de muncă și situația disperată a lucrătorilor români le reclamă ca extrem de urgente”, au arătat sindicaliștii într-un comunicat transmis, luni, agenției MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, de la adoptarea Legii 62/2011 nu a mai fost încheiat niciun Contract Colectiv de Muncă (CCM) sectorial, iar din 524.869 angajatori numai la 14.343 sunt încheiate CCM de unitate, din care numai 2.016 de către reprezentanții sindicatului reprezentativ.

„Împreună cu eliminarea Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivel național (CCMUNN), inexistența contractelor sectoriale a redus dramatic numărul de salariați acoperiți de un contract colectiv, și în consecință de drepturile și clauzele pe care aceste contracte le conțineau”, explică sindicaliștii.

De asemenea, condițiile impuse pentru formarea unui sindicat și pentru negocierea unui contract colectiv la nivel de unitate lasă o mare parte din structura lucrătorilor, aproximativ 40 la sută din totalul angajaților români, fără drept de asociere, în contradicție cu prevederile Constituției României, care garantează acest drept.

„În fața acestei lipse de reacție și interes a Guvernului în rezolvarea problemelor pentru lucrătorii din România, Confederația Națională Sindicală «Cartel Alfa» reia din data de 20 octombrie 2015 acțiunile de protest, prin pichetarea zilnică a Ministerului Muncii, în intervalul orar 10.00-12.00”, se arată în comunicat.

Sindicaliștii de la „Cartel Alfa” au organizat acțiuni similare și anul 2014.

Sindicaliștii solicită să se facă urgent patru schimbări în Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativității și a modului de aplicare universală a contractului colectiv de muncă, introducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel național, până la dezvoltarea contractelor colectiv de muncă sectoriale, dreptul la conflict de muncă și protejarea minimală a reprezentanților sindicali, astfel încât să fie permis dialogul social, precum și realizarea unor relații de muncă negociabile pentru salariați, „nu transformarea lor în sclavi moderni”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția