Patru români evacuați din China sunt în carantină în Franța și Germania

Patru români evacuați din China sunt în carantină în Franța și Germania
Publicat: 04/02/2020, 15:18

„În urma demersurilor efectuate de Ministerul Afacerilor Externe au fost repatriați, în zilele de 1 și 2 februarie 2020, prin activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, patru cetățeni români din zona de focar a infecției cu coronavirus din Republica Populară Chineză. Unul dintre cetățenii români a fost repatriat cu un zbor organizat de către Republica Federală Germania, iar ceilalți trei cu un zbor organizat de către Republica Franceză. Demersurile de repatriere au fost sprijinite la fața locului și de către reprezentanții misiunii diplomatice a Confederației Elvețiene la Beijing”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadelor României la Beijing, Paris și Berlin, al Consulatelor Generale ale României la Bonn și Marsilia, a întreprins demersurile necesare atât pe lângă toate autoritățile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene, cât și pe lângă autoritățile chineze pentru demararea și facilitarea operațiunilor de repatriere având în vedere restricțiile de circulație impuse în zonă. De asemenea, Ambasada României la Beijing a păstrat legătura în permanență cu toți cei patru cetățeni români, inclusiv pe parcursul desfășurării operațiunilor necesare repatrierii, aceștia fiind informați cu privire la condițiile de repatriere și obligativitatea celor 14 zile de carantină pe teritoriul Republicii Federale Germania, respectiv al Republicii Franceze. În prezent, cei patru cetățeni români se află în carantină”, subliniază instituția.

„Totodată, misiunea diplomatică a oferit sprijin consular pentru trei marinari români în vederea părăsirii navelor înainte de finalizarea contractelor, aceștia aflându-se pe vapoare în diverse zone din Republica Populară Chineză. În același timp, misiunea este în contact și cu studenții români bursieri care se află în acest stat în vederea acordării de asistență consulară, dacă este necesar, în contextul epidemiei cauzate de coronavirus. Ministerul Afacerilor Externe mulțumește cu acest prilej statelor membre UE implicate și autorităților Confederației Elvețiene pentru sprijinul oferit, precum și autorităților chineze pentru buna colaborare în gestionarea situației. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Beijing, rămâne în contact cu reprezentanții misiunilor diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Republica Populară Chineză și cu organismele europene relevante și depune eforturi pentru identificarea altor cetățeni români care ar putea fi prezenți înzonă”, precizează MAE.

Costuri cofinanțate de UE

Costurile aferente primelor repatrieri, de care au beneficiat 447 de cetățeni europeni, printre care și cetățenii români, care au decolat weekendul trecut din Wuhan către Franța și Germania, au fost cofinanțate prin mecanismul de protecție civilă al UE, a transmis luni Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Potrivit Comisiei, Uniunea Europeană a acoperit 75% din costurile aferente repatrierii.

„Comisia Europeană acționează pe toate fronturile pentru a susține eforturile de combatere a coronavirusului, sprijinind statele membre să își repatrieze cetățenii și furnizând servicii de urgență autorităților chineze”, arată documentul reprezentanței.

UE a contribuit și la livrarea a 12 tone de echipament individual de protecție către China ca prim ajutor de urgență. De asemenea, UE a furnizat 10 milioane EUR pentru cercetare în domeniul vaccinurilor.

„Aș dori să mulțumesc Franței și Germaniei pentru că au sprijinit întoarcerea în siguranță a sute de cetățeni ai statelor membre UE. Este o reușită în ceea ce privește depunerea de eforturi comune la nivel european în domeniul protecției civile. De asemenea, lucrăm 24h/7z pentru a sprijini autoritățile chineze să furnizeze echipamente de protecție. Primele livrări au ajuns deja în acest sfârșit de săptămână în China, iar un ajutor suplimentar din partea UE este pe drum”, a declarat Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția