Partidele CHEAMĂ românii la referendum. Doar USR consideră scrutinul O TEMĂ FALSĂ

Partidele CHEAMĂ românii la referendum. Doar USR consideră scrutinul O TEMĂ FALSĂ
Publicat: 05/10/2018, 10:57
Actualizat: 25/03/2019, 22:57

Peste 18 milioane de români sunt așteptați, pe 6 și 7 octombrie, la referendumul național pentru redefinirea familiei. Majoritatea liderilor partidelor parlamentare și-a anunțat intenția referitoare la acest referendum.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, într-o emisiune televizată, că va vota la referendum pentru familia tradițională deoarece a fost educat „ortodox, la țară”.

„Dacă mă întrebați ce fac eu, merg la referendum și educația mea ortodoxă, educația mea de copil crescut la sat, la țară, înconjurat de familia tradițională, mă face să spun DA cu toată hotărârea la acest referendum, pentru că așa văd eu societatea românească, continutatea acestui popor”, a afirmat Dragnea la România TV.

O poziție similară a avut și fostul președinte Traian Băsescu, senator PMP.

„Eu provin din familia popularilor europeni, care sunt creștin democrați și care încurajează familia. Deci, voi merge la vot pentru un DA – familia formată dintr-un bărbat și o femeie. Din punct de vedere politic, rămân un om de dreapta”, a declarat la România TV, Traian Băsescu.

Președintele PMP, Eugen Tomaca făcut un apel pentru ca românii să meargă la vot, afirmând că „boicotul este soluția celor slabi ce fug de confruntare”.

„Nu cred că este cazul să intrăm în polemici mânați de ură și folosind argumente care nu țin în fața realității vieții de zi cu zi. Eu voi merge la referendum nu pentru că mă îndeamnă sau mă convinge cineva, ci pentru că așa îmi dictează conștiința. Nu judec pe nimeni pentru propriile convingeri și valori, dar lăsați-mă și pe mine să decid ce este, din punctul meu de vedere, corect să fac în zilele de 6-7 octombrie”, a scris Tomac pe pagina sa de Facebook.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la începutul lunii septembrie că, deși partidul susține referendumul pentru redefinirea noțiunii de căsătorie în Constituție, nu va impune membrilor cum să voteze, pentru că fiecare se va „poziționa în funcție de cum îi dictează conștiința”. Ulterior, liderul liberal a precizat că va participa la referendumul pentru redefinirea familiei.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, miercuri, că formațiunea pe care o conduce nu se va implica în campania pentru referendum și că partidul recomandă votanților săi să voteze conform conștiinței. El a spus că va merge la Referendumul pentru redefinirea familiei, organizat pe 6-7 octombrie, pentru că este o obligație cetățenească, însă votul rămâne unul secret.

„Sigur că merg, pentru că este o obligație și o responsabilitate cetățenească. Votul este garantat a fi secret, așa încât nu am comentarii de făcut”, a afirmat președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut vineri, maghiarilor din România, să participe la referendumul din octombrie pentru familia tradițională și să voteze conform conștiinței, fiecare susținând valorile și principiile în care crede.

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, marți, că parlamentarii formațiunii vor vota împotriva modificării Constituției pentru redefinirea noțiunii de familie, considerând că este o temă falsă, iar a doua zi după referendum viața niciunei familii nu va fi mai bună cu absolut nimic.

„Suntem împotriva modificării Constituției. Este o temă falsă, o problemă care nu aduce nimic nou în România. Un referendum ar trebui să rezolve o problemă a societății – consulți societatea pentru a rezolva o problemă. Acest referendum nu e decât un eventual recensământ pentru dezbinare, pentru că a doua zi după referendum viața nicunei familii, viața niciunei femei abuzate, niciunui copil nu va fi mai bună cu absolut nimic. Nu se rezolvă nicio problemă. E o temă folosită a patra oară de Liviu Dragnea pentru a muta atenția societății de la temele cu adevărat importante. Recomandarea noastră de vot pentru colegi este de vot ÎMPOTRIVĂ„, a spus Barna.

Referendumul se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7.00 și 21.00.

Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”.

Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți.

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă articolului 48 din Constituția României.

Referendumul a fost cerut de Coaliția pentru Familie, inițiativa fiind semnată de peste 3 milioane de români.

Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul național pentru revizuirea Constituției, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezență la urne a cel puțin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Conform AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, la data de 2 octombrie 2018, este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reședința în țară, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018, din care 16.781.333 sunt posesori de carte de identitate. Un număr de 672.187 de cetățeni români au domiciliul sau reședința în străinătate, fiind posesori de pașaport CRDS.

MAE organizează, pentru referendumul pentru familie, 377 secții de votare în străinătate, din care 192 pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale, iar 185 în alte locații, cele mai multe fiind în Italia, Spania și Republica Moldova. Cele mai multe secții de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franța (15) și Germania (14).

Referendumul va costa 163,712 milioane de lei, potrivit unui anunț al Guvernului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață