Pensionarii militari au încheiat protestul de la Guvern după trei ore

Pensionarii militari au încheiat protestul de la Guvern după trei ore
Publicat: 28/12/2015, 14:34
Actualizat: 28/12/2015, 17:22

Protestul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a adunat peste 200 de pensionari în Piața Victoriei, aceștia solicitând retragerea ordonanței de urgență prin care se modifică baza de calcul pentru pensiile militare, document care, în opinia lor, va duce la scăderea pensiilor, deși guvernanții au dat asigurări că ordonața doar va elimina unele anomalii din sistem.

Ordonanța de urgență contestată de aceștia nu ar mai permite luarea în calcul a unor sporuri și a altor drepturi bănești temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicație doar pentru un eșantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcție de soldă sau salariul brut într-un interval de șase luni consecutive din ultimii cinci ani.

Practic, noua formulă de calcul ar pleca de la o bază de 65 la sută din salariu, la care se va adăuga unu la sută pe an, după 25 de ani de vechime, procentajul putând crește doar până la 85 la sută. În vechea formulă, calculul pensiei pornea de la 80 la sută din venit, ajungând în unele cazuri la 130 la sută din salariu.

„Guvernul și-a pierdut orice urmă de legitimare deoarece a fost legitimat prin vot cu o condiție: să nu se atingă de legile și de măsurile adoptate de vechiul Guvern, măsuri și legi pentru care am luptat cinci ani de zile și care au fost adoptate anul acesta. Ori într-o lună de zile au reușit să distrugă tot. Am ieșit în stradă pentru a cere ca Legea salarizării unitare să intre în Parlament pe 1 februarie, începând cu data de 1 ianuarie să se aplice salariul minim pe economie, de 1.200 de lei, să se acorde în ianuarie a 13-a pensie pentru pensionarii săraci și să se reintroducă coșul zilnic în recalcularea pensiilor civile. În privința penmsiilor militare, să se retragă ordonanța strecurată de urgență ca articol în altă ordonanță și care distruge legea pensiilor militare de stat pentru care am luptat șase ani de zile și să se retragă Ordonanța 95 din 2014 care își bate jos și de revoluționari și de militari”, a declarat liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Mircea Dogaru.

Acesta a mai spus că oamenii vor să îi amintească actualului guvern că societatea civilă există.

„Suntem noi și suntem organizați, adică cei care prin Constituție nu au voie să facă politică: militari, polițiști, preoți, profesori, funcționari publici, sindicate. Am venit să explicăm acestui Guvern că roulul lui este de a asigura bunăstarea unei națiuni. Nu este în stare, să plece. Le acordăm un scurt termen de gândire, întrucât sunt oameni care habar nu au care este realitatea în România, fiind aduși de afară ca simpli funcționari, și acest termen încetează la 24 ianuarie, când dacă măsurile pe care le solicităm noi nu sunt luate, nu vom ieși în stradă cu delegații, vom ieși toți, toți cei care asigurăm masa de vot în alegeri și care ne-am săturat să fim prostiți cu promisiuni care sunt făcute numai atunci când este nevoie de votul nostru. Suntem opameni vii și avem o singură viață pe care vrem să o trăim acum”, a spus Mircea Dogaru.

Protestatarii au venit cu steaguri și bannere inscripționate cu: „Nu loviți în noi să vă îmbuibați voi”, „La Revoluție s-a strigat: armata e cu noi, acum armata e la gunoi”, „Ca să vă îmbuibați voi, tăiați de la noi”, „Generoși cu voi, în mormânt cu noi?”, „Cioloș = Boc, Iohannis = Băsescu” și au scandat: „Afară, afară cu javrele din țară”, „Jos Guvernul” și „Demisia”.

Protestul reprezentanților Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) din fața Guvernului s-a încheiat în jurul ore 13.00, cu refuzul acestora de a se duce la discuții la Casa Națională de Pensii, unde îi aștepta o comisie.

„Doamna ministru a Muncii (Ana Costea – n.r.) ne-a invitat să negociem pe strada Latină, numărul 8, noi fiind în fața Guvernului. Mă duc oricând cu plăcere la un coniac cu dânsa (…), dar de bun simț era să fie aici, să nu-i fie frică. Nu mergem în altă parte pentru că nu putem fi cumpărați, deci ori negociază cu toți, ori nu negociază cu nimeni. În această situație, am înregistrat solicitările noastre către domnul Cioloș, către Guvern și am dat termenul limită de 24 ianuarie pentru rezolvare”, a declarat liderul SCMD.

Protestatarii au lăsat la Guvern lista solicitărilor lor.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate este condus de colonelul în rezervă Mircea Dogaru, iar protestul se declară a fi inspirat de cel al oierilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...