Pelerinii stau câte 20 de ore la coadă ca să se închine la moaștele Sfintei Parascheva la Iași

Publicat: 13/10/2019, 16:30

Miroase a busuioc și a tămâie în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, pe unde deja au trecut peste 70.000 de persoane. Sute de oameni ascultă slujbele și citesc cărți de rugăciuni chiar pe treptele catedralei, iar în fiecare oră aproximativ 1.200 de persoane trec pe la racla cu moaștele sfinte. Spre baldachinul unde a fost așezată spre închinare Cuvioasa Parascheva sunt îndreptați ochii tuturor. Pe ultima parte a traseului pelerinilor, de când pășesc în curtea bisercii, fețele celor care așteaptă par dintr-o dată mai senine.

Pentru unii au trecut 20 de ore de când s-au așezat la rând. Iar timpul petrecut la racla cu moaștele sfinte este atât de scurt. În mai puțin de un minut, pelerinii se închină, sărută racla și ating diverse obiecte de ea. Iar mai apoi, cei mai mulți ies cu ochii în lacrimi.

O tânără din Suceava a coborat plângând din baldachin. Și-a luat busuioc și flori sfințite și le va așeza acasă, la colțul unei icoane. E prima dată când vine la Iași, iar întâlnirea cu Sfânta Parascheva nu o va uita prea curând.

„A fost foarte frumos. Am ajuns aseară la ora 2. Așa am simțit, că trebuie să vin. Cred și sper că, de hram, Sfânta face minuni, sperăm în minuni, cu siguranță va face”, a spus tânăra.

Pe Parascheva am găsit-o la zeci de metri de curtea catedralei. S-a așezat la rând sâmbătă după-amiază. E din Movileni, din județul Iași, și i-a adus Cuvioasei un buchet de trandafiri albi.

„Am ajuns ieri după-amiază la 4. Nu e nimic, Sfânta Parascheva ne ajută. Vin de când eram mică, de la trei ani, m-a adus mămica și mă ducea în brațe. Și după aceea am avut un băiețel, l-a adus bunica și pe băiețel, acum el … l-am pierdut de doi ani, a murit într-un accident în Germania. Sfânta Cuvioasă o să ne ajute și pe noi, și pe copilași. Vin permanent, că ne ajută. Ne dă putere, nu suntem obosiți”, a povestit femeia.

Alți doi credincioși, tot din Iași, s-au așezat la rând sâmbătă seară la ora 8. Chiar dacă sunt ieșeni și pot veni oricând să se închine în liniște la moaștele Cuvioasei, sunt și ei pelerini, acum când e ziua Sfintei.

„16-18 ore avem, cam așa. Eu zic că merită, altfel nu am mai sta la rând. Aș putea să vin în cursul săptămânii de câte ori vreau, dar dacă e ziua ei, apăi să o repectăm așa cum se cuvine. Mâine e ziua ei”, a explicat unul dintre ei.

Tot cam de atunci așteaptă și o femeie din Hârlău, județul Iași.

„Cam obosită. De aseară de la 8 aștept. E al patrulea an de când vin, dar am mai venit și în timpul anului că sunt aproape. I-am adus floricele și un acatist și cam atât. În ultimii ani chiar m-a ajutat, chiar s-a cunoscut, chiar m-a ajutat. Orice m-am rugat la dânsa a fost cu folos”, a mărturisit femeia.

Cecilia nu are cum să stea și mâine la slujbă, trebuie să ajungă acasă, la Satu Mare. Deși abia mai poate sta în picioare, continuă să meargă încet către raclă. A venit cu fiica, ginerele și cei trei nepoți să se închine și la Cuvioasa. A mai fost în pelerinaj în țară și la Mormântul Sfânt, dar aici s-a întors pentru că în clipele petrecute la baldachin a simțit că primește putere.

„Multe lucruri bune în viață, după ce am plecat de aici. Dar trebuie să și crezi. Adică, cel puțin noaptea nu se încurcă cu ziua, trebuie să credem că este un Creator deasupra, el ne-a creat, el ne-a dat viață, el ne-o ia când dorește. Dacă vrea să mă ia de aici, de aici mă ia. Viața asta nu e a noastră. Nu e nimic al nostru pe pământul ăsta, ni le-a dat să le folosim, să lucrăm, dar nu e al nostru nimic. Și de multe ori dăm importanță la astea lumești mai mult. Dar probabil că și eu când am fost tânără altfel am gândit”, a spus Cecilia.

Deși coada se întinde pe mai mult de trei kilometri, lumea continuă să vină, mai ales că se spune că noaptea dintre 13 spre 14 octombrie este cea mai importantă din acest hram, fiind noaptea în care Cuvioasa face minuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum va plăti Bashar al-Assad pentru azilul primit de la Vladimir Putin
Ucraineancă stabilită în Brașov, reacție virală despre traiul din România: 'Nu există!'
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Chișinăul intră în stare de urgență pe fondul șantajului energetic. Premierul Recean: Moscova urmărește destabilizarea...
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte...
Procurorii caută sursa banilor din campania lui Georgescu. Influenceri audiați, percheziții la firma prin care...
Schema completă prin care Rusia a intervenit în alegerile din Republica Moldova. Centrul de comandă,...
BREAKING | A MURIT Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk 😢
Aurel Moldoveanu este alt om după operații estetice. Cum arată astăzi artistul, la 64 de...
Cât câştigă o tânără care face curăţenie în casele din Elveţia. Are un salariu mai...
Vestea momentului despre FCSB
Pensionarii riscă să rămână FĂRĂ PENSIE dacă nu depun un document până la 31 decembrie....
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Cele mai noi și mai bune cauciucuri mixte/all season disponibile acum
Gorghiu, după decizia în „Dosarul Ursu”: Am trăit să văd o asemenea reparaţie chiar şi...
Micul dejun care ELIMINĂ DEFINITIV orice RISC de BOALĂ
Călin Georgescu a luat decizia. Nu a mai rezistat. A dat ordin avocaților
Vești proaste pentru mulți români, de anul viitor. Ce pregătește ANAF
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești,...
Cum a reacționat fetița Cristinei Cioran când a auzit că mama ei e însărcinată cu...
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el: "Dacă te întâlnești cu el, vorbește...
BANCUL ZILEI. Bulă: – De fiecare dată când beau cafea mănânc ceaşca!
Încheiem anul cu Bine pe Bursa Binelui