Părinții trebuie să opteze pentru ora de religie până vineri. Ecaterina Andronescu vrea să împingă decizia până în septembrie

Părinții mai au trei zile la dispoziție pentru a depune cerere pentru participarea copiilor lor la ora de religie. Potrivit unei note primite de toate inspectoratele și școlile din România, Ministerul a cerut ca părinții să facă opțiunea privind ora de religie până pe 6 martie.

Părinții pot trimite cererile privind participarea la ora de religie pe baza  unei  note primite de toate inspectoratele și școlile din România. Ministerul Educației a cerut ca părinții să facă opțiunea până vineri, 6 martie.

Decizia vine după ce Curtea Constituțională a declarat neconform cu legea fundamentală articolul din legea Educației potrivit căruia elevii pot alege să nu participe la orele de religie. Judecătorii au susținut la libertatea conștiinței și religiei trebuie interpretată în sens pozitiv întotdeauna – persoana alege să studieze religia, iar nu în sens negativ – persoana alege să nu studieze religia. Prin urmare, elevii trebuie să facă o opțiune scrisă în privința orei participării la oră, și nu cerere pentru neparticipare, cum era interpretată legea educației din 2011 până acum.

Decizia Curții Constituționale din 12 noiembrie 2014 și publicată în Monitorul Oficial din 23 ianuarie se pune în aplicare de la 45 de zile după publicarea în Monitorul Oficial. Ca urmare, 6 martie este ultima zi în care părinții pot depune la cererea pentru ora de religie, arată nota trimisă de Ministerul Educației.

Nota aprobată de ministrul Sorin Cîmpeanu arată că, pe baza excepției de neconstituționalitate ridicată  de articolul 18 din Legea Educației și pe constatarea neconstituționalității dispozițiilor acestui articol, părinții au posibilitatea de a solicita participarea la ora de religie.

DESCARCĂ DE AICI NOTA TRIMISĂ DE MINISTRUL EDUCAȚIEI CĂTRE TOATE INSPECTORATELE ȘI ȘCOLILE

Decizia ministrului Educației a venit după ce inițial, Sorin Cîmpeanu declara  a declarat într-un interviu acord gândul în 28 ianuarie 2015 că decizia Curții Constituționale se va aplica începând cu anul școlar 2015/2016, cu toate își produce efectele imediat.

„La începutul anului școlar 2014-2015 exista necesitatea solicitării exprese pentru cei care nu vor să participe la ora de religie. Conform deciziei Curții Constituționale, care sigur intră în vigoare la data publicării ei, deci ea intră vigoare imediat, nu poate produce efecte retroactiv, nu poate schimba decizia care a fost luată la 1 septembrie 2014. Aceasta este explicația pentru care am zis că va produce efecte de la 1 septembrie, dată la care va fi necesară o solicitare expresă de participare la orele de religie, nu cum este acum o cerere de neparticipare la orele de religie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

La scurt timp, pe 17 februarie, ministrul s-a răzgândit și a spus că în urma consultării juriștilor decizia trebuie pusă în aplicare imediat.

Săptămâna trecută, ministrul a spus la o conferință de la Craiova decizia CC devine executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 9 martie. „Este vorba de decizia Curții Constituționale 669, publicată în 23 ianuarie în Monitorul Oficial – orele de religie sunt obligatorii pentru stat și școală și sunt opționale pentru elev. La 45 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial, decizia devine executorie. 45 de zile se împlinesc în 9 martie. Până atunci, tot ce a putut face Ministerul Educației a fost să interogheze sistemul. Am transmis, prin intermediul inspectoratelor, că părinții pot opta pentru participarea la orele de religie și, dacă își exprimă această opțiune, trebuie să aleagă între unul dintre cele 18 culte recunoscute în România. La finalul acestei perioade, vom avea un rezultat asupra căruia nu vreau să mă antepronunț cu privire la numărul de clase ce se vor putea constitui pe baza exprimării acestor opțiuni. Următoarea etapă este aceea a transpunerii deciziei Curții Constituționale de către Parlament în legea 1. Când vom avea formularea exactă la nivelul legii 1 de implementare, vom putea elabora metodologia de derulare a orelor de religie, care va avea putere prin ordin de ministru”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ce spune Ecaterina Andronescu

Cu toate declarațiile lui Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, susține că părinții nu sunt obligați să opteze acum dacă copiii lor vor urma ora de religie, ci această opțiune se poate exprima până în lunile aprilie – mai. Mai mult, social-democrata a declarat pentru gândul că toate modificările aduse legii Educației nu se pot aplica decât începând cu anul școlar viitor.

„Obligația noastră a Parlamentului, subliniez, este să punem în acord legea cu decizia CCR. Avem obligația toți cei care suntem în sistemul de învățământ să respectăm legea educației, care spune că nicio modificare nu se poate face în timpul anului școlar. Nu intră în contradicție cu decizia CCR pentru că ceea ce spune Curtea este că elevul decide prin opțiunea proprie pentru anul școlar următor. În consecință îi invit pe toți cei care sunt îngrijorați de decizia CCR să citească articolul articolul 5, alin 2 din Legea Educației în care se precizează cât se poate de limpede: nicio modificare nu se poate face pe parcursul anului școlar. Orice modificare adusă legii educației intră în vigoare odată cu începutul anului școlar următor. Ca urmare, opțiunile părinților pot să fie exprimate în orice moment, dare le contează pentru structura anului 2015 – 2016”, a precizat pentru gândul fostul ministru al Educației.

Ecaterina Andronescu a adăugat că părinții au obligația să opteze ” în momentul în care se structurează normele anului școlar următor”.

„Opțiunea pentru ora de religie nu este legată de cele 45 de zile care ne obligă să adaptăm legea la decizia Curții. Un părinte poate opta în luna aprilie, mai, atunci se constituie  normele pentru anul următor și atunci se pot exprima opțiunile”, a fost poziția exprimată de senatoarea PSD.

O parte dintre părinți pledează pentru ora de religie

În paralel, pe Internet este dusă o campanie pentru menținerea orei de religie în școli. În spatele acestori spoturi se află Asociația pentru Ora de Religie, dar și Trinitas, televiziunea oficială a Patriarhiei Române. Această asociație a realizat mai multe clipuri cu personalități precum  Ana Blandiana, Connect-R, Sofia Vicoveanca, Manuela Hărăbor, Dan Puric, Daniel Buzdugan, Elisabeta Lipă, Dorel Vișan sau Vlad Miriță, care pledează pentru participarea la ora de religie.

În prezent, 6.800 de profesori predau disciplina Religie, dintre care 4.266 sunt titulari (cultul ortodox), iar 148, titulari de altă specialitate.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide