Patriarhia: Premierul ne-a asigurat că Guvernul va căuta soluții pentru a sprijini construcția Catedralei Mântuirii

Patriarhia: Premierul ne-a asigurat că Guvernul va căuta soluții pentru a sprijini construcția Catedralei Mântuirii
Publicat: 06/12/2015, 15:49
Actualizat: 07/12/2015, 20:23

„În urma convorbirii telefonice a Domnului Premier Dacian Cioloș cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în dimineața zilei de 6 decembrie 2015, Domnul Premier a precizat faptul că noul buget pe anul 2016 prevede o creștere a salariilor clerului și că Guvernul României va căuta soluții pentru a sprijini în continuare construirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar la viitoarele rectificări de buget, în funcție de posibilități, să fie sprijinite și alte lăcașuri de cult aflate în construcție”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române transmis duminică agenției MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuției s-a convenit ca relațiile dintre Guvern și Biserică să fie în continuare „de cooperare și înțelegere comună a priorităților spre binele poporului român”.

„Patriarhul României a mulțumit Domnului Premier Dacian Cioloș pentru înțelegere și sprijin față de Biserică. Totodată, Preafericirea Sa a subliniat faptul că Biserica va sprijini eforturile Guvernului României de a îmbunătăți condițiile de educație a copiilor și tinerilor din mediul rural, precum și eforturile pentru creșterea calității actului medical din spitale”, se mai arată în comunicatul citat.

Anterior, Guvernul a anunțat că premierul Dacian Cioloș a avut duminică o discuție telefonică, pe tema alocărilor bugetare, cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanța proiectele de investiții importante ale BOR și că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziție resurse financiare, „în funcție de posibilități”, pentru lăcașurile de cult în construcție.

„Discuția a scos încă o dată în evidență buna înțelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situația financiar-bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creștere față de anul precedent, atât în ceea ce privește personalul clerical cât și cel neclerical, ca o recunoaștere a rolului social important pe care reprezentanții cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă”, potrivit sursei citate.

Guvernul a precizat că Patriarhul Daniel a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile Executivului de a îmbunătății condițiile de educație ale copiilor și tinerilor din mediul rural și ale calității actului medical în spitale.

Discuția premierului cu PF Daniel a avut loc după ce presa a scris că în proiectul Bugetului de stat pe 2016, pus în dezbatere publică, nu au fost alocați bani pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea celor existente, în schimb au fost suplimentate sumele pentru salarizarea preoților.

Patriarhul Daniel a declarat sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că Biserica Ortodoxă Română este de acord să renunțe la salariile de la stat dacă i se dă înapoi proprietățile care i-au fost luate în mod abuziv, pentru a nu mai sta „cu mâna întinsă la stat tot timpul”.

„Deci, noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donații date bisericii în mod liber. Când se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salarii de la stat și nici de celelalte”, a mai spus PF Daniel.

Contribuția statului la salarizarea personalului clerical va crește anul viitor la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei în 2015, iar cea pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane de lei, potrivit Ministerului Finanțelor.

Sursa citată a precizat, într-un comunicat de presă, că proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a contribuției statului pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor, de la 12,8 milioane de lei anul acesta la 13 milioane de lei în 2016, și este păstrată în buget suma de 1,3 milioane de lei alocată în scopul finanțării Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...