Poliția a luat la control șoferii de microbuze și taximetriștii. 41 de accidente, 3 morți și 58 de răniți grav în ultima perioadă, cu transportul public de persoane

Poliția a luat la control șoferii de microbuze și taximetriștii. 41 de accidente, 3 morți și 58 de răniți grav în ultima perioadă, cu transportul public de persoane
Publicat: 22/07/2012, 14:39
Actualizat: 22/07/2012, 14:39

Numărul sesizărilor privind încălcarea regulilor de către șoferii din transportul public de persoane, printre care maniera agresivă de conducere și depășirile riscante, au crescut în ultima perioadă, analizele indicând că aceștia au provocat 41 de accidente soldate cu trei morți și 58 de răniți grav.

„Analiza implicării, cu vinovăție, a autovehiculelor destinate transportului rutier public de persoane în accidente de circulație grave, efectuată de Direcția Rutieră, relevă că autovehiculele respective au fost implicate în producerea a 41 de accidente grave, soldate cu decesul a trei persoane și rănirea gravă a altor 58”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

În ultima perioadă a crescut numărul sesizărilor referitoare la nerespectarea normelor legale de efectuare a transportului public, cele mai frecvente fapte reclamate fiind maniera agresivă de conducere, efectuarea unor depășiri riscante, neacordarea priorității vehiculelor și pietonilor, efectuarea altor curse decât cele permise de licența de traseu, efectuarea în mod ilegal a unor curse regulate sub masca unora ocazionale speciale și nerespectarea prevederilor graficelor de circulație.

Totodată, taxiurile au produs 57 de accidente grave, soldate cu decesul a cinci persoane și rănirea gravă a altor 54, acestea fiind o altă categorie de vehicule în cazul căreia se menține riscul de victimizare, a precizat sursa citată.

Direcția Rutieră și Direcția Operațiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliției Române au verificat, la sfârșitul lunii iunie, autovehiculele destinate transportului public de persoane, abaterile șoferior fiind înregistrate audio-video.

Verificările au avut loc pe DN2, DN3 și DN5 și au fost inițiate ca urmare a sesizărilor cetățenilor privind gradul de siguranță rutieră oferit de autovehiculele destinate transportului public de persoane. Sesizările au vizat nerespectarea normelor rutiere de către șoferii acestor vehicule, transportul de persoane peste capacitatea prevăzută în certificatul de înmatriculare, precum și nerespectarea locurilor special destinate îmbarcării și debarcării pasagerilor.

Echipele de control au supravegheat modul de deplasare și activitățile desfășurate de către șoferi, din interiorul autovehiculului, concomitent cu înregistrarea audio-video a abaterilor comise în trafic.

Astfel, au fost depistați patru șoferi care vorbeau la telefonul mobil în timpul conducerii autovehiculului și alți trei care nu au purtat centura de siguranță. De asemenea, în două cazuri în mașini au fost transportați mai mulți pasageri decât numărul de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare și într-un caz lipsea plăcuța care să indice tipul de traseu efectuat și numele operatorului de transport. Polițiștii au dat zece amenzi în valoarea de 1.540 de lei.

Conform Planului de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (TISPOL) pentru anul 2012, în perioada 23 – 29 iulie va avea loc acțiunea Bus &Truck, pentru verificarea vehiculelor destinate transportului rutier public de persoane și de mărfuri.

Astfel, vor fi controlate în trafic autovehiculele destinate transportului public de persoane, pentru prevenirea accidentelor rutiere, dar și pentru a verifica legalitatea transportului rutier public și starea tehnică a mașinilor.

Acțiunile vor fi efectuate de către Secția de Poliție Autostrăzi, Brigada Rutieră București și toate serviciile rutiere județene, sub coordonarea Direcției Rutiere din IGPR.

De asemenea, la acțiune vor participa și inspectori din cadrul ISCTR, având în vedere că va fi controlată și starea tehnică a mașinilor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și a celor destinate transportului de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri.

De asemenea, în perioada 23-26 iulie vor avea loc, în paralel, verificări privind transportul în regim de taxi, la care vor participa și specialiști din cadrul Registrului Auto Român.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?