Omul de afaceri Florin Măran și alte cinci persoane, reținuți de DNA în dosarul de evaziune fiscală

Omul de afaceri Florin Măran și alte cinci persoane, reținuți de DNA în dosarul de evaziune fiscală
Publicat: 05/11/2014, 10:44

Mai multe persoane, între care și omul de afaceri Florin Măran, au fost duse, marți, la audieri, la sediul DNA Timișoara, în urma perchezițiilor din București și cinci județele, într-un caz de evaziune fiscală și spălare de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După mai multe ore de audieri, Florin Măran și alte cinci persoane au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii anticorupție, pentru evaziune fiscală, spălare de bani și aderare la grup infracțional organizat.

Cei șase urmează să fie prezentați, miercuri, instanței cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA Timișoara au făcut, marți, 37 de percheziții în București și în județele Timiș, Mehedinți, Olt, Argeș și Iași, într-un dosar penal de evaziune fiscală, spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat.

În județul Timiș perchezițiile au avut loc în mai multe localități din zona Lugoj și Făget, dar și la locuința omului de afaceri Florin Măran din localitatea Dumbrăvița, precum și la firme deținute de acesta. Florin Măran deține firmele Tehnocer și Dateco.

Potrivit unor surse judiciare, perchezițiile din Mehedinți au avut loc în Strehaia, la persoane suspectate că ar fi falsificat facturi pentru oameni de afaceri.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, în perioada 2010-2012, firma SC Tehnocer SRL, la care Florin Măran este asociat și administrator, ar fi înregistrat facturi false emise de mai multe societăți comerciale cu sedii în Mehedinți, Iași, Botoșani și Hunedoara, care cuprindeau date nereale privind livrarea de diferite bunuri și servicii. Acest fapt a determinat diminuarea profitului obținut de firmele lui Măran și implicit a impozitului pe profit datorat statului, pe de o parte, iar pe de altă parte a fost mărită artificial TVA deductibilă.

O parte din aceste așa-zise tranzacții au fost înregistrate în documentele depuse de către firmele furnizoare la Administrația Financiară și „există indicii rezonabile potrivit cărora și acestea sunt fictive, că s-au realizat doar pentru deducerea de TVA de către cumpărător și că sumele ce fac obiectul acestor tranzacții fictive au fost însușite de reprezentanții societăților implicate în aceste operațiuni economice”, se arăta în documentul citat.

Totodată, conform sursei citate, o parte din bani, reprezentând contravaloarea facturilor fictive, au fost plătiți din conturile firmei lui Florin Măran prin virament bancar către reprezentanții legali ai firmelor furnizoare, cu drept de semnătură în bancă. Aceștia, după ce ridicau banii, își însușeau o parte din sumă, iar restul o transferau fie direct, fie prin transfer bancar, furnizorilor de facturi falsificate.

În urma unei inspecții fiscale făcute de reprezentanții ANAF, s-a constatat că au avut astfel loc mai multe operațiuni comerciale frauduloase și a fost calculat un prejudiciu cauzat statului român de 14.724.026 de lei, din care 8.068.947 de lei – TVA și 5.445.208 de lei – impozit pe profit.

Potrivit documentului citat, ulterior, un specialist din cadrul DNA a stabilit că, din prejudiciul cuprins în actul de verificare întocmit de ANAF, suma de 7.542.268,97 lei, din care TVA de 5.167.814,78 lei și impozit pe profit de 2.374.454,19 lei, reprezintă prejudiciul cauzat bugetului statului prin evaziune fiscală, prin facturile falsificate. Totodată, reprezentantul DNA a stabilit că operațiunile frauduloase ar fi fost făcute doar cu o parte din firmele pe care ANAF le-a găsit implicate în acest caz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata