Patru federații sindicale vor să declanșeze o grevă generală în administrația publică

Patru federații sindicale vor să declanșeze o grevă generală în administrația publică
Publicat: 08/07/2015, 13:53

Reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), Federației Sindicatelor din Administrația Locală – Sed Lex, Federației Sindicatelor din Administrația Publică – Publisind și Federației Sindicatelor Pro Administrație din România (FSPAR), care reprezintă aproximativ 70 la sută din angajații din domeniu, au anunțat, într-o conferință de presă, că membrii de sindicat pe care îi reprezintă sunt indignați și nemulțumiți de tratamentul sfidător și discriminatoriu al guvernanților față de angajații din administrație și instituțiile publice locale.

Sindicaliștii au spus că, prin adoptarea OUG 27/30 iunie 2015, Executivul a demonstrat din nou „batjocura” față de această categorie de personal căreia, potrivit prevederilor actului normativ, autoritatea publică îi poate stabili o creștere salarială de până la 12 la sută, însă condiționat de încadrarea cheltuielilor de personal în limita bugetului aprobat, cumulativ cu încadrarea în limita plafonului de cheltuieli de personal repartizat conform prevederilor legale, adică la nivelul anului 2014.

„Prin urmare, această creștere salarială poate fi acordată în situația în care se vacantează posturi prin plecarea personalului sau se reduce numărul de personal din administrația publică locală, care și așa este mult sub cel prevăzut de normele legale”, au arătat liderii sindicali.

Aceștia au explicat că adoptarea OUG 27/2015 a creat un haos și mai mare în administrația publică locală, pentru că documentul poate fi pus în aplicare de către instituțiile administrației publice locale doar dacă Ministerul Finanțelor majorează plafonul de cheltuieli cu 12 la sută.

Pe de altă parte, sindicaliștii au amintit că au notificat și au solicitat Guvernului convocarea procedurii de conciliere încă din 19 iunie, când au înaintat o listă de revendicări.

Solicitările angajaților din administrația publică vizează corelarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară cu legislația specifică funcției publice și legislația muncii și punerea în aplicare a acesteia în regim de urgență în anul 2015, reacordarea drepturilor suspendate (plata orelor suplimentare, premii, salarii de merit) și a drepturilor abrogate (al -13-lea salariu și prima de vacanță), deblocarea nivelului de salarizare în plată pentru funcții similare de la nivelul treptei trei de salarizare din 2010, acordarea tichetelor de masă și a tichetelor de vacanță (tichetele de vacanță pentru administrația publică locală pot fi acordate doar dacă va fi modificată OUG 83/2014) și dreptul la negociere colectivă, prin eliminarea articolului 138 din Legea dialogului social nr. 62/2010.

„Practic, acest articol 138 din Legea dialogului social interzice orice negociere salarială și de aici pleacă totul”, a spus președintele Federației Sindicatelor din Administrația Locală – Sed Lex, Răzvan Bordeanu.

El a mai spus că, de fapt, Guvernul refuză să aplice propria Strategie pentru consolidarea administrației publice 2014 – 2020, dovadă fiind și faptul că emite acte normative care se anulează reciproc.

„Voucherele de vacanță, creșterile salariale, rezolvarea discrepanțelor salariale nu sunt decât mituri, declanșarea grevei generale în administrația publică fiind singura soluție de responsabilizare a Guvernului”, a mai spus Bordeanu.

Sindicaliștii au adăugat că, în contextul în care Guvernul nu a respectat prevederile legale în ceea ce privește organizarea în termen de 10 zile a concilierii, conflictul de muncă este declanșat la nivelul administrației publice.

„În aceste condiții, federațiile semnatare vor demara procedura pentru strângerea semnăturilor în vederea declanșării grevei generale în administrația publică din România, la o dată ce va fi stabilită în momentul în care va exista numărul legal de semnături pentru organizarea acestei acțiuni”, a spus liderul Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), Valer Suciu.

Președintele Federației Sindicatelor Pro Administrație din România (FSPAR), Silvia Moldovan, a declarat că nemulțumirea angajaților din sistem este atât de mare încât unii membri de sindicat au anunțat că vor intra în greva foamei.

„Situația este disperată. Este inadmisibil ce se întâmplă”, a spus Silvia Moldovan.

Angajați din administrația publică locală au participat, în 27 mai, la un miting de protest în Piața Victoriei, amenințând atunci cu declanșarea grevei generale pe termen nelimitat.

FNSA a declanșat, în luna ianuarie, conflictul colectiv de muncă, a înștiințat Guvernul despre acest lucru, iar în luna februarie a organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii județene și instituții subordonate acestora.

De asemenea, peste 32.000 de funcționari din administrația publică locală, din 36 de județe, au făcut, în 30 aprilie, grevă generală de o zi, ei solicitând creșteri salariale de 10 la sută și acordarea tichetelor de masă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului