Patriarhia a construit în Capitală în primul centru pentru bolnavi de cancer în stadiu terminal

Patriarhia a construit în Capitală în primul centru pentru bolnavi de cancer în stadiu terminal
Patriarhia Română a construit în Capitală, prin Arhiepiscopia Bucureștilor și cu sprijinul Ambasadei Elveției, Primăriei Sectorului 2 și al Fundației "Hilfsverein Nymphenburg" din Germania, primul centru pentru bolnavii cu cancer aflați în stadiu terminal, cu o capacitate de 28 de locuri.
Publicat: 23/10/2012, 12:53
Actualizat: 28/09/2018, 08:43

Patriarhia Română a construit în Capitală, prin Arhiepiscopia Bucureștilor și cu sprijinul Ambasadei Elveției, Primăriei Sectorului 2 și al Fundației „Hilfsverein Nymphenburg” din Germania, primul centru pentru bolnavii cu cancer aflați în stadiu terminal, cu o capacitate de 28 de locuri.

Sfințirea Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” va fi făcută miercuri de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și IPS Efrem din Grecia, Mitropolit de Ydra, Eghina, Spetses și Kounoupitsa.

„Construirea centrului a costat aproape două milioane de euro. Piatra de temelie a fost pusă în noiembrie 2011, iar lucrările s-au încheiat cu o lună mai devreme decât era programat”, a precizat, pentru MEDIAFAX, PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriahal.

Practic, centrul este funcțional din 15 noiembrie, fiind ocupate, în prezent, de către bolnavi transferați din alt centru, nouă paturi din totalul de 28.

Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” – aflat în sectorul 2, str. Iancu Căpitanu nr. 24, și sub jurisdicția canonică și administrativă a Arhiepiscopiei Bucureștilor – furnizează servicii medico-sociale specializate persoanelor adulte aflate în faza terminală a unor boli incurabile, constând în creșterea calității vieții acestora printr-un complex de îngrijiri medicale și spirituale ce urmăresc tratamentul durerii fizice și al suferinței psihologice.

„Ceea ce se dorește în plus, este pe lângă asistența medicală paliativă, pacienții să beneficieze de îngrijire religioasă oferită de preotul centrului”, a mai spus PS Ciprian Câmpineanul.

Clădirea este compusă din parter, două etaje, mansardă și dispune de o grădină unde pacienții pot sta la aer. În cadrul centrului există trei cabinete medicale, 14 saloane cu două locuri pentru bolnavi și cu grup sanitar propriu, o capelă, birouri pentru personalul administrativ, un birou internări, o farmacie, lift pentru pacienți și personal, sală de mese, oficiu alimentar, spălătorie, uscătorie, călcătorie, depozite pentru materiale sanitare, produse de igienă și haine pentru pacienți, sală de sterilizare și morga. Saloanele pentru bolnavi sunt spațioase, cu dotări moderne, și realizate după standardele de calitate în domeniul medical.

La mansardă există spații de cazare pentru familiile care doresc să rămână peste noapte spre a fi alături de cei dragi, în ultimele clipe de viață. Atât pacienții, cât și familiile acestora, beneficiază de consiliere spirituală și suport în perioada de doliu, oferite de preotul de caritate din cadrul centrului, cât și de ceilalți membri ai echipei.

Centrul dispune, la intrare, de rampă de acces pentru persoanele care se deplasează în cărucior, cârje sau cadru, facilități pentru deplasarea acestora existând, de altfel, în fiecare salon și grup sanitar.

Pacienții beneficiază de serviciile Ambulanței Sociale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 2, care asigură transportul la unitățile sanitare, pentru investigații și consultații de specialitate, precum și la Clinica Medas.

Centrul este dotat cu paturi cu telecomandă pentru îngrijirea pacienților internați, aparate pentru oxigen electric, aparate pentru secreții ORL, EKG, puls-oximetru, sterilizator, saltele antiescară, tensiometru electronic și manual, glucometru, aparat masaj și stative pentru perfuzii.

Echipa implicată în acordarea serviciilor de îngrijiri paliative este formată din medici, preot, psiholog, psihiatru, asistenți sociali, asistente medicale, contabil, farmacist, infirmiere și îngrijitoare.

Directorul centrului și personalul medical sunt instruiți în îngrijiri paliative și au abilități de lucru obținute în urma cursurilor din țară și străinătate.

Personalul centrului a fost alcătuit prin preluarea celui de un lăcaș similar desființat între timp, la care vor adăuga angajați noi.

„Dorim ca, în viitor, să găsim măicuțe sau oameni cu vocație care să ajute la îngrijrea pacienților”, a adăugat PS Ciprian Câmpineanul.

Pacienții internați beneficiază de îngrijire medicală de tip paliativ pentru o perioadă de șase săptămâni, cu posibilitatea de prelungire de două săptămâni, în care li se oferă găzduire, îngrijiri medicale, hrană, consiliere psihologică și spirituală.

Persoanele cu posibilități materiale reduse nu plătesc nimic pentru internarea în acest centru. Pentru cei care provin din familii înstărire, însă, se intenționează instituirea unei taxe.

În cadrul centrului, vor putea fi îngrijiți pacienți cu domiciliul în Sectorul 2, dar și din celelalte sectoare ale Capitalei, precum și din țară.

Centrul mai dispune de spații unde pot fi organizate cursuri de instruire pentru personalul angajat, seminarii, ateliere de lucru, precum și conferințe pe diverse teme din domeniul medical și spiritual specifice pentru pacienții aflați în stadiu terminal.

Centrul a fost construit pe un teren de 2.590 de metri pătrați primit în concesiune de la Parohia Sf. Pantelimon.

De întreținerea centrului se ocupă Arhiepiscopia Bucureștilor, până când va fi încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), pentru plata serviciilor medicale.

De asemenea, din 2013, se intenționează ca utilitățile să fie plătite de Primăria Sectorului 2.

În țară sunt alte două centre de același fel, aparținind Patriarhiei, la Timișoara și Cluj-Napoca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Secunda care i-a salvat viața lui Trump: Fostul președinte întoarce capul spre un lunetist...
Actor celebru, găsit mort în mașină! Starul de doar 46 de ani, răpus de caniculă...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly...
VIDEO&FOTO Cele mai spectaculoase ținute de la „nunta anului”. Fiul celui mai bogat om din...
Halucinant! Ce ar fi făcut prietenul Mariei Diana, când a atacat-o ursul. Un martor a...
Cele mai sexy femei din lume! Dieta MINUNE pe care o ține ocupanta primului loc!...
A fost identificat atacatorul lui Donald Trump. Cine este tânărul care a încercat să-l asasineze...
Momentul când bărbatul care a vrut să-l asasineze pe Trump e ÎMPUȘCAT de un lunetist
Diana Maria Cazacu, fata de 19 ani atacată de urs, a fost îngropată azi: Aceasta...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după...
A fost DESCOPERITĂ cea mai PERICULOASĂ SUBSTANȚĂ din lume! Este atât de PUTERNICĂ încât...
Reguli pentru absolut TOȚI ANGAJAȚII din România. Trebuie respectate în mod OBLIGATORIU
Nunta în familia Hagi, după vechi obiceiuri. Ce tradiții neștiute au aromânii
Cum arată în interior Biserica Visarion, locul în care Ianis Hagi și Elena își unesc...
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a...
Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă...
Cine sunt părinții mirilor de la nunta secolului din India
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
„Cometele întunecate” ar putea reprezenta 60% dintre obiectele cosmice din apropierea Pământului
×