Noul centru geografic al UE, marcat printr-un monument dedicat Celor 27

Publicat: 15 02. 2012, 09:53
Actualizat: 31 07. 2012, 15:43
Centrul geografic al Uniunii Europene cu 27 de membri, calculat după aderarea României și Bulgariei, se află în localitatea germană Gelnhausen-Meerholz, din landul Hesse, și este marcat, începând din acest sfârșit de săptămână, printr-o originală statuie din piatră de culoare roșie, informează, duminică, agenția de presă spaniolă, EFE.

Monumentul, conceput de șapte artiști din regiune și a cărui realizare a costat 40.000 de euro, are în partea sa centrală o nișă în care vor fi depuse mostre de sol din toate țările forului comunitar. Acest spațiu este acoperit cu o placă din bronz pe care este gravat un porumbel al păcii și de la care pleacă săgeți orientate spre toate statele membre ale Uniunii.

De formă cilindrică, statuia cu o înălțime de 50 de centimetri și un diametru de 1,8 metri, cântărește trei tone și poartă pe ea și indicatorii rutieri ai fiecăruia dintre Cei 27.

Coordonatele centrului geografic – calculat de specialiști germani – sunt: latitudine 50 de grade, 10 minute și 21 de secunde Nord și longitudine 9 grade și 9 minute Est. (Rompres)