Peste 70.000 de români diagnosticați cu PARKINSON. Specialiștii preconizează că numărul se va dubla în câțiva ani

Peste 70.000 de români diagnosticați cu PARKINSON. Specialiștii preconizează că numărul se va dubla în câțiva ani
Publicat: 11/04/2023, 20:05

Potrivit unui raport transmis marți de către asociațiile din România, care luptă împotriva bollii, leziunile neurologice pot apărea cu 20 de ani înaintea simptomelor de Parkinson.

Sunt 72.000 de români diagnosticați cu Parkinson, iar numărul se va dubla până în 2030.

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva bolii Parkinson, trei asociații din România. Asociația Bolnavilor de Parkinson ”Sufletul Lalelelor”, Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson și Asociația ”Mai puternici decât boala Parkinson” au lansat campania națională de conștientizare “Înțelege Parkinson”, cu mesajul: „Recunoaște semnele bolii Parkinson – T.R.A.P. Caută un neurolog”, și platforma de informare intelegeParkinson.ro.

Proiectul este sprijinit de Societatea de Neurologie din România.

Simptomele bolii Parkinson sunt variate, ceea ce face ca deseori aceasta să fie confundată cu alte afecțiuni, iar diagnosticul să fie pus cu întârziere.

Astfel, boala Parkinson are peste 40 de simptome și afectează în special mișcările corpului, iar pacienții sunt diagnosticați, în medie, la jurul vârstei de 60 de ani.

Tulburările de mișcare apar în stadiul 3 al bolii, însă aceasta se dezvoltă încet, iar primele leziuni pot apărea chiar și cu 20 de ani înainte de primele semne, potrivit specialiștilor.

În acest context, campania ”Înțelege Parkinson” își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la boala Parkinson, să aducă în atenție impactul acesteia asupra vieții pacienților și familiilor lor, precum și să încurajeze implicarea comunității în sprijinul acestor persoane.

De asemenea, asociațiile își propun să crească gradul de informare cu privire la simptomele acestei boli.

Lansarea campaniei ”Înțelege Parkinson” va include o serie de proiecții cu caracter informativ într-o rețea de cinematografe din întreaga țară, dar și o proiecție specială pe clădirea Teatrului Naţional I.L. Caragiale din București, pe 11 aprilie.

„Pacienții din România se adresează târziu sistemului medical”

În țara noastră există un fenomen de subdiagnosticare a bolii Parkinson, cauza principală fiind lipsa de informare. De cele mai multe ori, pacienții confundă sau chiar ignoră simptomele specifice bolii Parkinson, iar în momentul în care iau decizia de a se adresa unui medic neurolog, boala este deja într-un stadiu avansat.

„În general, pacienții în România se adresează târziu sistemului medical, indiferent care este neplăcerea, afecțiunea. Lumea nu concepe să meargă la control dacă nu are o problemă importantă sau dacă nu are nicio problemă, cum ar fi o oarecare dificultate pe care o constată în a iniția mișcarea”, a explicat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, coordonatorul grupului de lucru pentru boala Parkinson și afecțiuni înrudite al Societății de Neurologie din România (SNR), prorector în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”.

În cazul bolii Parkinson, celulele din creier responsabile de controlul mișcărilor corpului încetează producerea de dopamină, o substanță care facilitează comunicarea între nervi.

Pe măsură ce aceste celule mor, creierul nu mai primește mesajele necesare pentru a coordona mișcările, potrivit 360Medical.ro.

Cercetătorii încă nu cunosc cauza exactă a bolii Parkinson, o afecțiune neuro-degenerativă complexă, dar există date conform cărora atât factorii genetici, cât și factorii de mediu joacă un rol important.

Pe lista cauzelor posibile se află expunerea la substanțe chimice poluante, ierbicide și pesticide, precum și substanțele care blochează receptorii de dopamină. De asemenea, stilul de viață și alimentația pot avea un impact semnificativ. Medicii consideră că bacteriile din intestin pot influența evoluția bolii Parkinson.

În prezent, deși nu există un tratament care să poată opri evoluția bolii Parkinson, există soluții pentru controlul simptomelor si îmbunătățirea calității vieții.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...