ORDONANȚĂ CU EFECT ÎNTÂRZIAT. Cum a câștigat Ecaterina Andronescu războiul cu ANI

Publicat: 27/03/2014, 13:03
Actualizat: 18/05/2015, 23:05

Pe 3 iunie 2011 ANI a declarat-o pe Ecaterina Adronescu incompatibilă pentru că era deținea simultan funcția de senator și cea de rector. „Doamna Ecaterina Andronescu este în incompatibilitate începând cu data de 10 februarie 2011, deoarece exercită simultan funcția de Rector al Universității Politehnica din București și cea de Senator în Parlamentul României, respectiv funcția de Vicepreședinte al Partidului Social Democrat”, a explicat ANI în 2011.

Fostul ministru al Educației a declarat la GÂNDUL LIVE că i se pare normal ca în Parlament să activeze rectorii universităților din România. „Este absolut normal ca în Parlament să fie și persoane cu experiență din mediul academic și cu experiență managerială precum rectorii. Vedeți că legea (legea educației n.red) a produs disparități, sunt chestiuni care trebuie corectate”, a declarat Ecaterina Andronescu la GÂNDUL LIVE.

Fostul ministru al Educației a contestat raportul de evaluare al ANI în instanță la Curtea de Apel București. În fața magistraților Ecaterina Andronescu a susținut că nu putea fi declarată incompatibilă pentru că incompatibilitatea rector – senator a fost introdusă prin Legea Educației Naționale. 1/2011.

Curtea de Apel București a respins acțiunea Ecaterinei Adronescu prin care solicita anularea raportului de constatare a incompatibilității. Judecătorii au menținut decizia de incompatbilitate bazându-se tocmai pe articolul 215 al legea educației. „Curtea constata, în acord cu cele reținute în cuprinsul actului atacat ,că reclamanta deține funcția de rector al Universității Politehnica București, fiind confirmată în această funcție prin Ordinul Ministrului Educației Cercetării și Tineretului nr.3538/24.03.2008. Totodată, începând cu data de 19.12.2008, reclamanta exercita mandatul de senator în Parlamentul României, conform Hotărârii nr.68 din 19.12.2008 privind validarea mandatelor senatorilor aleși la data de 30.11.2008, iar începând cu anul 2006 are calitatea de vicepreședinte a Partidului Social Democrat.

Art. 215 alin.3 si 4 din Legea 1/2011 prevede următoarele:

Persoanele care ocupa o funcție de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcția de rector pe perioada îndeplinirii mandatului.

Funcția de rector este incompatibilă cu deținerea de funcții de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului.

Dispozițiile art.81 alin.l din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției ,prevad următoarele:

(1) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcții publice de autoritate, potrivit Constituției, cu excepția celei de membru al Guvernului.”

Citește aici decizia Curții de Apel București

Ecaterina Andronescu a atacat decizia Curții de Apel la Curtea Supremă unde zilele trecute a și primit sentința definitivă. Fostul ministru și-a pregătit însă din timp apărarea. Pe 18 decembrie 2012, Guvernul în care Ecaterina Andronescu era ministru al Educației a emis o ordonanță de urgentă prin care modifica Legea Educației Naționale și elimina din această lege incompatibilitate. Astfel, a fost eliminat din lege articolul 215, care prevedea atât incompatibilitarea rector-parlamentar, cât și pe cea rector- lider de partid.

Curtea Supremă a decis pe 25 martie să admită solicitarea Ecaterinei Andronescu și să desființeze raportul de constatare al ANI în privința stării de incompatibilitate. Soluția Curții Supreme era lesne de anticipat devreme ce din decembrie 2012 incompatibilitatea parlamentar – rector nu mai există.

Fostul ministru se apără și spune că, de fapt, legea a fost introdusă după ce ea a câștigat mandatul de rector astfel că nu avea cum să i se aplice. „Eu am câștigat mandatul de rector în 2008. În 2011, a apărut această lege și odată cu ea incompatibilitatea. Astfel că nu avea cum să mi se aplice mie pentru că incompatibilitatea se aplică de la următorul mandat de rector. În opinia mea eu m-am încadrat și văd că instanța a fost de acord”, a declarat Ecaterina Andronescu la GÂNDUL LIVE . Fostul ministru a precizat că a solicitat și un punct de vedere al Comisiei Juridice a Senatului care i-a transmis că nu este incompatibilă.

Andronescu susține că nu eliminat incompatibilitatea din legea Educației pentru că avea dosarul cu ANI ci pentru că nu vede nici o problemă ca un rector să fie și parlamentar. În plus, ea a precizat că articolul 215 nu o viza. „Articolul nu mă afecta pe mine. Acea ordonanță a fost gândită timp de trei luni de zile și avea și prevederi legate de ARACIS. Cu sau fără ordonanță dosarul meu mergea înainte”, a explicat Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu nu a fost singurul parlamentar găsit incompatibil. În 2011 au primit decizii de incompatibilitate Florian Popa (pe atunci rector al Universității de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ din București și deputat), Nicolae Robu (pe atunci rector al Universității Politehnice din Timișoara și senator) si Ștefan Iosif Drăgulescu (la acea vreme rector al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timisoara și deputat). Fostul ministru a precizat că și colegii ei de lot au primit decizii favorabile din partea Curții Supreme.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
VIDEO Moment bizar. Crezând că microfonul este oprit, Joe Biden a înjurat un jurnalist: "Fiu...
Câte ore poate ține cabina încălzită o mașină electrică?
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Analiză NY Times: SUA știau de 14 ani că Putin se va înfige în Ucraina:...
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Condamnat după ce a fost prins de trei ori la volan fără permis!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
CERTIFICATUL VERDE, TOTAL DESFIINȚAT de un celebru medic! Să revenim la ceea ce ştiam înainte
Dan Negru vrea să dea lovitura la Kanal D. S-a aflat totul, dezvăluiri din culise
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...