Orașul San Francisco autorizează folosirea roboților ucigași

Orașul San Francisco autorizează folosirea roboților ucigași
Sursă Foto - Dailybeast
Publicat: 30/11/2022, 20:06
Actualizat: 30/11/2022, 20:08

Consiliul Supervizor al orașului San Francisco a aprobat cu 8 voturi la o inițiativă controversată, care ar permite poliției să disloce roboții capabili să folosească forța letală în circumstanțe deosebite.

Votul a urmat unei dezbateri aprinse pe marginea inițiativei care le-ar permite polițiștilor să folosească roboți pentru a ucide „atunci când riscul pierderii de vieți omenești, civili sau polițiști, este iminent, iar polițiștii nu pot controla amenințarea prin folosirea forței sau prin tactici de dezescaladare”, potrivit Washington Post.

De asemenea, măsura are nevoie de un al doilea vot săptămâna viitoare și de aprobarea primarului.

„Ar putea apărea o circumstanță extraordinară în care, într-o potențială situație de urgență nemaipomenită, (poliția) ar putea dori să folosească forța letală pentru a împiedica pe cineva să facă și mai mult rău”, a declarat Aaron Peskin, membru în Consiliul Supervizor.

Publicația mai menționează că trei membri ai Consiliului, Dean Preston, Hillary Ronen și Shamann Walton, au votat împotrivă.

„Există un potențial serios de a folosi greșit sau de a abuza de tehnologia militară, într-o situație în care nu este necesar”, a declarat Dean Preston.

Roboții ucigași, în curând în ajutorul polițiștilor din San Francisco

Consiliul a adoptat un amendament care prevede ca unul dintre cei doi comandanți ai Poliției din San Francisco Police să autorizeze folosirea unui astfel de robot letal.

Un purtător de cuvânt al poliției, Robert Rueca, a declarat pentru Washington Post că poliția are mai mulți roboți în dotare și că nu plănuiește să-i doteze cu arme de foc.

În schimb, roboților ar putea să le fie atașate încărcături explozive, pentru a putea pătrunde în anumite spații baricadate sau ar putea fi folosiți pentru „a contacta, scoate din acțiune ori pentru a dezorienta” un suspect periculos, fără a pune în pericol viața unui polițist.

Înainte de acest episod au existat relatări potrivit cărora primul caz de folosire a unui robot letal în SUA s-a întâmplat în 2016, când poliția din Dallas a ucis un suspect înarmat, acuzat că ar fi împușcat cinci polițiști, prin detonarea unui dispozitiv exploziv amplasat pe un robot care a fost trimis în spațiul în care se adăpostea suspectul, potrivit CNN.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase